Ανάλυση Σύστασης Σώματος: Τι είναι, τι κάνει & πώς λειτουργεί;

Ανάλυση Σύστασης Σώματος: Τι είναι, τι κάνει & πώς λειτουργεί; | Enallaktiko.gr
Η ανάλυση της σύστασης του σώματος είναι η αποτύπωση μίας σειράς σωματομετρικών δεδομένων που – σε συνδυασμό και με άλλα, ιατρικά δεδομένα – θα μας βοηθήσουν να ελέγξουμε την κατάσταση του σώματός μας σαν αποτέλεσμα του τρόπου ζωής που ακολουθούμε.
Ο λόγος που κάνει τη συγκεκριμένη μέτρηση αναπόσπαστο κομμάτι της διαιτολογικής παρακολούθησης είναι η πληροφορία που μας παρέχει σχετικά με την κατανομή του βάρους μας.
Σε αντίθεση λοιπόν με μία κοινή ζυγαριά, η οποία υποδεικνύει απλώς το συνολικό μας βάρος ή έναν κοινό λιπομετρητή που μας βοηθά να προβλέψουμε με κάποια ακρίβεια το συνολικό ποσοστό του λιπώδους ιστού στο σώμα μας, μία πολυσυχνοτική συσκευή ανάλυσης της σύστασης του σώματος μας παρέχει μία σειρά από επιμέρους πληροφορίες σχετικά με την κατανομή του βάρους μας, συνολικά και τμηματικά.
Μερικοί από τους πιο σημαντικούς δείκτες που μας παρέχει η ανάλυση της σύστασης του σώματος είναι ο λιπώδης ιστός που υπάρχει στα άκρα και στον κορμό μας, συμπεριλαμβανομένου και του σπλαχνικού λίπους, τα οποία υπολογίζονται τμηματικά και συνολικά, η άλιπη μάζα που – εκτός από τα ζωτικά μας όργανα, τα οστά και άλλα μέρη, η σύσταση των οποίων δεν αλλάζει σημαντικά – αποτελείται από τους σκελετικούς μύες (οι οποίοι υπολογίζονται επίσης συνολικά και τμηματικά), καθώς και τα συνολικά υγρά του σώματος, τα οποία χωρίζονται σε ενδοκυττάρια και εξωκυττάρια (τα ενδοκυττάρια υγρά είναι αυτά που βρίσκονται στο εσωτερικό των κυττάρων μας, ενώ τα εξωκυττάρια είναι εκείνα που σωρεύονται ανάμεσα στα κύτταρα και μπορούν να μας υποδείξουν τόσο το βαθμό ενυδάτωσής μας, όσο και την περίσσια κατακράτηση υγρών στο σώμα μας που πολλές φορές σχετίζεται με την εμφάνιση φλεγμονής).
Τα ίδια σωματομετρικά δεδομένα μπορούν να αντληθούν με διαφορετικές μεθόδους, η καθεμία με τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που αφορούν κυρίως την ακρίβεια, την ασφάλεια, το χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και φυσικά... το κόστος.

Η βιοηλεκτρική εμπέδηση

Η βιοηλεκτρική εμπέδηση, γνωστή και ως BIA (Bioelectrical Impedance Analysis), είναι μία μέθοδος που – χάρη στην απλή, γρήγορη και ασφαλή εφαρμογή της, σε συνδυασμό με την εγκυρότητα των μετρήσεών της – κερδίζει διαρκώς έδαφος έναντι όλων των υπολοίπων μεθόδων ανάλυσης της σύστασης του σώματος τόσο στην έρευνα, όσο και στην κλινική πρακτική.
Μία πολυσυχνοτική συσκευή βιοηλεκτρικής εμπέδησης μετράει την ηλεκτρική αντίσταση και αποθήκευση ηλεκτρικού φορτίου των διαφορετικών ιστών, διοχετεύοντας στο σώμα μας ένα χαμηλής έντασης ηλεκτρικό φορτίο, το οποίο – με δεδομένη τη διαφορετική αγωγιμότητα του εκάστοτε ιστού – μπορεί να μας δώσει μία απαράμιλλης ακρίβειας πρόβλεψη σχετικά με τη σύσταση του σώματός μας.
Στη συνέχεια, µε τη χρήση αλγορίθμων που λαμβάνουν υπόψιν σωματομετρικούς παράγοντες, όπως είναι το φύλο, η ηλικία, το ύψος, η σωματική μας διάπλαση, η φυσική μας δραστηριότητα κ.α., υπολογίζεται το εύρος των φυσιολογικών ορίων για κάθε δείκτη, η ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας, η συνολική ενεργειακή δαπάνη κ.α..
Οι πιο εξελιγμένες συσκευές βιοηλεκτρικής εμπέδησης, τέλος, παρέχουν και μία σειρά από πιο εξειδικευμένους δείκτες, όπως είναι η λεγόμενη γωνία φάσης, η ανάλυση BIVA (Bioelectrical Impedance Vector Analysis) κ.α., για τα οποία όμως θα μιλήσουμε σε ξεχωριστό άρθρο.

Τι πρέπει να κάνω πριν από τη μέτρηση;

Για τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια των αποτελεσμάτων της μέτρησης με τη μέθοδο της βιοηλεκτρικής εμπέδησης, καλό είναι να ακολουθούμε κάθε φορά τις παρακάτω οδηγίες:
✓ Να μην καταναλώνουμε καφέ, τσάι, αλκοόλ, αναψυκτικό ή ενεργειακό ποτό τουλάχιστον κατά τις τελευταίες 12 ώρες πριν από τη μέτρηση
✓ Το τελευταίο μας γεύμα να είναι κάτι ελαφρύ και τουλάχιστον 3 ώρες πριν από τη μέτρηση
✓ Τις τελευταίες 2 ώρες πριν από τη μέτρηση, καλό είναι να αποφύγουμε την κατανάλωση οποιουδήποτε υγρού
✓ Να αποφεύγεται η έντονη άσκηση την ίδια ή την προηγούμενη μέρα της μέτρησης
✓ Για τις γυναίκες, καλό είναι να αποφεύγεται η μέτρηση κατά τις πρώτες δύο ημέρες της έμμηνου ρήσεως
✓ Η εξέταση θα πρέπει να αποφεύγεται σε περίπτωση ασθένειας
✓ Όλες οι μετρήσεις είναι καλό να γίνονται στην ίδια φάση της ημέρας
✓ Τέλος, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν πως η χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων, κυρίως διουρητικών, μπορούν να επηρεάσουν την ακρίβεια των αποτελεσμάτων της μέτρησης.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Λόγω της ηλεκτρικής τάσης που χρησιμοποιείται κατά τη διαδικασία, άτομα με βηματοδότη και γυναίκες που βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης ΔΕΝ πρέπει να υποβάλλονται σε ανάλυση της σύστασης του σώματός τους με τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Η Ανάλυση Σύστασης Σώματος στο Εναλλακτικό Εργαστήρι Διατροφικής Αγωγής

Στο Εναλλακτικό Εργαστήρι Διατροφικής Αγωγής η ανάλυση της σύστασης του σώματος πραγματοποιείται με τη χρήση της Seca mBCA 555, μία συσκευή νέας γενιάς 9 συχνοτήτων, διακριβωμένη ακόμη και για ιατρική χρήση και με μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη συσκευή βιοηλεκτρικής εμπέδησης.
Ο βαθμός ακριβείας της Seca mBCA 555 έχει επικυρωθεί έναντι της ολόσωμης μαγνητικής τομογραφίας MRI (με 97% ακρίβεια ως προς την πρόβλεψη της μυϊκής μάζας) και 4C Model (με 98% ακρίβεια ως προς την πρόβλεψη του λιπώδους ιστού), δύο μεθόδους απεικόνισης με μεγαλύτερη αξιοπιστία ακόμη και από τη μέθοδο DXA, η οποία μέχρι και σήμερα θεωρείται από πολλούς ως ο κατεξοχήν "χρυσός κανόνας" στην ανάλυση της σύστασης του σώματος.
Η Seca mBCA 555 ενσωματώνει αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίοι ενημερώνονται αυτόματα μέσω συνεχούς διαδικτυακής διασύνδεσης, αξιοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τα δεδομένα που προκύπτουν από τις πιο πρόσφατες επικυρωμένες μελέτες.
Σε συνδυασμό μάλιστα και με την cloud υπηρεσία MyAnalytics, η οποία είναι διαθέσιμη και σαν εφαρμογή για Android και iOS συσκευές, ο επισκέπτης – με τη χρήση ενός μοναδικού κωδικού – αποκτά πρόσβαση στο ιστορικό των μετρήσεών του από οποιαδήποτε συσκευή.
Προγραμμάτισε τη μέτρησή σου!

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Τριβόλι: Το βότανο που ενισχύει την αθλητική απόδοση... και όχι μόνο! | Enallaktiko.gr
Ο τρίβολος, περισσότερο γνωστός ως τριβόλι, είναι μία οικογένεια φυτών που ευδοκιμούν σε θερμές περιοχές σαν αυτές της Μεσογείου. Το πιο γνωστό μέλος της είναι ο Τρίβολος ο Χερσαίος (Tribulus Terrestris), ένα ευρέως διαδεδομένο ακανθώδες ζιζάνιο, εξαιτίας του οποίου συχνά τρυπούσαν τα λάστιχα του ποδηλάτου μας όταν ήμασταν μικροί (όσοι μεγάλωσαν ή περνούσαν τα καλοκαίρια τους σε χωριό ξέρουν).
Υπολογισμός του βασικού μεταβολικού ρυθμού (BMR) | Enallaktiko.gr
Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός ή αλλιώς Basal Metabolic Rate (ΒΜR) είναι η ενέργεια που δαπανά ο οργανισμός μας καθημερινά σε κατάσταση ηρεμίας με σκοπό τη διατήρηση των φυσιολογικών του λειτουργιών. Με απλά λόγια, είναι οι θερμίδες που καίμε μέσα σε ένα 24ωρο ακόμη κι όταν δεν κάνουμε απολύτως τίποτα.