Mano Aperta: Ένα κινητό μαγειρείο για όσους έχουν ανάγκη | Enallaktiko.gr

Mano Aperta: Ένα κινητό μαγειρείο για όσους έχουν ανάγκη

Χειμώνας του 2015 και η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μας βρίσκεται στο ζενίθ της, καθώς – μέσα στα χρόνια της δικής μας οικονομικής περιπέτειας – κύματα προσφύγων καταφθάνουν καθημερινά με μόνη ελπίδα να παραμείνουν ζωντανοί, μακριά από τη φρίκη του πολέμου.
Έτσι, μέσα στις εκατοντάδες αστέγων οικονομικών μεταναστών και προσφύγων που ήδη προϋπήρχαν, ήρθαν τόσοι κι άλλοι τόσοι για να στριμωχτούν όπως-όπως σε λιμάνια, κέντρα κράτησης και εγκαταλελειμμένα δημόσια κτίρια. 
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το 2016, γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία μίας αλληλέγγυας ομάδας που θα λειτουργεί πέρα και έξω από κόμματα και οργανώσεις, χωρίς νομική υπόσταση και χωρίς καμία άλλη βοήθεια, εκτός από αυτή που θα προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από το υστέρημα των χρημάτων, των ειδών πρώτης ανάγκης, των τροφίμων, της ενέργειας και του χρόνου των ίδιων των μελών της.
Μετά από διαδικτυακή ψηφοφορία, η ομάδα απέκτησε το όνομα Mano Aperta που στα ιταλικά σημαίνει "χέρι ανοιχτό" και σε σύντομο χρονικό διάστημα – παρόλα τα προβλήματα των αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών που ακολουθήθηκαν, αλλά και της έλλειψης ανάλογης εμπειρίας – κατάφερε να εφοδιαστεί με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό μίας κουζίνας εκστρατείας και έκτοτε να βρίσκεται ανελλιπώς όπου υπάρχει ανάγκη μαζικής σίτισης και ενίοτε δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά.
Οι δράσεις της ομάδας, η οποία σήμερα απαρτίζεται από αρκετές δεκάδες ενεργά μέλη, απευθύνονται σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη από ένα πιάτο ζεστού, ποιοτικού φαγητού σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας χωρίς προϋποθέσεις και αστερίσκους.
Η Mano Aperta αποτελεί ένα σπουδαίο παράδειγμα για το τι μπορεί να καταφέρει αρχικά μία χούφτα ανθρώπων, ξεκινώντας από το μηδέν και μάλιστα απέναντι σε ασύμμετρα προβλήματα.
Μέχρι τη στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο, η ομάδα έχει παράσχει εκατοντάδες χιλιάδες μερίδες ποιοτικού φαγητού, αθόρυβα και με απρόσκοπτη παρουσία όπου υπάρχει ανάγκη.
Το παράδειγμα της Mano Aperta δεν είναι φυσικά η λύση στο πρόβλημα, ωστόσο δεν παύει να εμπνέει αισιοδοξία και να γεννά την ελπίδα πως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δράση της Mano Aperta, καθώς και για τους τρόπους, με τους οποίους μπορείτε να συνδράμετε στο έργο της, επισκεφθείτε τη σελίδα της ομάδας στο Facebook .

Διαβάστε επίσης

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν κοινοποιηθούν. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.