Η κατανομή του ενήλικου πληθυσμού ανά σωματική διάπλαση στη χώρα μας

Η κατανομή του ενήλικου πληθυσμού ανά σωματική διάπλαση στη χώρα μας | Enallaktiko.gr
Η Έρευνα Υγείας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής είναι μέρος του ευρωπαϊκού στατιστικού προγράμματος European Health Interview Survey, στο οποίο συμμετέχουν όλα τα κράτη-µέλη της Ε.Ε..
Πρόκειται για μία έρευνα που διενεργείται κάθε 5 χρόνια και έχει ως βασικό στόχο τη μελέτη και παροχή αναλυτικών πληροφοριών για την κατάσταση της υγείας του πληθυσμού των χωρών της Ε.Ε., τους παράγοντες που την επηρεάζουν και τη χρήση υπηρεσιών υγείας.
Η τελευταία Έρευνα Υγείας, τα στοιχεία της οποίας κοινοποιήθηκαν το 2023, διενεργήθηκε το 2022.

Η σωματική διάπλαση των ανδρών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι άνδρες με φυσιολογικό βάρος στη χώρα μας αποτελούν μόλις το 36,9% του πληθυσμού (από 33,4% το 2016), ενώ οι υπέρβαροι φτάνουν το 50,3% (από 47,6%) και οι παχύσαρκοι το 12,6% (από 18,1%).

2022

2017

Η σωματική διάπλαση των γυναικών

Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις γυναίκες είναι σαφώς καλύτερα σε σχέση με τους άντρες, αλλά εξίσου άσχημα σε σύγκριση με το μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε.. Πιο συγκεκριμένα, μόλις το 50,9% των γυναικών στη χώρα μας εντάσσονται εντός των φυσιολογικών ορίων αναφορικά με το βάρος τους (από 48,8% το 2016), ενώ την ίδια στιγμή το 35,6% χαρακτηρίζονται ως υπέρβαρες (από 31,7%) και το 11,8% ως παχύσαρκες (από 16,1%).

2022

2017

Συμπέρασμα

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν μία αύξηση του ανδρικού πληθυσμού με φυσιολογικό βάρος κατά 3,5% με την αντίστοιχη μεταβολή στις γυναίκες να περιορίζεται στο +2,1%. Βεβαίως, η διαφορά ανάμεσα στον γυναικείο και τον ανδρικό πληθυσμό με φυσιολογικό βάρος παραμένει υψηλή (+14% για τις γυναίκες).
Στην κατηγορία της υπερβαρότητας, μέσα στην τελευταία πενταετία υπήρξε επίσης μία αύξηση της τάξης του 2,7% στους άνδρες και 3,9% στις γυναίκες. Ωστόσο, αυτό που παρατηρούμε εδώ είναι πως αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στη μετατόπιση ανδρών και γυναικών από την παχυσαρκία στην υπερβαρότητα. Πιο συγκεκριμένα, ο ανδρικός πληθυσμός που εντάσσεται στα όρια της παχυσαρκίας μειώθηκε κατά 5,5%, ενώ η αντίστοιχη μεταβολή για τις γυναίκες ήταν στο -4,3%.
Σαν συμπέρασμα, θα μπορούσαμε να πούμε πως κατά την τελευταία πενταετία στη χώρα μας υπήρξε μία μικρή γενική βελτίωση, ειδικότερα στο κομμάτι της παχυσαρκίας, καθώς ο ενήλικος πληθυσμός με φυσιολογικό βάρος δε φαίνεται να αυξήθηκε σημαντικά. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η κατάσταση - με το 62,9% των ανδρών και το 47,4% των γυναικών να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι - παραμένει αποκαρδιωτική, με τη χώρα μας να βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις στους εν λόγω δείκτες μεταξύ των χωρών της Ε.Ε..
Στο Εναλλακτικό Εργαστήρι Διατροφικής Αγωγής παρέχονται ολοκληρωμένες δια ζώσης και εξ αποστάσεως διαιτολογικές υπηρεσίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε το βάρος σας, οικοδομώντας μία υγιή σχέση με το φαγητό.
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευτούν

Διαβάστε επίσης

Ιδέες: Η βλακεία δεν είναι αναπηρία | Enallaktiko.gr
Ένα συχνό "φαινόμενο" που, μεταξύ των άλλων, αναδεικνύει την έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού και ενσυναίσθησης πολλών συνανθρώπων μας, είναι το παρκάρισμα των οχημάτων τους σε πεζοδρόμια, σε ποδηλατόδρομους, σε θέσεις στάθμευσης για εγκύους, ακόμη και σε σημεία στάθμευσης ή διαβάσεις για άτομα με αναπηρία!
Μπάρες βρώμης με μέλι & ταχίνι (χωρίς ψήσιμο) | Enallaktiko.gr
Οι σπιτικές μπάρες βρώμης με μέλι και ταχίνι είναι μία από τις πιο εύκολες συνταγές που μπορεί να φτιάξει κανείς. Η συνταγή μάλιστα που σας προτείνουμε δε χρειάζεται ψήσιμο και δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη.