DIY: Εύκολο κρεμοσάπουνο από σαπούνι ελαιολάδου

DIY: Εύκολο κρεμοσάπουνο από σαπούνι ελαιολάδου | Enallaktiko.gr

Όταν δοκίμασα να φτιάξω για πρώτη φορά το δικό μου κρεμοσάπουνο, η αλήθεια είναι πως το έκανα με επιφύλαξη. Έκτοτε αναρωτιέμαι για ποιο λόγο αγοράζουμε ακόμη κρεμοσάπουνα από το Supermarket. 

Στη σημερινή ανάρτηση λοιπόν θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε την πιο απλή εκδοχή του. Χωρίς προσθήκη βοτάνων, χωρίς ανθόνερα, χωρίς γλυκερίνη, χωρίς αιθέρια έλαια... μόνο με σαπούνι και νερό! 

Υλικά:

Για την παρασκευή περίπου 400gr αγνού κρεμοσάπουνου, θα χρειαστούμε τα εξής: 

= 2 φλιτζάνια του τσαγιού
= 350gr

Συστήνεται η χρήση απιονισμένου νερού. Ο λόγος είναι το αλκαλικό pH του και το γεγονός ότι στερείται όλων εκείνων των πρόσθετων του νερού της βρύσης που μπορούν να επηρεάσουν το τελικό μας αποτέλεσμα. 


= 5 κ.σ. αν είναι τριμμένο σε ψιλό τρίφτη
= 10-12 κ.σ. ανα είναι τριμμένο σε χονδρό τρίφτη
= 40gr

Μπορείτε να προμηθευτείτε μπάρες σαπουνιού και να τις τρίψετε μόνοι σας, κάτι που είναι αρκετά επίπονο ή να αναζητήσετε για έτοιμο τριμμένο σαπούνι. 

Η υλοποίηση της συνταγής μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε είδος σαπουνιού.

Διαδικασία:

1. Το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να φέρουμε το νερό σε σημείο βρασμού και να το αφήσουμε να κρυώσει για μερικά λεπτά. 

2. Μόλις η θερμοκρασία του νερού πέσει, το μεταφέρουμε σε ένα καθαρό μπολ και προσθέτουμε αργά-αργά το τριμμένο σαπούνι ανακατεύοντας ελαφρώς με έναν αβγογδάρτη.

3. Σκεπάζουμε το μπολ με μία μεμβράνη, ώστε να διατηρήσουμε το μείγμα μας καθαρό και το αφήνουμε εκεί για περίπου 10-12 ώρες.

4. Σε αυτό το σημείο το μείγμα μας μπορεί να έχει βλεννώδη υφή (σαν τζελ). Αναδεύουμε ελαφρώς το μείγμα με έναν αβγογδάρτη και το μεταφέρουμε σε δοχείο της αρεσκείας μας με τη βοήθεια ενός χωνιού. Αν το μείγμα μας εξακολουθεί να παραμένει ανομοιογενές, μπορούμε απλώς να το ανακινήσουμε. 

Παρατηρήσεις:

Το φυσικό κρεμοσάπουνο από σαπούνι ελαιολάδου δε θα έχει την ίδια κρεμώδη υφή με αυτή των προϊόντων του εμπορίου, ούτε θα κάνει τον ίδιο πλούσιο αφρό με αυτά χωρίς αυτό να μειώνει την καθαριστική του δράση.

Ανάλογα με το σαπούνι που θα χρησιμοποιήσουμε, μπορεί να έχουμε ένα πιο υδαρές ή πιο βλεννώδες μείγμα. Αν θέλουμε ένα κρεμοσάπουνο με περισσότερο αφρό, τότε καλό είναι να προτιμήσουμε ένα σαπούνι με επιπλέον λάδι καρύδας ή/και καστορέλαιο. 

Το δοχείο όπου θα αποθηκεύσουμε το κρεμοσάπουνό μας, πρέπει να κλείνει αεροστεγώς, ώστε με το πέρασμα του χρόνο να μην πήξει το μείγμα λόγω της εξάτμισης του νερού που περιέχει. 

Καλό είναι συχνά-πυκνά να γίνεται ανακίνηση του σαπουνιού.

Αν το κρεμοσάπουνό μας μείνει αδρανές για αρκετό καιρό, μπορεί - ακόμη και σε κλειστό δοχείο - να πήξει λόγω διαχωρισμού του νερού από το σαπούνι. Σε αυτή την περίπτωση το ανακινούμε καλά και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό. Πάντως, καλό είναι να μη φτιάχνουμε μεγάλες ποσότητες κρεμοσάπουνου, ώστε να αποφεύγεται η στερεοποίησή του.

Το σπιτικό κρεμοσάπουνο, όπως και κάθε παρόμοιο προϊόν, αποτελεί προϊόν ατομικής φροντίδας και ως τέτοιο πρέπει να φυλάσσεται μακριά από μικρά παιδιά. 

Τηλέφωνο Κέντρου Δηλητηριάσεων: 210 7793777

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr

σαπουνι, τριμμενο, κρεμοσαπουνο, σπιτικο, σπιτικό, συνταγή, συνταγη,

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

DIY: Στοματικό διάλυμα με μαγειρική σόδα | Enallaktiko.gr
Σε άλλη ανάρτηση είδαμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε σπιτική οδοντόκρεμα. Σήμερα θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας στοματικό διάλυμα με βάση τη μαγειρική σόδα. 
DIY: Καθαριστική κρέμα κατά των αλάτων με βόρακα & λεμόνι | Enallaktiko.gr
Ένας εύκολος, γρήγορος και οικονομικός τρόπος να καθαρίσουμε το μπάνιο μας χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον και τον οργανισμό μας με επιβλαβή χημικά είναι η παρασκευή καθαριστικής κρέμας με βόρακα και λεμόνι.