Είναι η τεχνητή νοημοσύνη η αρχή του τέλους για τους διαιτολόγους; | Enallaktiko.gr

Είναι η τεχνητή νοημοσύνη η αρχή του τέλους για τους διαιτολόγους;

Το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί στο διαδίκτυο μεγάλος ντόρος γύρω από μία εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν ερωτήσεις με τη μορφή chat, λαμβάνοντας τεκμηριωμένες απαντήσεις μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. 
Αναφέρομαι στο περίφημο chat-GPT που έχει αναπτυχθεί από τον ερευνητικό οργανισμό OpenAI.
Το GPT (Generative Pretrained Transformer) είναι ένας τύπος τεχνητής νοημοσύνης που είναι σε θέση να δημιουργεί κείμενο που μοιάζει σαν να γράφτηκε από άνθρωπο. Πολλοί το έχουν ήδη χαρακτηρίσει ως Google killer ή ως την εφαρμογή που θα αντικαταστήσει σύντομα τους δημιουργούς πάσης φύσεως, τους προγραμματιστές, τους διαιτολόγους και πολλούς πολλούς άλλους.
Βεβαίως, παρά τα πραγματικά εντυπωσιακές δυνατότητες που μπορείτε να διαπιστώσετε εύκολα, καθώς πρόκειται για μία δωρεάν, ανοιχτή σε όλους εφαρμογή, η αλήθεια... κείται μακράν.
Το chat-GPT είναι ένα απίστευτα χρήσιμο εργαλείο για όποιον έχει καταλάβει τι μπορεί να κάνει με αυτό και τι όχι. Και το σίγουρο είναι πως σε λίγο καιρό δε θα μπορούμε καν να πλησιάσουμε την παραγωγικότητα που μας επιτρέπει να έχουμε ένα τέτοιο εργαλείο (όπως έγινε εξάλλου και με τα τρακτέρ, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το διαδίκτυο).
Βεβαίως, δε λείπουν και οι φωνές πανικού, σύμφωνα με τις οποίες σύντομα θα μείνουμε όλοι μας χωρίς δουλειά. Αναφορικά με αυτό, στο Enallaktiko.gr και στο Εργαστήρι Διατροφικής Αγωγής έχουμε ήδη εντάξει την τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινότητά μας χωρίς να νιώθουμε ούτε για μια στιγμή πως, έστω και μελλοντικά, οι υπηρεσίες μας δε θα είναι απαραίτητες σε άτομα που και σήμερα χρήζουν διαιτολογικής παρακολούθησης. Αντιθέτως, νιώθουμε πως εργαλεία όπως είναι το chat-GPT μας επιτρέπουν να κάνουμε τη δουλειά μας σε κάθε περίπτωση πολύ πιο γρήγορα και συχνά πολύ καλύτερα. Συνεπώς, όχι μόνο δε φοβόμαστε μήπως μείνουμε χωρίς δουλειά, αλλά πιστεύουμε ακράδαντα πως η τεχνητή νοημοσύνη ήρθε για να αναβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών μας. Αλλά για να μην περιαυτολογούμε, ρωτήσαμε το ίδιο το chat-GPT να μας πει τη γνώμη του για το θέμα.
Το κείμενο που ακολουθεί έχει παραχθεί εξ ολοκλήρου από την εν λόγω εφαρμογή και μεταφράστηκε με τη βοήθεια του Google Translate. Κάποια σημεία όπου το νόημα δεν ήταν εντελώς ξεκάθαρο ή ήταν επαναλαμβανόμενα, αφαιρέθηκαν χωρίς φυσικά να αλλοιώνεται επ' ουδενί το τελικό νόημα του κειμένου. 
"Το GPT δεν έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει το ρόλο του διατροφολόγου ή οποιουδήποτε άλλου επαγγελματία υγείας. Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία κειμένου και στην ολοκλήρωση εργασιών, αλλά δεν έχει την κατάρτιση, την εκπαίδευση ή την τεχνογνωσία ενός ειδικευμένου διατροφολόγου. Είναι σημαντικό να αναζητάτε καθοδήγηση και συμβουλές από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας όταν πρόκειται για θέματα που σχετίζονται με την υγεία και τη διατροφή σας.
Δεν είναι πιθανό ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα εξαλείψει εντελώς το ρόλο του διατροφολόγου. Ενώ οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσουν σε ορισμένες εργασίες και λήψη αποφάσεων στον τομέα της διατροφής, δε μπορούν να αντικαταστήσουν την τεχνογνωσία και την προσωπική επαφή ενός ειδικευμένου διατροφολόγου. Οι διατροφολόγοι είναι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες που είναι σε θέση να παρέχουν εξατομικευμένες συμβουλές και καθοδήγηση σε άτομα με βάση συγκεκριμένες ανάγκες, στόχους και το ιατρικό τους ιστορικό. Είναι επίσης σε θέση να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και να παρέχουν υποστήριξη και ενθάρρυνση για να βοηθήσουν τα άτομα να κάνουν μόνιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Η τεχνητή νοημοσύνη και άλλες μορφές τεχνολογίας μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσουν σε ορισμένες πτυχές της διατροφής, αλλά δεν είναι σε θέση να αντιγράψουν πλήρως το ρόλο ενός ειδικευμένου διατροφολόγου".

Επίλογος

Το παραπάνω άρθρο, αν και ομολογουμένως με αρκετή βοήθεια από το ίδιο το chat-GPT, γράφτηκε με αφορμή κάποιους χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι παρακινούν με ιδιαίτερη ευκολία άλλους ανθρώπους, εκ των οποίων κάποιοι ίσως και να χρήζουν διαιτολογικής παρακολούθησης, να αποφύγουν το περιττό για τους ίδιους έξοδο των διαιτολόγων χωρίς να γνωρίζουν τίποτα για τους βιοχημικούς και ορμονολογικούς δείκτες αυτών των ανθρώπων, τις παθήσεις τους, τυχόν ελλείψεις ή αλλεργίες που μπορεί να έχουν, τυχόν διατροφικές ή άλλες ψυχολογικής φύσης διαταραχές, τυχόν γυναικολογικά προβλήματα, το αν εγκυμονούν ή θηλάζουν, το αν βρίσκονται σε προεμμηνοπαυσιακό στάδιο, τη σύσταση του σώματός τους, τους στόχους που μπορούν και που πρέπει να θέσουν βάσει των σωματομετρικών τους δεικτών, τις πραγματικές διατροφικές τους ανάγκες, τη φυσική τους δραστηριότητα, τους χρονικούς περιορισμούς στην καθημερινότητά τους, το αν μαγειρεύουν οι ίδιοι ή αν μαγειρεύουν και για άλλα άτομα, τις διατροφικές επιλογές και προτιμήσεις του καθενός και πολλά άλλα.
Είναι λοιπόν προφανές πως υπάρχουν πολλές παράμετροι, τις οποίες λαμβάνει υπόψιν ένας διαιτολόγος για την σύνταξη ενός διατροφικού πλάνου και τις οποίες ο περισσότερος κόσμος αγνοεί. Αυτό από μόνο του δεν είναι κάτι κακό. Εξάλλου και εμάς μας πήρε κάποια χρόνια για να γίνουμε διαιτολόγοι και άλλα τόσα για να αποκτήσουμε την απαιτούμενη εμπειρία. Συνεπώς, δε θεωρώ πως κινδυνεύουμε από την τεχνητή νοημοσύνη και τις δυνατότητές της περισσότερο από ότι κινδυνεύουμε από την έλλειψη φυσικής νοημοσύνης μερικών, η οποία συχνά θέτει σε πραγματικό κίνδυνο άλλους ανθρώπους.
Επισκέψου τη σελίδα του Chat-GPT

Σχόλια (0)

Σχολίασέ το!