Τι είναι οι καρποί πλυσίματος & γιατί να τους προτιμήσω;

Τι είναι οι καρποί πλυσίματος & γιατί να τους προτιμήσω; | Enallaktiko.gr
Οι καρποί πλυσίματος, γνωστοί και ως soap nuts, είναι τα αποξηραμένα κελύφη των φρούτων του δέντρου Sapindus Mukorossi (Σάπινδος) που φύεται στην Ασία, στην Αφρική και στην Αμερική. Οι καρποί αυτοί, οι οποίοι αναφέρονται συχνά και σαν soapberries, διαθέτουν πλούσιες καθαριστικές, αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες ως καθαριστικό μέσο.

Η συγκομιδή των καρπών γίνεται μεταξύ Σεπτεμβρίου και Φεβρουαρίου, όταν τα ώριμα πλέον φρούτα πέσουν από το δέντρο. Στη συνέχεια, η μόνη επεξεργασία που υπόκεινται είναι η αφαίρεση του φλοιού τους, ο οποίος αποξηραίνεται φυσικά κάτω από τον ήλιο.

Τι είναι οι καρποί πλυσίματος & γιατί να τους προτιμήσω; - Enallaktiko.gr

Όλες οι ιδιότητες των καρπών πλυσίματος έχουν να κάνουν με τις σαπωνίνες που αυτοί περιέχουν. Οι σαπωνίνες είναι μία ομάδα υδατοδιαλυτών ενώσεων που στη φυσική τους μορφή τις συναντούμε σε πολλά λαχανικά, σε κάποια όσπρια, καθώς και σε βότανα. Όταν έρχονται σε επαφή με ζεστό νερό άνω των 35°C οι σαπωνίνες δρουν ως φυσικά μη ιονικά επιφανειοδραστικά, καθώς τα μόριά τους είναι εν μέρει υδρόφιλα και εν μέρει υδρόφοβα.

Παρόλο που οι σαπωνίνες φαίνεται να έχουν βραχυπρόθεσμα τοξική επίδραση στους θαλάσσιους μικροοργανισμούς και στα ψάρια, όταν οι καρποί χρησιμοποιηθούν, καθίστανται εντελώς ακίνδυνοι και φιλικοί προς το περιβάλλον, καθώς δεν αφήνουν κανενός είδους τοξικό υπόλειμμα. Οι καρποί πλυσίματος λοιπόν είναι ένα φυσικό, υποαλλεργικό καθαριστικό που μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει τα επιβλαβή χημικά απορρυπαντικά. Καθαρίζουν το ίδιο καλά όλων των ειδών τα υφάσματα χωρίς να τα φθείρουν και μάλιστα χωρίς να αφήνουν υπολείμματα στις σωληνώσεις του πλυντηρίου.

Ως εκ τούτου, η χρήση των καρπών ενδείκνυται για το πλύσιμο των ρούχων ατόμων που υποφέρουν από αλλεργίες, έκζεμα και δερματίτιδες, ατόμων με ευαίσθητη επιδερμίδα, συμπεριλαμβανομένων και των βρεφών.

Οι καρποί πλυσίματος είναι επαναχρησιμοποιούμενοι. Μάλιστα, η ήπια δράση τους, η οποία δε φθείρει τα ρούχα, καθώς και το μηδενικό υπόλειμμά τους, καθιστά την παράλληλη χρήση μαλακτικού περιττή που σημαίνει πως, πέραν όλων των άλλων πλεονεκτημάτων τους, οι καρποί πλυσίματος είναι μία σαφώς πιο οικονομική εναλλακτική έναντι των χημικών απορρυπαντικών.

Τι είναι οι καρποί πλυσίματος & γιατί να τους προτιμήσω; - Enallaktiko.gr

Δοσολογία:

Η ακριβής ποσότητα καρπών που θα χρειαστούμε για κάθε πλύση μπορεί να ποικίλει ελαφρώς, ανάλογα με τη σκληρότητα του νερού της περιοχής μας, ό,τι ισχύει δηλαδή και για οποιοδήποτε άλλο απορρυπαντικό. Και φυσικά, θα πρέπει να λαμβάνεται επίσης υπόψιν το φορτίο των ρούχων που θέλουμε να πλύνουμε και το πόσο λερωμένα είναι αυτά.

Η τυπική συνιστώμενη δοσολογία πάντως για ένα φορτίο ρούχων 3kg είναι περίπου 4-5 ολόκληρα κομμάτια καρπών (ή 6-7 σπασμένα κελύφη).

Τρόπος χρήσης:

Η χρήση των καρπών πλυσίματος δε θα μπορούσε να είναι πιο απλή. Απλώς βάζουμε τους καρπούς στο πάνινο πουγκί που συμπεριλαμβάνεται στη συσκευασία τους, το κλείνουμε καλά και το τοποθετούμε στον κάδο του πλυντηρίου μας.

Αντί για μαλακτικό ή αποσκληρυντικό, μπορούμε για το ίδιο φορτίο ρούχων (3kg) να προσθέσουμε (προαιρετικά) στη θήκη του πλυντηρίου μας 1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι ή σόδα πλύσης, ενώ σαν λευκαντικό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια ποσότητα σε λευκαντική σόδα. Και τα τρία αυτά υλικά είναι υποαλλεργικά και πλήρως βιοδιασπώμενα.

Τι είναι οι καρποί πλυσίματος & γιατί να τους προτιμήσω; - Enallaktiko.gr

Παρατηρήσεις:

Τα ρούχα που πλένονται με καρπούς πλυσίματος δε μυρίζουν ούτε Άνοιξη, ούτε φρούτα του δάσους, ούτε νότες από τριαντάφυλλο. Ο λόγος δεν είναι πως δεν καθάρισαν, αλλά η απουσία χημικών αρωμάτων. Αν θέλετε να προσθέσετε κάποιο άρωμα στα ρούχα σας, μπορείτε να τα ψεκάσετε ελαφρώς με κάποιο ανθόνερο ή με νερό στο οποίο έχετε προσθέσει μερικές σταγόνες από κάποιο αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας.

Οι καρποί πλυσίματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περισσότερες από μία πλύση εάν η θερμοκρασία του νερού δεν υπερβαίνει τους 60°C. Συγκεκριμένα, για θερμοκρασίες μικρότερες των 60°C οι καρποί μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως και 3 φορές.

Μετά τη χρήση τους, οι καρποί μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας ως λίπασμα σε φυτά εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου ή να απορριφθούν στο περιβάλλον χωρίς καμία τοξική επιβάρυνση.

Αν θέλουμε, μπορούμε επίσης να βράσουμε επί 30’ δύο χούφτες από χρησιμοποιημένους καρπούς μέσα σε 1L νερό και με την προσθήκη μερικών σταγόνων αιθέριου ελαίου να φτιάξουμε ένα καθαριστικό πιάτων και επιφανειών το οποίο μπορούμε να φυλάξουμε για κάποιες μέρες σε ένα δοχείο με αντλία ψεκασμού.

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Το ιδανικό τρόφιμο | Enallaktiko.gr
Αν έπρεπε να δώσουμε έναν ορισμό του ιδανικού τροφίμου για τον άνθρωπο, αυτός θα ήταν ο εξής: Ιδανικό τρόφιμο είναι αυτό που περιέχει όλα τα απαραίτητα για τον άνθρωπο θρεπτικά συστατικά σε ποσότητες που αρκούν για να καλύψουν τις καθημερινές απαιτήσεις του οργανισμού μας χωρίς όμως να τις υπερβαίνουν.  
Η ιστορία του σαμπουάν | Enallaktiko.gr
Το σαμπουάν ως προϊόν εμφανίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα στην περιοχή ανατολικά της αυτοκρατορίας Mughal, η οποία είναι σήμερα χωρισμένη μεταξύ του Αφγανιστάν, του Μπαγκλαντές, της Ινδίας και του Πακιστάν. Αρχικά χρησιμοποιόταν κατά το μασάζ του κεφαλιού και αποτελούταν από σαπούνι διαλυμένο σε νερό μαζί με αρωματικά βότανα.