Ένα σπίτι στην άκρη της Γης

Ένα σπίτι στην άκρη της Γης | Enallaktiko.gr
Η ζωή στον Αρκτικό Κύκλο ακούγεται σκληρή. Παρόλα αυτά, τα μέλη μίας οικογένειας έχουν καταφέρει να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, χτίζοντας ένα πανέμορφο σπίτι στο νησί Sandhornoya της Νορβηγίας, όπου και διαμένουν από το 2013.
Σπίτι cob σε γεωδαιτικό θόλο - Εναλλακτικό
Πρόκειται για ένα τριώροφο σπίτι με πέντε υπνοδωμάτια, καθιστικό, κουζίνα, τραπεζαρία, δύο μπάνια και ένα γκαράζ, το οποίο χτίστηκε μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες από τα ίδια τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους τους με υλικά όπως η άμμος, το νερό και η άργιλος. Ολόκληρο το οίκημα μάλιστα, καλύπτεται από έναν γεωδαιτικό θόλο, ο οποίος το προστατεύει από τις σφοδρές χιονοπτώσεις και τους δυνατούς ανέμους.
Σπίτι cob σε γεωδαιτικό θόλο - Εναλλακτικό
Για τη θέρμανση του σπιτιού υπάρχει ένας λέβητας ξύλου και ηλιακοί συλλέκτες και καθώς το σπίτι είναι χτισμένο μέσα στο έδαφος, διατηρεί τη θερμοκρασία του για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η ύπαρξη του θόλου μειώνει ακόμη περισσότερο το κόστος θέρμανσης, ενώ λειτουργεί ταυτόχρονα και ως θερμοκήπιο που επιτρέπει την καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών στον περίγυρο του σπιτιού. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι πως το θερμοκήπιο αυτό καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής μίας εξαμελούς οικογένειας σε μία περιοχή που δε φωτίζεται από τον ήλιο επί τρεις ολόκληρους μήνες το χρόνο!
Σπίτι cob σε γεωδαιτικό θόλο - Εναλλακτικό
Η διαβίωση σε αυτή την άκρη της Γης μπορεί να μην είναι εύκολη, ωστόσο το Βόρειο Σέλας τους το ανταποδίδει με την εκπληκτική θέα και τη γαλήνη που τους παρέχει. Η οικογένεια μάλιστα ελπίζει να εμπνεύσει και άλλους στην υιοθέτηση ενός παρόμοιου βιώσιμου τρόπου ζωής και σχεδιάζει την κατασκευή μικρότερων καμπινών μέσα σε θόλους, όπου θα μπορούν στο μέλλον να φιλοξενηθούν και άλλες οικογένειες.

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Mano Aperta: Ένα κινητό μαγειρείο για όσους έχουν ανάγκη | Enallaktiko.gr
Χειμώνας του 2015 και η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μας βρίσκεται στο ζενίθ της, καθώς – μέσα στα χρόνια της δικής μας οικονομικής περιπέτειας – κύματα προσφύγων καταφθάνουν καθημερινά με μόνη ελπίδα να παραμείνουν ζωντανοί, μακριά από τη φρίκη του πολέμου.
Μία γραμματοσειρά που μπορούν να διαβάσουν όλοι (ακόμα και οι τυφλοί) | Enallaktiko.gr
Ο κώδικας Braille (Μπράιγ) είναι ένα σύστημα γραφής και ανάγνωσης για τυφλούς, το οποίο επινοήθηκε το 1824 από έναν τυφλό Γάλλο, τον Louis Braille. Ο κώδικας, ο οποίος χρησιμοποιείται μέχρι και στις μέρες μας, αποτελείται από μερικές δεκάδες σχηματισμών από ανάγλυφες κουκκίδες. Ο κάθε σχηματισμός αντιστοιχεί σε κάποιο γράμμα, σε κάποιον αριθμό ή σε κάποιο σημείο στίξης και μπορεί να "διαβαστεί" όχι δια της οράσεως, αλλά με την αφή.