Το παιδί μου δεν τρώει. Τι πρέπει να κάνω;

Το παιδί μου δεν τρώει. Τι πρέπει να κάνω; | Enallaktiko.gr
Μεταξύ των άλλων ενστικτωδών υποχρεώσεων που έχει ένας γονέας απέναντι στο παιδί του, είναι και αυτή της εξασφάλισης τροφής. Είναι λοιπόν φυσικό να ανησυχεί κανείς όταν βλέπει το παιδί του να αρνείται να φάει ή να τρώει μονάχα λίγες πιρουνιές. 
Ως αποτέλεσμα αυτής της ανησυχίας, παρατηρείται συχνά η άσκηση πίεσης στο παιδί με διάφορους λάθος τρόπους όπως είναι οι παρακάτω:
✘ Ταΐζουμε το παιδί παρόλο που είναι σε ηλικία που του επιτρέπει να φάει μόνο του
✘ Ταΐζουμε το παιδί ή του επιτρέπουμε να φάει, όχι στο τραπέζι, αλλά κατά την ώρα του παιχνιδιού ή - ακόμη χειρότερα - μπροστά στην τηλεόραση
✘ Απαιτούμε από το παιδί να αδειάσει το πιάτο του
✘ Δελεάζουμε το παιδί με κάποιο δώρο (συνήθως γλυκό ή παιχνίδι), ώστε να φάει το φαγητό του
✘ Απειλούμε το παιδί με τιμωρία ή θυμώνουμε όταν δεν τρώει
✘ Το ρωτάμε διαρκώς αν θέλει να φάει
✘ Μαγειρεύουμε ξεχωριστό φαγητό για το παιδί ή του επιτρέπουμε να φάει κάτι άλλο (π.χ. το φαγητό που έφτιαξε η γιαγιά)
Με εξαίρεση ωστόσο τις σπάνιες περιπτώσεις παιδιών που πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή, είναι εντελώς φυσικό ένα παιδί να καταναλώνει μικρές ποσότητες φαγητού. Η άσκηση πίεσης λοιπόν με οποιονδήποτε τρόπο, είναι για τα παιδιά μία επαναλαμβανόμενη επώδυνη διαδικασία.
Η συστηματική άσκηση πίεσης μπορεί να διαταράξει ανεπανόρθωτα το φυσικό αίσθημα της πείνας ενός παιδιού, κάτι που στη μετέπειτα ενήλικη πορεία του είναι πολύ πιθανό να του προκαλέσει μία σειρά από ψυχολογικά ή παθολογικά προβλήματα που σχετίζονται με τη διατροφή του.
Και φυσικά, το μαγείρεμα μόνο των φαγητών που αρέσουν στο παιδί, μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα στην υιοθέτηση ενός τρόπου διατροφής που δεν καλύπτει τις πραγματικές του ανάγκες.
Σύμφωνα με έρευνα, περισσότεροι από 7 στους 10 ενήλικες που σαν παιδιά αναγκάζονταν να καταναλώνουν ένα συγκεκριμένο φαγητό, έχουν αποκτήσει τέτοια αποστροφή γι' αυτό, σε σημείο που αρνούνται να το καταναλώσουν για το υπόλοιπο της ζωής τους!
Κάτι άλλο όμως που πολλοί δε γνωρίζουν είναι πως η πίεση που ασκούμε στα παιδιά μας, ώστε να φάνε περισσότερο, εν τέλει έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Σε μία έρευνα μάλιστα, κατά την οποία τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, στη μία από τις οποίες ζητούνταν να αδειάσουν το πιάτο τους και στην άλλη να φάνε όσο θέλουν, φάνηκε πως τα παιδιά της πρώτης ομάδας κατανάλωναν λιγότερη τροφή, ενώ και τα σχόλιά τους γι' αυτό ήταν στην πλειονότητά τους αρνητικά.
Και φυσικά, όλα τα παραπάνω δε θα υπήρχαν χωρίς τη συμβολή μύθων, όπως ο άμεσος συσχετισμός της ποσότητας της τροφής ενός παιδιού (όχι βρέφους) με την ανάπτυξή του. 
Αν είστε λοιπόν γονέας και αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε ως προς τη σίτιση του παιδιού σας, η λύση είναι πιο απλή απ' όσο φαντάζεστε.
Κάντε υπομονή και εμπιστευθείτε τα παιδιά σας!
Μαγειρέψτε απλά και υγιεινά και φάτε μαζί τους το ίδιο φαγητό χωρίς να τα πιέζετε!
Αποφύγετε τα αχρείαστα και ανθυγιεινά σνακ!
Όταν έχετε τη δυνατότητα, μαγειρέψτε μαζί τους!
Αποταθείτε σε κάποιον ειδικό μόνο αν παρατηρήσετε κάτι πραγματικά ανησυχητικό!

Παράρτημα

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της έκθεσης της Πρωτοβουλίας Επιτήρησης της Παιδικής Παχυσαρκίας (COSI) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που από το 2008 περιλαμβάνει και τη χώρα μας και έκτοτε επαναλαμβάνεται κάθε 3 χρόνια, για την περίοδο 2018-2020, κατά την οποία μετρήθηκαν περίπου 411.000 παιδιά από 43 χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από την Κύπρο ως προς το ποσοστό υπέρβαρων ή και παχύσαρκων παιδιών ηλικίας μεταξύ 7 και 9 ετών.
Αναλυτικά, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση ως προς το ποσοστό υπέρβαρων ή και παχύσαρκων αγοριών και πρώτη ως προς το αντίστοιχο ποσοστό στα κορίτσια.
Στα ποσοστά που αφορούν μόνο τα παχύσαρκα παιδιά (όχι τα υπέρβαρα), η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στα αγόρια και την τέταρτη θέση στα κορίτσια.
Κατέβασε την έκθεση στα αγγλικά ››

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα αντηλιακά | Enallaktiko.gr
Για πολλούς από εμάς το Καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με όρους όπως ο ήλιος, η θάλασσα και η χαλάρωση. Εκτός όμως από αυτά, Καλοκαίρι μπορεί να σημαίνει επίσης καμμένη πλάτη, τσιμπήματα από κουνούπια, άμμος στο μαγιό και ο εκνευριστικός ήχος από τις ρακέτες στην παραλία. 
Σπαθόχορτο: Το βότανο που επουλώνει τις πληγές του σώματος και του πνεύματος | Enallaktiko.gr
Το υπερικό το διάτρητο (Hypericum Perforatum), γνωστό επίσης και ως βάλσαμο, βαλσαμόχορτο, σπαθόχορτο, St. John's-wort κ.α. είναι ένα πολυετές ζιζάνιο που ευδοκιμεί κυρίως σε ξηρές περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και της Β. Αφρικής.