Είναι η τεχνητή νοημοσύνη η αρχή του τέλους για τους διαιτολόγους;

Είναι η τεχνητή νοημοσύνη η αρχή του τέλους για τους διαιτολόγους; | Enallaktiko.gr
Το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί στο διαδίκτυο μεγάλος ντόρος γύρω από την εξέλιξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, όπως είναι το chat-GPT και οι αμέτρητες άλλες εφαρμογές που βασίζονται στην ίδια τεχνολογία.
Το GPT (Generative Pretrained Transformer), το οποίο αναπτύχθηκε από τον ερευνητικό οργανισμό OpenAI, ξεκίνησε σαν ένας τύπος τεχνητής νοημοσύνης που είναι σε θέση να δημιουργεί κείμενο που μοιάζει σαν να γράφτηκε από άνθρωπο. Πολλοί το έχουν ήδη χαρακτηρίσει ως την εφαρμογή που θα αντικαταστήσει σύντομα τους δημιουργούς πάσης φύσεως, τους προγραμματιστές, τους διαιτολόγους και πολλούς πολλούς άλλους.
Βεβαίως, παρά τις πραγματικά εντυπωσιακές δυνατότητες που μπορείτε να διαπιστώσετε εύκολα, καθώς πρόκειται για μία δωρεάν, ανοιχτή σε όλους εφαρμογή, η αλήθεια... κείται μακράν.
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα απίστευτα χρήσιμο εργαλείο για όποιον έχει καταλάβει τι μπορεί να κάνει με αυτό και τι όχι. Και το σίγουρο είναι πως σε λίγο καιρό δε θα μπορούμε καν να πλησιάσουμε με τα μέχρι πρότινος δεδομένα την παραγωγικότητα που μας επιτρέπει ένα τέτοιο εργαλείο (όπως έγινε εξάλλου και με τα τρακτέρ, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το διαδίκτυο).
Βεβαίως, δε λείπουν και οι φωνές πανικού, σύμφωνα με τις οποίες σύντομα θα μείνουμε όλοι μας χωρίς δουλειά. Αναφορικά με αυτό, στο Enallaktiko.gr και στο Εργαστήρι Διατροφικής Αγωγής έχουμε ήδη εντάξει την τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινότητά μας χωρίς να νιώθουμε ούτε για μια στιγμή πως, έστω και μελλοντικά, οι υπηρεσίες μας δε θα είναι απαραίτητες σε άτομα που και σήμερα χρήζουν διαιτολογικής παρακολούθησης.
Αντιθέτως, νιώθουμε πως εργαλεία όπως είναι το chat-GPT μας επιτρέπουν να κάνουμε τη δουλειά μας σε κάθε περίπτωση πολύ πιο γρήγορα και συχνά πολύ καλύτερα. Συνεπώς, όχι μόνο δε φοβόμαστε μήπως μείνουμε χωρίς δουλειά, αλλά πιστεύουμε ακράδαντα πως η τεχνητή νοημοσύνη ήρθε για να αναβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών μας. Αλλά για να μην περιαυτολογούμε, ρωτήσαμε το ίδιο το chat-GPT να μας πει τη γνώμη του για το θέμα.
Το κείμενο που ακολουθεί έχει παραχθεί εξ ολοκλήρου από την εν λόγω εφαρμογή. Κάποια σημεία όπου το νόημα δεν ήταν εντελώς ξεκάθαρο ή ήταν επαναλαμβανόμενα, αφαιρέθηκαν χωρίς φυσικά να αλλοιώνεται επ' ουδενί το τελικό νόημα του κειμένου.
"Το GPT δεν έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει το ρόλο του διατροφολόγου ή οποιουδήποτε άλλου επαγγελματία υγείας. Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία κειμένου και στην ολοκλήρωση εργασιών, αλλά δε μπορεί να αντικαταστήσει την κατάρτιση, την εκπαίδευση, την τεχνογνωσία ή την προσωπική επαφή ενός ειδικευμένου διατροφολόγου.
Οι διατροφολόγοι είναι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες που είναι σε θέση να παρέχουν εξατομικευμένες συμβουλές και καθοδήγηση σε άτομα με βάση συγκεκριμένες ανάγκες, στόχους και το ιατρικό τους ιστορικό. Είναι επίσης σε θέση να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και να παρέχουν υποστήριξη και ενθάρρυνση για να βοηθήσουν ανθρώπους να κάνουν μόνιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Η τεχνητή νοημοσύνη και άλλες μορφές τεχνολογίας μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσουν σε ορισμένες πτυχές της διατροφής, αλλά δεν είναι σε θέση να αντιγράψουν πλήρως το ρόλο ενός ειδικευμένου διατροφολόγου.
Είναι λοιπόν σημαντικό, όταν πρόκειται για θέματα που σχετίζονται με την υγεία και τη διατροφή σας, να αναζητάτε καθοδήγηση και συμβουλές από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας."
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Ο μύθος του Άι Βασίλη | Enallaktiko.gr
Η ιστορία του Santa Claus (στην Ελλάδα Άι Βασίλης) αποτελεί ένα συνονθύλευμα μύθων που ταξίδεψαν μέσα στο χρόνο για να καταλήξουν σε αυτό που τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία τις ημέρες των Χριστουγέννων. Ας ξεχάσουμε όμως για λίγο τον Άι Βασίλη και ας μιλήσουμε για τον... Άγιο Νικόλαο
Οι προτεινόμενες θερμοκρασίες ψησίματος στο κρέας | Enallaktiko.gr
Το κρέας, τουλάχιστον από την εποχή που ανακαλύφθηκε η φωτιά - καλώς ή κακώς και πέραν των σημαντικών διαφοροποιήσεων ως προς τη συχνότητα και την ποσότητα κατανάλωσής του, τον τρόπο μαγειρέματος και τα είδη κρέατος που προτιμώνται - αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του γαστρονομικού μας πολιτισμού.