Πόσο είναι κιλό λίπους & πώς να το χάσετε

Πόσο είναι ένα κιλό λίπους & πώς να το χάσετε

Η απώλεια βάρους αποτελεί την πιο κοινή επιδίωξη μεταξύ των ατόμων που εμπιστεύονται τις υπηρεσίες ενός διαιτολόγου, σε βαθμό που συχνά δημιουργεί μία εσφαλμένη αντίληψη που εξισώνει τον ρόλο μας με αυτόν του "αδυνατιστή".
Βεβαίως, σε έναν κόσμο γεμάτο από ανυπόστατες πληροφορίες, η παραπάνω σύγχυση δεν είναι και η μοναδική. Στη σημερινή μας ανάρτηση λοιπόν θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τι αντιπροσωπεύει ένα κιλό λίπους μαζί με μερικές γενικές συμβουλές για την περίπτωση που θέλετε να το αποχωριστείτε.

Ο ρόλος της διατροφής

Η ρύθμιση του βάρους μας βασίζεται κατά κύριο λόγο στο ενεργειακό μας ισοζύγιο, δηλαδή στην ισορροπία μεταξύ των θερμίδων που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας και αυτών που ξοδεύουμε για τη διατήρηση των φυσιολογικών μας λειτουργιών και την υποστήριξη της φυσικής μας δραστηριότητας.
Ένα κιλό λίπους ισοδυναμεί με περίπου 7.700 kcal. Αυτό σημαίνει ότι για να χάσουμε ένα κιλό λίπους, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ενεργειακό έλλειμμα 7.700 θερμίδων συνολικά. Σε πόσο καιρό θα το επιτύχουμε, εξαρτάται από το πώς θα μοιράσουμε αυτό το έλλειμμα ημερησίως, εστιάζοντας βεβαίως στην απώλεια λίπους που είναι δυνατόν να επιτευχθεί και περιορίζοντας την απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας.
Η παραπάνω διευκρίνιση είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς η απώλεια βάρους με ανορθόδοξους τρόπους δε συνεπάγεται και απώλεια του περιττού λίπους που είναι και το ζητούμενο! Αν λοιπόν σκοπός μας είναι να χάσουμε λίπος και όχι νερό ή μυϊκή μάζα, καλό είναι να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό.
Στο Εναλλακτικό Εργαστήρι Διατροφικής Αγωγής υπολογίζουμε τις ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες των διαιτωμένων μας ανά ημέρα, εκπονώντας πλήρως εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής (δια ζώσης ή και online) που ανταποκρίνονται στις πραγματικές καθημερινές ανάγκες και προτιμήσεις του καθενός.
Μία τυπική ρεαλιστική στοχοθέτηση είναι ένα έλλειμμα 500 kcal ημερησίως, το οποίο μπορεί να μας οδηγήσει σε μία απώλεια βάρους περίπου μισού κιλού ανά εβδομάδα, κάτι που στις περισσότερες περιπτώσεις θεωρείται ένας υγιής και βιώσιμος ρυθμός απώλειας. Βεβαίως, υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορούμε να στοχοθετήσουμε με βάση το 10% του συνολικού μας βάρους, σύμφωνα με το οποίο ένα άτομο που ζυγίζει 100kg μπορεί να χάνει έως και 1kg την εβδομάδα.
Πέραν όμως από το ενεργειακό μας ισοζύγιο, είναι εξίσου σημαντικό να προσέξουμε και την ποιότητα της τροφής μας, φροντίζοντας να λαμβάνουμε όλα τα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά στο βαθμό που μας είναι απαραίτητα, κάτι στο οποίο μπορεί να μας βοηθήσει ένας διαιτολόγος - διατροφολόγος.

Ο ρόλος της άσκησης

Εκτός από τη διατροφική παρέμβαση, κάτι άλλο που μπορεί να μας βοηθήσει στην προσπάθειά μας είναι η ταυτόχρονη αύξηση της ενέργειας που καταναλώνουμε μέσω της άσκησης.
Στις περισσότερες περιπτώσεις προτείνεται η αερόβια άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο κ.ο.κ.), η οποία συμβάλει στην καύση θερμίδων και τη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής μας αντοχής και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης (ασκήσεις με βάρη, γιόγκα κ.ο.κ.), οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση ή και στην αύξηση της μυϊκής μας μάζας που με τη σειρά της αυξάνει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό.

Διαβάστε επίσης

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν κοινοποιηθούν. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.