Τα οφέλη της νηστείας
Πρόσφατη επιστημονική μελέτη διάρκειας ενός έτους σε 1422 άτομα κατέδειξε σημαντικές ευεργετικές επιπτώσεις της νηστείας στην ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, περιοδική νηστεία διάρκειας 4-21 ημερών οδήγησε σε σημαντική απώλεια βάρους και σε βελτίωση των βασικών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου (σπλαχνικό λίπος, αρτηριακή πίεση, λιπιδαιμικό προφίλ, οξειδωτικό στρες κ.α.). Η θετική αυτή επίδραση της νηστείας δεν αποτελεί μυστήριο, αλλά έχει να κάνει κυρίως με την υιοθέτηση μίας διατροφής χαμηλής πρόσληψης σε κορεσμένα λιπαρά και ταυτόχρονα υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες, φυτοχημικά αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.Νηστεία & δίαιτα
Παρόλο που η περιοδική νηστεία φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην υγεία μας, δε σχετίζεται άμεσα με τη ρύθμιση του βάρους, καθώς αυτό έχει να κάνει με το ενεργειακό μας ισοζύγιο και όχι με το είδος των τροφίμων που καταναλώνουμε. Η αποφυγή λοιπόν θερμιδογόνων τροφίμων ζωικής προέλευσης μπορεί πράγματι να συμβάλει στη μείωση του πλεονάζοντος βάρους, αρκεί να μη συνοδεύεται με αλόγιστη αντικατάστασή τους με άλλες επίσης θερμιδογόνες τροφές φυτικής προέλευσης.Νηστεία & πρωτεΐνη
Παρά τη λανθασμένη υπερισχύουσα αντίληψη πως οι ανάγκες μας σε πρωτεΐνη μπορούν να καλυφθούν μόνο από τροφές ζωικής προέλευσης, όπως είναι τα γαλακτοκομικά, τα τυροκομικά και το κρέας, οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης φαίνεται να λειτουργούν εξίσου καλά για τον οργανισμό μας.
Βάσει μάλιστα σχετικής έρευνας , η πηγή πρόσληψης της πρωτεΐνης – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την παραγωγή μυών – κρίνεται άνευ σημασίας και οι ανάγκες μας σε πρωτεΐνη μπορούν να καλυφθούν κάλλιστα από πρωτεΐνούχες φυτικές πηγές, όπως είναι τα όσπρια, οι σπόροι δημητριακών και ψευδοδημητριακών, οι ξηροί καρποί κ.ο.κ.. Εδώ βεβαίως θα πρέπει να τονίσουμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των τροφών φυτικής προέλευσης είναι ατελής σε πρωτεΐνη, δηλαδή περιέχει μεν πολλά από τα αμινοξέα που κρίνονται απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά συχνά σε ανεπαρκείς ποσότητες. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό, ειδικά κατά την περίοδο της νηστείας, να συνδυάζουμε διαφορετικές κατηγορίες τροφίμων με τρόπο, κατά τον οποίο η έλλειψη του ενός να συμπληρώνεται από κάποιο άλλο.
Σχόλια (0)