Πότε & γιατί δεν πρέπει να καταναλώνουμε ψάρι μαζί με αβγό ή γάλα;

Πότε & γιατί δεν πρέπει να καταναλώνουμε ψάρι μαζί με αβγό ή γάλα; | Enallaktiko.gr
Πολλοί από εμάς, υπό το φόβο αλλεργικής αντίδρασης ή ακόμη και δηλητηρίασης, συνηθίζουμε να αποφεύγουμε προληπτικά το συνδυασμό ψαριού και αβγού ή προϊόντων γάλακτος στα γεύματά μας. Τι ισχύει όμως πραγματικά;
Παρόλο που αληθεύει πως τα ψάρια, τα οστρακοειδή και τα μαλάκια, το αβγό, το γάλα, η σόγια, το λούπινο, οι ξηροί καρποί, το σέλινο, η μουστάρδα, το σουσάμι, το διοξείδιο του θείου, καθώς και όλα τα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη βρίσκονται στη λίστα με τα πλέον αλλεργιογόνα τρόφιμα, δεν υπάρχει καμία επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη που να αποδεικνύει την εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων εξαιτίας του συνδυασμού των εν λόγω τροφίμων.
Από την άλλη, μέχρι το 1952, χρονιά κατά την οποία κατασκευάστηκε το πρώτο ηλεκτρικό ψυγείο στη χώρα μας, η αλλαντίαση και η ανισακίαση από τα μπαγιάτικα ψάρια, το καμπυλοβακτηρίδιο, το κολοβακτηρίδιο και η λιστέρια από το απαστερίωτο γάλα και η σαλμονέλα από τα αβγά, δεν ήταν κάτι σπάνιο. Όμως, παρόλο που από τότε οι συνθήκες συντήρησης, αλλά και το γνωστικό επίπεδο γύρω από την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων έχουν βελτιωθεί δραματικά, ο παραπάνω μύθος εξακολουθεί για κάποιο λόγο να διαιωνίζεται.
Η κατανάλωση τροφίμων που απαιτούν μία ιδιαίτερη συντήρηση ή επεξεργασία, ώστε να καθίστανται κατάλληλα προς βρώση, ενέχουν οπωσδήποτε έναν αυξημένο κίνδυνο δηλητηρίασης. Κάποτε λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε πως ο συνδυασμός δύο "επικίνδυνων" τροφίμων αυτομάτως διπλασιάζει τις πιθανότητες τροφικής δηλητηρίασης.
Με το ίδιο σκεπτικό, ένας συνδυασμός δύο εξαιρετικά αλλεργιογόνων τροφίμων, θα καθιστούσε πολύ πιο πιθανή μία αλλεργική αντίδραση και δυσκολότερη μία άμεση διάγνωση στην περίπτωση που κάποιος είναι αλλεργικός σε κάποιο τρόφιμο χωρίς να το γνωρίζει.
Ωστόσο, αν τα τρόφιμα που πρόκειται να καταναλώσουμε είναι σωστά συντηρημένα και επεξεργασμένα και εφόσον τα έχουμε καταναλώσει έστω και μία φορά στη ζωή μας χωρίς να εμφανίσουμε κάποιο αλλεργικό σύμπτωμα, τότε μπορούμε να τα καταναλώσουμε με ασφάλεια και με όποιο διατροφικό συνδυασμό επιθυμούμε.
Οι περιπτώσεις λοιπόν, κατά τις οποίες πρέπει να αποφεύγεται ο συνδυασμός τροφίμων όπως είναι το ψάρι, τα οστρακοειδή και τα μαλάκια μαζί με αβγό ή γάλα είναι όταν αμφιβάλλουμε για τη σωστή συντήρηση και επεξεργασία τους και όταν πρόκειται να καταναλώσουμε τέτοια τρόφιμα για πρώτη φορά. Η τελευταία πρόταση, όπως είναι φυσικό, έχει ιδιαίτερη σημασία όταν αναφερόμαστε σε βρέφη, τα οποία δοκιμάζουν για πρώτη φορά στερεές τροφές και που, σημειωτέον, εμφανίζουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά αλλεργιών σε σχέση με τους ενήλικες.

Σχόλια (3)

  • Χαχαχαχα

    Αλέξανδρα Παπαδημητρίου
  • Κώστα, αν δεν έχεις κάποια αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά που κατανάλωσες, δε χρειάζεται να κάνεις κάτι. Σε περίπτωση αλλεργίας όμως, θέλω να πιστεύω πως δε θα αναζητούσες πληροφορίες στα σχόλια του blog μας, αλλά σε κάποιο εφημερεύον νοσοκομείο.

    Δημήτρης από Enallaktiko.gr
  • τι να κανω αμα πιο γαλα

    kostas

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Πώς υπολογίζεται μία μερίδα φαγητού; | Enallaktiko.gr
Η επεξήγηση των μερίδων φαγητού είναι ένα κομμάτι της διατροφικής μας αγωγής, τη σημασία του οποίου δεν πρέπει να παραβλέπουμε. Η σωστή κατανόηση του μεγέθους των μερίδων μας δε θα μας βοηθήσει απλώς στο να έχουμε έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας με το διαιτολόγο μας, αλλά αποτελεί και προϋπόθεση για τη σωστή εφαρμογή του προγράμματος διατροφής που πρόκειται να ακολουθήσουμε.
Χρειάζομαι δίαιτα; | Enallaktiko.gr
Πόσα κιλά πρέπει να είμαι; Ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος ανάλογα με το ύψος μου; Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνω μέσα στην ημέρα; Αυτές είναι μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις, για τις οποίες πολλοί αναζητούν απάντηση πριν πάρουν την απόφαση να ζητήσουν τη βοήθεια διαιτολόγου.