Ένα σπίτι φτιαγμένο από ξύλα, άχυρα & λάσπη

Ένα σπίτι φτιαγμένο από ξύλα, άχυρα & λάσπη | Enallaktiko.gr
Η φυσική δόμηση είναι ένας σχετικά νέος όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία δομική προσέγγιση προσανατολισμένη στη χρήση τοπικών, προσεκτικά επιλεγμένων ή και ανακυκλωμένων υλικών, απλών εργαλείων και τεχνικών.
Το σκεπτικό της φυσικής δόμησης θέλει τα απαραίτητα δομικά υλικά να παρέχονται από την ίδια τη φύση. Μερικά από αυτά είναι ανανεώσιμα (όπως τα δένδρα και το άχυρο) και κάποια άλλα υπάρχουν σε τέτοια αφθονία που είναι πρακτικά ανεξάντλητα (όπως οι πέτρες και το χώμα).
Σήμερα θα αναφερθούμε σε ένα μόνο παράδειγμα φυσικής δόμησης, ένα σπίτι φτιαγμένο κυρίως από άχυρα και λάσπη πάνω σε σκελετό από ξύλα στην προστατευόμενη από την Αρχαιολογική Υπηρεσία συνοικία των Παλαιών του Βόλου. Κι αν το μυαλό σας πάει στη γνωστή ιστορία με τα τρία γουρουνάκια, οι παρακάτω φωτογραφίες ίσως σας κάνουν να αναθεωρήσετε.
Φυσική Δόμηση - Αχυρόσπιτο - Cob - Εναλλακτικό
Φυσική Δόμηση - Αχυρόσπιτο - Cob - Εναλλακτικό
Φυσική Δόμηση - Αχυρόσπιτο - Cob - Εναλλακτικό
Φυσική Δόμηση - Αχυρόσπιτο - Cob - Εναλλακτικό
Φυσική Δόμηση - Αχυρόσπιτο - Cob - Εναλλακτικό
Το σπίτι χτίστηκε από τον κοινωνικό συνεταιρισμό "Βιώσιμη Ανάπτυξη" που εδρεύει στη Λάρισα υπό την εποπτεία της ιδιοκτήτριας αρχιτέκτονος Βάνας Γεωργαλά.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο, τις τεχνικές και τη φιλοσοφία της Βιώσιμης Ανάπτυξης θα βρείτε εδώ.
Οι φωτογραφίες έχουν αντληθεί από την επίσημη σελίδα του συνεταιρισμού στο facebook.

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Ταξίδι σε 41 χώρες με τρίκυκλο | Enallaktiko.gr
Ένα ζευγάρι από τη Ρουμανία πήρε κάποτε τη γενναία απόφαση να δείξει τον κόσμο στον 4χρονο τότε γιο του. Έτσι, το Καλοκαίρι του 2015, οι τρεις τους ξεκίνησαν από το Βουκουρέστι για ένα ταξίδι μέσα από 41 χώρες που διήρκεσε 4 μήνες. 
Μετατρέποντας ένα εγκαταλελειμμένο χωριό σε έργο τέχνης | Enallaktiko.gr
Πριν μερικά χρόνια, το 2008, ο τελευταίος κάτοικος ενός μικρού χωριού της Ταϊβάν, ο 86χρονος τότε Huang Yung-Fu, βρέθηκε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα. Η Κυβέρνηση της χώρας του είχε ανακοινώσει πως σκόπευε να κατεδαφίσει το χωριό του σε μία προσπάθεια ανοικοδόμησης ενός σύγχρονου συγκροτήματος διαμερισμάτων.