Τηγανητό ρύζι με λαχανικά και αβγό

Συνταγές: Τηγανητό ρύζι με λαχανικά και αβγό | Enallaktiko.gr
Η κινέζικη κουζίνα αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της παγκόσμιας γαστρονομικής τέχνης και, όπως κάθε κουζίνα, έχει κι αυτή τις δικές της τεχνικές που την κάνουν να ξεχωρίζει.
Μία από τις πιο δημοφιλείς συνταγές, τουλάχιστον στη χώρα μας, αποτελεί το τηγανητό ρύζι με λαχανικά και αβγό, η οποία μάλιστα – αν εκτελεστεί σωστά –  μπορεί να αποτελέσει ταυτόχρονα και μία θρεπτική επιλογή.
Χρόνος προετοιμασίας δύο μερίδων: 15'
Χρόνος αναμονής: ~ 6-8 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος: 25-30'
Βαθμός δυσκολίας: 3/5

Μερίδες*

Επιλέξτε αριθμό μερίδων!
*: Οι μερίδες αναφέρονται σε ποσότητες ενός πλήρους γεύματος. Εφόσον το γεύμα πρόκειται να καταναλωθεί σαν συνοδευτικό, υπολογίστε περίπου τη μισή μερίδα ανά άτομο.

Υλικά

Ρύζι jasmine
Νερό
Αν θέλουμε να έχουμε ένα αφράτο ρύζι που να θυμίζει στ' αλήθεια κινέζικο, καλό είναι να ακολουθήσουμε τη λεγόμενη "μέθοδο απορρόφησης". Στη συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιούμε ακριβώς την ποσότητα νερού που χρειαζόμαστε χωρίς να στραγγίσουμε στο τέλος το ρύζι μας.
Μία γενική οδηγία αποτελεί η αναλογία 2:1. Ωστόσο, σε ποικιλίες όπως είναι το jasmine και το basmati, οι οποίες έχουν χαμηλότερο βαθμό απορρόφησης, μπορούμε υπό προϋποθέσεις να χρησιμοποιήσουμε ακόμη και την αναλογία 1½:1.
Λαχανικά
Από λαχανικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι έχετε διαθέσιμο, φρέσκο ή ξερό κρεμμύδι, πιπεριές, μανιτάρια, αρακά, καλαμπόκι, καρότο, μπρόκολο, κουνουπίδι, πράσο, λάχανο, φύτρες φασολιού, βλαστούς bamboo κ.α.. Όσο για τις ακριβείς ποσότητες, αυτές θα καθοριστούν από το είδος, αλλά και το προσωπικό γούστο του καθενός. Σε κάθε περίπτωση πάντως, υπολογίστε πως το τελικό βάρος των λαχανικών σας θα διαμορφωθεί σε κάτι λιγότερο από το 80% της αρχικής τους ποσότητας.
Για την εκτέλεση της συνταγής εμείς χρησιμοποιήσαμε ξερό κρεμμύδι και ένα μείγμα κατεψυγμένου αρακά και καρότου.
Αβγό
Σησαμέλαιο
Σάλτσα σόγιας
Στην κινέζικη κουζίνα, στη θέση του αλατιού, χρησιμοποιούν συνήθως σάλτσα σόγιας ή MSG. Αν πρόκειται ωστόσο να χρησιμοποιήσετε αλάτι, υπολογίστε περίπου ¼ της κουταλιάς του γλυκού ανά μερίδα.

Διαδικασία

1. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το νερό μας χωρίς να προσθέσουμε αλάτι και στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι για περίπου 18-20' ή έως ότου απορροφήσει όλο το νερό που έχουμε προσθέσει.
2. Αποσύρουμε το σκεύος μας από τη φωτιά και τοποθετούμε κάτω από το καπάκι του μία καθαρή πετσέτα. Στη συνέχεια αφήνουμε το ρύζι μας να κρυώσει (θα χρειαστεί τουλάχιστον 1½ ώρα) πριν το τοποθετήσουμε στη συντήρηση του ψυγείου μας για μερικές ώρες.
Σε αντίθεση με ένα κρεμώδες ιταλικό ριζότο, κατά την προετοιμασία του οποίου κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να αποσπάσουμε από το ρύζι μας όσο περισσότερο άμυλο γίνεται, εδώ θέλουμε το άμυλο να μείνει σχετικά αδρανές, κάτι που θα μας δώσει ένα αφράτο τελικό προϊόν, ευκολότερο να καταναλωθεί με chopsticks.
Αν κατά το τηγάνισμα χρησιμοποιούσαμε ζεστό ρύζι, αυτό θα "λάσπωνε" εξαιτίας της ιδιότητας του αμύλου που βρίσκεται σε αυτό να μετατρέπεται σταδιακά σε γέλη όταν έρχεται σε επαφή με νερό που βρίσκεται σε θερμοκρασία πάνω από τους 56°C.
3. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα λαχανικά, αφού τα πλύνουμε, τα κόβουμε σε κυβάκια και έπειτα τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
4. Θερμαίνουμε ένα γουόκ ή ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το σησαμέλαιο. Έπειτα, προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύοντάς το συνεχώς. 
Ανάλογα με το είδος και το μέγεθος κοπής των λαχανικών σας, αλλά και με το αν αυτά απαιτούν περισσότερο χρόνο μαγειρέματος, ίσως χρειαστεί να σοτάρετε πρώτα τα λαχανικά, προσθέτοντας το ρύζι δεύτερο. Αν χρησιμοποιήσετε λεπτοκομμένα προμαγειρεμένα ή κατεψυγμένα λαχανικά, ακολουθήστε τη διαδικασία ως έχει.
5. Σοτάρουμε τα λαχανικά μας μαζί με το ρύζι, ανακατεύοντας συνεχώς.
Αν το σκεύος σας δεν είναι αρκετά μεγάλο, μπορείτε να μεταφέρετε το ρύζι πίσω στο σκεύος του και να σοτάρετε τα λαχανικά σας ξεχωριστά.
6. Παραμερίζουμε το ρύζι με τα λαχανικά, τηγανίζοντας παράλληλα το αβγό ή τα αβγά, διαλύοντάς τα σε μικρά κομμάτια με τη χρήση της κουτάλας μας. 
7. Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας και αναμειγνύουμε καλά όλα μας τα υλικά μέσα στο καυτό σκεύος.

Wine Pairing

Το τηγανητό ρύζι με λαχανικά και αβγό μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με ένα ξηρό λευκό κρασί με ελαφρύ προς μέτριο σώμα και υψηλή οξύτητα, όπως είναι το Sauvignon Blanc και το Ασύρτικο.

Διατροφική αξία*

Ενέργεια 336kcal
Λιπαρά 10,9g
εκ των οποίων κορεσμένα  2,2g
Υδατάνθρακες 53,7g
εκ των οποίων σάκχαρα 51,0g
Εδώδιμες ίνες 2,3g
Πρωτεΐνες 10,3g
Αλάτι 2,2g
*: Κατά προσέγγιση υπολογισμός ανά μερίδα 250 γραμμαρίων
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Μπιφτέκια λαχανικών | Enallaktiko.gr
Τη σημερινή συνταγή θα τη λατρέψετε για δύο λόγους. Ο ένας είναι τα νοστιμότατα χορτοφαγικά μπιφτεκάκια που πρόκειται να φάτε και ο άλλος είναι πως για την εκτέλεση της συνταγής μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι λαχανικά εσείς θέλετε και στην αναλογία που τα θέλετε.
Συνταγές: Πατάτες country-style στο φούρνο | Enallaktiko.gr
Υπάρχουν πατάτες καλύτερες από τις τηγανητές; Πριν απαντήσετε, αξίζει να δώσετε μία ευκαιρία στην παρακάτω συνταγή, αντικαθιστώντας μία ομολογουμένως γευστική αμαρτία με μία σαφώς πιο υγιεινή εναλλακτική.