Καταβολικές τροφές: Μύθοι & αλήθειες | Enallaktiko.gr

Τι είναι οι καταβολικές τροφές;

Ως μεταβολισμός θα μπορούσε να οριστεί το σύνολο των βιοχημικών διαδικασιών του οργανισμού, οι οποίες περιλαμβάνουν την παραγωγή και απελευθέρωση ενέργειας και εξυπηρετούν όλες τις λειτουργίες του σώματος.
Ο μεταβολισμός περιλαμβάνει δύο κύριες διαδικασίες: τον καταβολισμό και τον αναβολισμό. Κατά τον καταβολισμό, έχουμε την απόδοση ενέργειας μέσω της διάσπασης πολύπλοκων ουσιών σε απλούστερες. Από την άλλη, ο αναβολισμός περιλαμβάνει τις αντιδράσεις στις οποίες ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί απλές χημικές ουσίες για να συνθέσει πιο πολύπλοκες ενώσεις. Η διαδικασία αυτή συνήθως απαιτεί κατανάλωση ενέργειας.
Με πιο απλά λόγια, ο οργανισμός μας καταναλώνει κάποια ενέργεια για να διασπάσει τις χημικές ενώσεις που βρίσκονται στις τροφές και στη συνέχεια χρησιμοποιεί αυτές τις ουσίες για να συνθέσει άλλες ενώσεις απαραίτητες για τη λειτουργία του.

Ο διατροφικός μύθος των καταβολικών τροφών

Υπάρχει μία άποψη που θέλει ορισμένες τροφές να έχουν αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή ο μεταβολισμός τους απαιτεί περισσότερη ενέργεια από αυτή που αποδίδουν στον οργανισμό. Ωστόσο, αυτή η θεωρία δεν υποστηρίζεται από την επιστημονική κοινότητα και θεωρείται ένας διατροφικός μύθος.
Για παράδειγμα, παρότι ένα μήλο μεσαίου μεγέθους αποδίδει περίπου 80 θερμίδες, η ενέργεια που απαιτείται για την πέψη του είναι πολύ μικρότερη, αποτελώντας περίπου το 10% της συνολικής ενέργειας που μας προσφέρει (~8 kcal).
Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο σχετικό με οποιοδήποτε τρόφιμο, το οποίο να απαιτεί περισσότερη ενέργεια για την πέψη του από αυτή που αποδίδει συνολικά.

Τρόφιμα με χαμηλή ενεργειακή απόδοση

Παρόλο που, όπως εξηγήσαμε, δεν υπάρχουν "καταβολικές τροφές", δηλαδή τροφές με αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, υπάρχουν ορισμένες τροφές που είναι χαμηλές σε θερμίδες και υψηλές σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν να ενταχθούν σε μία ισορροπημένη διατροφή. Αυτές περιλαμβάνουν:
Φρούτα όπως το μήλο, το γκρέιπφρουτ, το λεμόνι, οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα σμέουρα.
Λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, το μαρούλι, το αγγούρι, το καρότο, και το σέλινο.
Θαλασσινά με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, όπως οι γαρίδες και τα μύδια.

Συμπέρασμα

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ο μόνος υγιεινός και επιστημονικά τεκμηριωμένος τρόπος ρύθμισης του βάρους μας περιλαμβάνει έναν συνολικά υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος βασίζεται σε έναν συνδυασμό ισορροπημένης διατροφής, άσκησης και αλλαγών στον τρόπο ζωής.
Από την άλλη, η προσέγγιση της ρύθμισης του βάρους μας δε μπορεί να βασίζεται απλώς σε μία "λογιστική" αντίληψη της ενέργειας, αλλά απαιτεί μία ολιστική προσέγγιση με επίκεντρο την υγεία.

Διαβάστε επίσης

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν κοινοποιηθούν. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.