Είναι η τεχνητή νοημοσύνη η αρχή του τέλους για τους διαιτολόγους;

Είναι η τεχνητή νοημοσύνη η αρχή του τέλους για τους διαιτολόγους; | Enallaktiko.gr
Το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί στο διαδίκτυο μεγάλος ντόρος γύρω από μία εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν ερωτήσεις με τη μορφή chat, λαμβάνοντας τεκμηριωμένες απαντήσεις μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. 
Αναφέρομαι στο περίφημο chat-GPT που έχει αναπτυχθεί από τον ερευνητικό οργανισμό OpenAI.
Το GPT (Generative Pretrained Transformer) είναι ένας τύπος τεχνητής νοημοσύνης που είναι σε θέση να δημιουργεί κείμενο που μοιάζει σαν να γράφτηκε από άνθρωπο. Πολλοί το έχουν ήδη χαρακτηρίσει ως Google killer ή ως την εφαρμογή που θα αντικαταστήσει σύντομα τους δημιουργούς πάσης φύσεως, τους προγραμματιστές, τους διαιτολόγους και πολλούς πολλούς άλλους.
Βεβαίως, παρά τα πραγματικά εντυπωσιακές δυνατότητες που μπορείτε να διαπιστώσετε εύκολα, καθώς πρόκειται για μία δωρεάν, ανοιχτή σε όλους εφαρμογή, η αλήθεια... κείται μακράν.
Το chat-GPT είναι ένα απίστευτα χρήσιμο εργαλείο για όποιον έχει καταλάβει τι μπορεί να κάνει με αυτό και τι όχι. Και το σίγουρο είναι πως σε λίγο καιρό δε θα μπορούμε καν να πλησιάσουμε την παραγωγικότητα που μας επιτρέπει να έχουμε ένα τέτοιο εργαλείο (όπως έγινε εξάλλου και με τα τρακτέρ, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το διαδίκτυο).
Βεβαίως, δε λείπουν και οι φωνές πανικού, σύμφωνα με τις οποίες σύντομα θα μείνουμε όλοι μας χωρίς δουλειά. Αναφορικά με αυτό, στο Enallaktiko.gr και στο Εργαστήρι Διατροφικής Αγωγής έχουμε ήδη εντάξει την τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινότητά μας χωρίς να νιώθουμε ούτε για μια στιγμή πως, έστω και μελλοντικά, οι υπηρεσίες μας δε θα είναι απαραίτητες σε άτομα που και σήμερα χρήζουν διαιτολογικής παρακολούθησης.
Αντιθέτως, νιώθουμε πως εργαλεία όπως είναι το chat-GPT μας επιτρέπουν να κάνουμε τη δουλειά μας σε κάθε περίπτωση πολύ πιο γρήγορα και συχνά πολύ καλύτερα. Συνεπώς, όχι μόνο δε φοβόμαστε μήπως μείνουμε χωρίς δουλειά, αλλά πιστεύουμε ακράδαντα πως η τεχνητή νοημοσύνη ήρθε για να αναβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών μας. Αλλά για να μην περιαυτολογούμε, ρωτήσαμε το ίδιο το chat-GPT να μας πει τη γνώμη του για το θέμα.
Το κείμενο που ακολουθεί έχει παραχθεί εξ ολοκλήρου από την εν λόγω εφαρμογή και μεταφράστηκε με τη βοήθεια του Google Translate. Κάποια σημεία όπου το νόημα δεν ήταν εντελώς ξεκάθαρο ή ήταν επαναλαμβανόμενα, αφαιρέθηκαν χωρίς φυσικά να αλλοιώνεται επ' ουδενί το τελικό νόημα του κειμένου. 
"Το GPT δεν έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει το ρόλο του διατροφολόγου ή οποιουδήποτε άλλου επαγγελματία υγείας. Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία κειμένου και στην ολοκλήρωση εργασιών, αλλά δε μπορεί να αντικαταστήσει την κατάρτιση, την εκπαίδευση, την τεχνογνωσία ή την προσωπική επαφή ενός ειδικευμένου διατροφολόγου.
Οι διατροφολόγοι είναι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες που είναι σε θέση να παρέχουν εξατομικευμένες συμβουλές και καθοδήγηση σε άτομα με βάση συγκεκριμένες ανάγκες, στόχους και το ιατρικό τους ιστορικό. Είναι επίσης σε θέση να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και να παρέχουν υποστήριξη και ενθάρρυνση για να βοηθήσουν ανθρώπους να κάνουν μόνιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Η τεχνητή νοημοσύνη και άλλες μορφές τεχνολογίας μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσουν σε ορισμένες πτυχές της διατροφής, αλλά δεν είναι σε θέση να αντιγράψουν πλήρως το ρόλο ενός ειδικευμένου διατροφολόγου.
Είναι λοιπόν σημαντικό, όταν πρόκειται για θέματα που σχετίζονται με την υγεία και τη διατροφή σας, να αναζητάτε καθοδήγηση και συμβουλές από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας."
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευτούν

Διαβάστε επίσης

Συνταγές: Εύκολη μους σοκολάτας με αβοκάντο | Enallaktiko.gr
Υπάρχουν κάποιες συνταγές που μας δίνουν τόσο νόστιμες δημιουργίες και ταυτόχρονα είναι τόσο εύκολες, που όταν τις ανακαλύψουμε είναι δύσκολο να μην αναφωνήσουμε "Μα πώς δεν το είχα σκεφτεί νωρίτερα;". Μία τέτοια συνταγή είναι και αυτή της μους σοκολάτας με αβοκάντο. 
Ιδέες: Δεν κόλλησες στην κίνηση. Είσαι η κίνηση! | Enallaktiko.gr
Ένα από τα πιο εκνευριστικά πράγματα με τα οποία έρχονται καθημερινά  αντιμέτωποι εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν ή εργάζονται σε μεγαλουπόλεις είναι και το λεγόμενο μποτιλιάρισμα.