Υπολογισμός ωμού & μαγειρεμένου φαγητού

Υπολογισμός ωμού & μαγειρεμένου φαγητού

Στο Εναλλακτικό Εργαστήρι Διατροφικής Αγωγής συχνά προτείνουμε στους ενήλικες διαιτώμενούς μας – κατά την πρώτη μόνο εβδομάδα της διατροφής τους και εφόσον κάτι τέτοιο τους εξυπηρετεί καλύτερα – να ζυγίζουν τις μερίδες τους ώστε να είναι βέβαιοι για το ποια είναι η ποσότητα που πρέπει να υπάρχει στο πιάτο τους.
Με αυτόν τον τρόπο έχουμε διαπιστώσει πως από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της προσπάθειάς τους, οι διαιτώμενοί μας εξοικιώνονται άμεσα και με ακρίβεια με τα μεγέθη των μερίδων τους, ειδικότερα σε περιπτώσεις όπου ο υπολογισμός με τη βοήθεια άλλων βοηθητικών μονάδων μέτρησης όπως είναι η παλάμη και τα φλιτζάνια του τσαγιού δε μας εξυπηρετούν στο βαθμό ακρίβειας που θα θέλαμε.
Ωστόσο, άτομα που δεν είναι ιδιαιτέρως εξοικιωμένα με τη μαγειρική και που συχνά μαγειρεύουν μόνο για τους ίδιους, ενδέχεται να δυσκολευτούν στον ακριβή υπολογισμό των υλικών τους κι αυτό γιατί όταν μαγειρεύουμε κάποια τρόφιμα όπως είναι τα ζυμαρικά, το ρύζι και τα όσπρια, ο όγκος και το βάρος τους αυξάνεται σημαντικά λόγω της μεγάλης απορρόφησης νερού, ενώ σε περιπτώσεις όπως είναι το ψητό κρέας, έχουμε μείωση του αρχικού όγκου και βάρους λόγω της απώλειας νερού ή και λίπους.
Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε την παρακάτω φόρμα υπολογισμού, ώστε να μπορεί ο καθένας να βρει εύκολα και με ακρίβεια την ποσότητα των μερίδων του ανά τρόφιμο, συμπληρώνοντας είτε την τελική ποσότητα που θέλει να έχει στο πιάτο του, είτε την αρχική ποσότητα ωμής πρώτης ύλης που πρέπει να προμηθευτεί ή που έχει στη διάθεσή του. Έτσι, θα πάψετε να αναρωτιέστε "πόσα ρεβύθια πρέπει να μουλιάσω;" ή "πόσο κιμά να ζητήσω από τον κρεοπώλη μου;".

Υπολογισμός

Για γραμμάρια γεύματος από
χρειαζόμαστε ωμής πρώτης ύλης

Διαβάστε επίσης

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν κοινοποιηθούν. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.