Αρπαγόφυτο: Το βότανο που ανακουφίζει από τους μυοσκελετικούς πόνους

Αρπαγόφυτο: Το βότανο που ανακουφίζει από τους μυοσκελετικούς πόνους | Enallaktiko.gr
Το αρπαγόφυτο (Harpagophytum Procumbens), γνωστό και ως "νύχι του διαβόλου" (Devil’s Claw) είναι ένα έρπον, ποώδες και πολυετές φυτό με ιδιαίτερα ανθεκτικές ρίζες και αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα φαρμακευτικά βότανα που μας έχει δώσει η αφρικανική ήπειρος.
Η φυλή των Βουσμάνων της ερήμου Καλαχάρι, η οποία μοιράζεται μεταξύ της Μποτσουάνα της Ναμίμπια και της Ν. Αφρικής, φαίνεται πως χρησιμοποίησε πρώτη το αρπαγόφυτο ως αναλγητικό, κατά της δυσπεψίας, αλλά και για την ανακούφιση από διάφορες αλλεργίες. Στην Ευρώπη, το φυτό χρησιμοποιήθηκε μόλις τον 20ο αιώνα και για άλλους φαρμακευτικούς σκοπούς – ως διουρητικό, ως ηρεμιστικό, αλλά κυρίως ως φάρμακο για κάποιες εκφυλιστικές παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος.
Τα κύρια δραστικά συστατικά του φυτού είναι οι γλυκοζίτες αρπαγοσίδη, αρπαγίδη και προκαμπίδη και βρίσκονται στους κονδύλους του. Για την παρασκευή βάμματος ή εγχύματος, χρησιμοποιείται κυρίως η βολβώδης ρίζα του φυτού.

Ιδιότητες

Το αρπαγόφυτο έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιρρευματικές, αναλγητικές, ηρεμιστικές και διουρητικές ιδιότητες. Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών αρθρίτιδας και μυαλγίας (πόνοι στις αρθρώσεις, στον αυχένα, στην πλάτη, στη μέση, στο ισχίο κ.α.), καθώς διαφορετικές έρευνες έχουν διαπιστώσει πως οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του φυτού συγκρίνονται με τις αντίστοιχες ιδιότητες της κορτιζόνης και της φενυλβουταζόνης (phenylbutazine), ουσίες που χρησιμοποιούνται συχνά κατά των μυοσκελετικών και ρευματικών πόνων.
Μάλιστα, σε έρευνα η οποία διεξήχθη με τη συμμετοχή ατόμων με προβλήματα οστεοαρθρίτιδας και η οποία διήρκεσε 4 μήνες, έδειξε πως όσοι λάμβαναν συμπλήρωμα αρπαγόφυτου είχαν τα ίδια θετικά αποτελέσματα με εκείνους που ακολουθούσαν μία συμβατική φαρμακευτική αγωγή και μάλιστα με λιγότερες παρενέργειες.
Επίσης, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως το αρπαγόφυτο μειώνει τις φλεγμονές όπως αυτές της τενοντίτιδας και της επικονδυλίτιδας, αλλά και εκείνες που προκαλεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα... ακόμη και το αυξημένο ουρικό οξύ. Τέλος, βελτιώνει την όρεξη και ανακουφίζει από ήπιες στομαχικές διαταραχές.
Αρπαγόφυτο: Ένα βότανο κατά των μυοσκελετικών πόνων  - Εναλλακτικό

Τρόποι χρήσης & δοσολογία

Το έγχυμα αρπαγόφυτου μπορεί να παρασκευαστεί προσθέτοντας ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένης ρίζας σε ένα φλιτζάνι με βραστό νερό και αφήνοντάς το σκεπασμένο για 15-20 περίπου λεπτά πριν το σουρώσουμε. Ένας ενήλικας μπορεί να καταναλώσει έως και τρία τέτοια αφεψήματα ημερησίως, ενώ η προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη του βοτάνου καλό είναι να μην ξεπερνά τα 2-2½ γραμμάρια.
Το αρπαγόφυτο ωστόσο, μπορεί να καταναλωθεί και ως βάμμα, σκέτο ή μέσα σε νερό, χυμό, γάλα ή άλλο ρόφημα. Το βάμμα μπορεί να παρασκευαστεί εύκολα με τη χρήση φαρμακευτικής αιθυλικής αλκοόλης (καθαρό οινόπνευμα ποτοποιίας) ή άλλο απόσταγμα υψηλής περιεκτικότητας σε οινόπνευμα με τη δοσολογία του στους ενήλικες να κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15 σταγόνες ανά λήψη. 
Επίσης, υποπροϊόντα του αρπαγόφυτου μπορεί κανείς να βρει στα φαρμακεία, σε μορφή σκόνης μέσα σε κάψουλες, καθώς και σε gel εξωτερικής επάλειψης.
Όσον αφορά την εσωτερική χρήση του βοτάνου, θα πρέπει να επισημάνουμε πως το χρονικό διάστημα, το οποίο κρίνεται αρκετό έως ότου δούμε σημαντικά αποτελέσματα από τη συστηματική λήψη του βοτάνου, κυμαίνεται μεταξύ 8 και 12 εβδομάδων.

Παρενέργειες & αντενδείξεις

Η φαρμακευτική χρηστικότητα του αρπαγόφυτου έγκειται στο ότι δεν περιέχει τοξικές ουσίες, ωστόσο η εσωτερική χρήση του φυτού μπορεί να προκαλέσει υπερέκκριση των οξέων του στομάχου και γι’ αυτό το λόγο η χρήση του αντενδείκνυται σε άτομα με πεπτικό έλκος, γαστρίτιδα ή χολόλιθους.
Η χρήση του βοτάνου από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη καλό είναι να γίνεται υπό την επίβλεψη γιατρού, καθώς έχει υπογλυκαιμικές ιδιότητες.
Η κατανάλωση αρπαγόφυτου αντενδείκνυται σε άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση της πίεσής τους.
Τέλος, η κατανάλωση του βοτάνου δε συστήνεται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, αλλά ούτε και σε παιδιά, καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια χρήσης του σε αυτές τις περιπτώσεις.
Βάμμα αρπαγόφυτου

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον παπαρουνόσπορο | Enallaktiko.gr
Ο παπαρουνόσπορος είναι ο βρώσιμος, ελαιούχος σπόρος του άνθους της παπαρούνας του είδους Papaver Somniferum, ο οποίος οπτικά μοιάζει με μικρούς σπόρους chia, ενώ γευστικά θυμίζει αρκετά ξηρό καρπό.
Πόσο αλάτι πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως; | Enallaktiko.gr
Το αλάτι, γνωστό και ως χλωριούχο νάτριο, παίζει ζωτικό ρόλο σε πολλές βιολογικές διεργασίες του ανθρώπινου σώματος κυρίως χάρη στο νάτριο, από το οποίο αποτελείται κατά 40%.