Πότε & γιατί δεν πρέπει να καταναλώνουμε ψάρι μαζί με αβγό ή γάλα;

Πότε & γιατί δεν πρέπει να καταναλώνουμε ψάρι μαζί με αβγό ή γάλα; | Enallaktiko.gr
Πολλοί από εμάς, υπό το φόβο αλλεργικής αντίδρασης ή ακόμη και δηλητηρίασης, συνηθίζουμε να αποφεύγουμε προληπτικά το συνδυασμό ψαριού και αβγού ή προϊόντων γάλακτος στα γεύματά μας. Τι ισχύει όμως πραγματικά;
Παρόλο που αληθεύει πως τα ψάρια, τα οστρακοειδή και τα μαλάκια, το αβγό, το γάλα, η σόγια, το λούπινο, οι ξηροί καρποί, το σέλινο, η μουστάρδα, το σουσάμι, το διοξείδιο του θείου, καθώς και όλα τα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη βρίσκονται στη λίστα με τα πλέον αλλεργιογόνα τρόφιμα, δεν υπάρχει καμία επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη που να αποδεικνύει την εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων εξαιτίας του συνδυασμού των εν λόγω τροφίμων.
Από την άλλη, μέχρι το 1952, χρονιά κατά την οποία κατασκευάστηκε το πρώτο ηλεκτρικό ψυγείο στη χώρα μας, η αλλαντίαση και η ανισακίαση από τα μπαγιάτικα ψάρια, το καμπυλοβακτηρίδιο, το κολοβακτηρίδιο και η λιστέρια από το απαστερίωτο γάλα και η σαλμονέλα από τα αβγά, δεν ήταν κάτι σπάνιο. Όμως, παρόλο που από τότε οι συνθήκες συντήρησης, αλλά και το γνωστικό επίπεδο γύρω από την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων έχουν βελτιωθεί δραματικά, ο παραπάνω μύθος εξακολουθεί για κάποιο λόγο να διαιωνίζεται.
Η κατανάλωση τροφίμων που απαιτούν μία ιδιαίτερη συντήρηση ή επεξεργασία, ώστε να καθίστανται κατάλληλα προς βρώση, ενέχουν οπωσδήποτε έναν αυξημένο κίνδυνο δηλητηρίασης. Κάποτε λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε πως ο συνδυασμός δύο "επικίνδυνων" τροφίμων αυτομάτως διπλασιάζει τις πιθανότητες τροφικής δηλητηρίασης.
Με το ίδιο σκεπτικό, ένας συνδυασμός δύο εξαιρετικά αλλεργιογόνων τροφίμων, θα καθιστούσε πολύ πιο πιθανή μία αλλεργική αντίδραση και δυσκολότερη μία άμεση διάγνωση στην περίπτωση που κάποιος είναι αλλεργικός σε κάποιο τρόφιμο χωρίς να το γνωρίζει.
Ωστόσο, αν τα τρόφιμα που πρόκειται να καταναλώσουμε είναι σωστά συντηρημένα και επεξεργασμένα και εφόσον τα έχουμε καταναλώσει έστω και μία φορά στη ζωή μας χωρίς να εμφανίσουμε κάποιο αλλεργικό σύμπτωμα, τότε μπορούμε να τα καταναλώσουμε με ασφάλεια και με όποιο διατροφικό συνδυασμό επιθυμούμε.
Οι περιπτώσεις λοιπόν, κατά τις οποίες πρέπει να αποφεύγεται ο συνδυασμός τροφίμων όπως είναι το ψάρι, τα οστρακοειδή και τα μαλάκια μαζί με αβγό ή γάλα είναι όταν αμφιβάλλουμε για τη σωστή συντήρηση και επεξεργασία τους και όταν πρόκειται να καταναλώσουμε τέτοια τρόφιμα για πρώτη φορά. Η τελευταία πρόταση, όπως είναι φυσικό, έχει ιδιαίτερη σημασία όταν αναφερόμαστε σε βρέφη, τα οποία δοκιμάζουν για πρώτη φορά στερεές τροφές και που, σημειωτέον, εμφανίζουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά αλλεργιών σε σχέση με τους ενήλικες.

Σχόλια (5)

  • Γιώργο, όπως αναφέρεται και στο άρθρο, εφόσον δεν είσαι αλλεργικός, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να καταναλώσεις αβγό με ψάρι ακόμη και στο ίδιο γεύμα.

    Λαμπρινή από Enallaktiko.gr
  • Τρώω ασπράδι αυγού από βραστό αυγο λόγο χρόνια χοληστερίνη κάθε πρωί. Αν φάω ψάρι το απόγευμα αργά υπάρχει πρόβλημα?

    Γιώργος
  • Χαχαχαχα

    Αλέξανδρα Παπαδημητρίου
  • Κώστα, αν δεν έχεις κάποια αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά που κατανάλωσες, δε χρειάζεται να κάνεις κάτι. Σε περίπτωση αλλεργίας όμως, θέλω να πιστεύω πως δε θα αναζητούσες πληροφορίες στα σχόλια του blog μας, αλλά σε κάποιο εφημερεύον νοσοκομείο.

    Δημήτρης από Enallaktiko.gr
  • τι να κανω αμα πιο γαλα

    kostas

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Ψύλλιο: Ο σπόρος που βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας & της διάρροιας | Enallaktiko.gr
Το ψύλλιο (psyllium) είναι οι σπόροι που λαμβάνονται από το φυτό πλαντάγκο (plantago), το οποίο φύεται κυρίως σε περιοχές της Ινδίας και έχει γίνει γνωστό τόσο για τις καθαρτικές, όσο και για τις υπακτικές του ιδιότητες.
Υπολογισμός των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών μας (TDEE) | Enallaktiko.gr
Οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες, οι οποίες συχνά αναφέρονται ως TDEE ή TEE (από το Total Daily Energy Expenditure) είναι η συνολική ενέργεια που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα και συνεπώς η ενέργεια που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό.