Μαύρο σουσάμι: Η διατροφική αξία & τα οφέλη του

Μαύρο σουσάμι: Η διατροφική αξία & τα οφέλη του | Enallaktiko.gr
Το μαύρο σουσάμι είναι ένα από τα αρχαιότερα καρυκεύματα που έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ο άνθρωπος και παρόλο που η κατανάλωσή του στη χώρα μας δε θα λέγαμε πως θεωρείται συνηθισμένη, αποτελεί βασικό συστατικό πολλών ασιατικών γευμάτων.
Η γεύση του είναι γήινη και ελαφρώς πικρή, θυμίζοντας ξηρό καρπό, ενώ ακόμη και η όψη του το καθιστά ένα ενδιαφέρον στοιχείο σε σαλάτες, κρεατικά, σε sushi, σε πιάτα τυριών ή tofu, σε αρτοσκευάσματα κ.α..
Το μαύρο σουσάμι συχνά συγχέεται με τον σπόρο του μαύρου κυμίνου (Nigela Sativa), γνωστό και ως μαυροκούκι. Ωστόσο, στην πραγματικότητα μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικά είδη.
Μαύρο σουσάμι: Η διατροφική αξία & τα οφέλη του | Enallaktiko.gr
Η συγκομιδή του γίνεται το Φθινόπωρο, ενώ στη συνέχεια αφήνεται να στεγνώσει καλά κάτω από τον ήλιο. Οι ελαιώδεις αυτοί σπόροι του φυτού Sesamum Indicum, όπως θα δούμε και παρακάτω, αποτελούν έναν μικρό διατροφικό θησαυρό, τον οποίο αξίζει να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.
Η διάσημη φράση από τη σειρά παραμυθιών "Χίλιες και μία νύχτες", "σουσάμι άνοιξε", αναφέρεται στο χαρακτηριστικό γνώρισμα του σπόρου να ανοίγει όταν ωριμάζει.
Μαύρο σουσάμι: Η διατροφική αξία & τα οφέλη του | Enallaktiko.gr

Διατροφική αξία

Μόλις μία κουταλιά του γλυκού σπόρων μαύρου σουσαμιού, η οποία ισοδυναμεί με περίπου 9 γραμμάρια, μας παρέχει το 3% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης* σε χαμηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη (1,6g) και το ίδιο ποσοστό σε φυτικές ίνες (2,0g) και καλά λιπαρά (3,9g).
Η ίδια ποσότητα φτάνει για να καλύψει το 10% της ΣΗΠ σε μαγνήσιο (32mg) και αντίστοιχα το 9% σε σίδηρο και ασβέστιο (1,3mg και 88mg). Τέλος, μία κουταλιά του γλυκού μαύρο σουσάμι καλύπτει το 5% των ημερήσιων αναγκών μας σε φώσφορο (32mg).
Όσον αφορά τις θερμίδες που αποδίδει, το μαύρο σουσάμι είναι ένα εξαιρετικά θερμιδογόνο τρόφιμο, το οποίο ωστόσο δε μπορεί να καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες. Ενδεικτικά, αναφέρεται πως μία κουταλιά του γλυκού έχει περίπου 52 θερμίδες, οι οποίες είναι μεν πολλές αν αναλογιστούμε ότι αναφερόμαστε σε μόλις 9 γραμμάρια σπόρων, αλλά όχι τόσες πολλές, ώστε να μας αποτρέψουν από το να τις καταναλώσουμε. Εξάλλου, τα οφέλη του μαύρου σουσαμιού στην υγεία μας δεν είναι λίγα!
*: Οι ποσότητες αναφέρονται στη ΣΗΠ ενός υγιούς ενήλικα
Μαύρο σουσάμι: Η διατροφική αξία & τα οφέλη του | Enallaktiko.gr

Οφέλη

Μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση μαύρου σουσαμιού μπορεί να συμβάλει στη μείωση της "κακής" LDL χοληστερόλης και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ίσως χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ασβέστιο και μαγνήσιο, αλλά κυρίως λόγω των βιοενεργών ενώσεων που περιέχονται σε αυτό.
Η σεσαμίνη, η σεσαμολίνη και η σεσαμινόλη που συναντούμε στο μαύρο σουσάμι είναι ενώσεις που μοιάζουν με λιγνάνες και οι οποίες είναι γνωστές για την αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, ηπατοπροστατευτική, καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική τους δράση. 
Οι σπόροι του μαύρου σουσαμιού είναι επίσης πλούσιοι σε φυτικές στερόλες, φλαβονοειδή και άλλες αντιοξειδωτικές ενώσεις, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της φλεγμονής και στη συνολική βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.
Μαύρο σουσάμι: Η διατροφική αξία & τα οφέλη του | Enallaktiko.gr

Ιδέες

Κουλούρι με μαύρο σουσάμι & κρεμώδες τυρί
Σαγανάκι με μαύρο σουσάμι
Τραγανό κουνουπίδι στον ατμό με ελαιόλαδο & μαύρο σουσάμι
Ψητός σολομός με μαύρο σουσάμι
Σπαράγγια σωτέ με μαύρο σουσάμι
Smoothie μπανάνας με μαύρο σουσάμι
Dressing με ελαιόλαδο, μπαλσάμικο & μαύρο σουσάμι
Πατάτες φούρνου με ελαιόλαδο, μουστάρδα, μέλι & μαύρο σουσάμι
Αβγά μάτια με μαύρο σουσάμι
Μαύρο σουσάμι Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Σχόλια (1)

  • Τέλειο άρθρο άκρως κατατοπιστικό και….πειστικό(!)—-Εγώ το βρίσκω σε παστέλι από το «Φελντέμι» και, εκτός του ότι είναι….νοστιμότατο, μάλλον για όλα αυτά τα…ωφέλιμα συστατικά που μας προαναφέρατε, μου δημιουργεί τέτοιο κορεσμό, που στο αίσθημα της πείνας μου, αρκεί να καταναλώσω το μισό και με λίγο νεράκι είμαι πολύ καλά..(!!)
    Σας ευχαριστούμε πολύ για την τόσο ευκρινή ενημέρωση! Καλή συνέχεια.

    Μαρία

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Πρόπολη: Ένα φυσικό αντιβιοτικό | Enallaktiko.gr
Η πρόπολη είναι μία καστανή κολλώδης ουσία που παράγουν οι μέλισσες μετά από συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων από τους φλοιούς φυτών και τον εμπλουτισμό τους με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες.
Λάδι καρύδας το αμφιλεγόμενο | Enallaktiko.gr
Το λάδι καρύδα (κοκοφοινικέλαιο) είναι το έλαιο που παράγεται από τους ώριμους καρπούς του είδους Cocos Nucifera, δηλαδή του κοκοφοίνικα και το συναντούμε είτε σαν ένα διαφανές λεπτόρρευστο έλαιο, είτε με τη μορφή βουτύρου.