Ένα ζευγάρι γυαλιά για άτομα με αχρωματοψία | Enallaktiko.gr

Ένα ζευγάρι γυαλιά για άτομα με αχρωματοψία

Η αχρωματοψία, γνωστή και ως χρωματική ανεπάρκεια ή τύφλωση χρώματος, είναι ένα είδος ήπιας αναπηρίας που σχετίζεται με την όραση. Συχνά αναφέρεται και σαν δαλτονισμός ως φόρος τιμής στον βρετανό John Dalton (1766-1844) ο οποίος ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε διεξοδικά με το θέμα.
Η παραπάνω εικόνα αποτυπώνει πώς αντιλαμβάνεται ο περισσότερος κόσμος τα διάφορα χρώματα.
Η πάθηση εκδηλώνεται συνήθως με την αδυναμία αντίληψης ορισμένων χρωμάτων, πιο συχνά του πράσινου, του κόκκινου και του μοβ. Βάσει του χρωματικού της φάσματος, η αχρωματοψία μπορεί να χωριστεί σε τρία είδη, στην πρωτανοπία, τη δευτερανοπία και την τριτανοπία.
Πρωτανοπία
Έτσι βλέπει την πρώτη εικόνα ένας άνθρωπος με πρωτανοπία.
Η συγκεκριμένη πάθηση επηρεάζει κατά συντριπτική πλειοψηφία τους άντρες, ενώ στις γυναίκες μπορεί να εμφανιστεί σπάνια και έπειτα από κάποιον τραυματισμό του αμφιβληστροειδούς. 
Δευτερανοπία
Έτσι βλέπει την πρώτη εικόνα ένας άνθρωπος με δευτερανοπία.
Οι κυριότερες αιτίες εμφάνισης της χρωματικής τύφλωσης - εκτός από τον τραυματισμό του αμφιβληστροειδούς - είναι η κληρονομικότα, η νευρίτιδα και η ατροφία του οπτικού νεύρου. 
Τριτανοπία
Έτσι βλέπει την πρώτη εικόνα ένας άνθρωπος με τριτανοπία.
Έχει υπολογιστεί πως 1 στους 12 άντρες παγκοσμίως υποφέρει σε κάποιο βαθμό από χρωματική τύφλωση. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες περιορίζεται λίγο κάτω από το 0,5%.
Στο παρακάτω video εμφανίζεται ένας πρώην bodybuilder ονόματι William Reed, ο οποίος έζησε 66 χρόνια από τη ζωή του χωρίς να ξέρει πώς πραγματικά φαίνεται το κόκκινο, το μοβ και το πορτοκαλί στους περισσότερους ανθρώπους. Το απόσπασμα δείχνει την συγκινητική αντίδραση του ανυποψίαστου William τη στιγμή που λαμβάνει σαν δώρο γενεθλίων από τη σύζυγό του Pam, ένα ζευγάρι ειδικών γυαλιών για άτομα με αχρωματοψία. 
Πριν δείτε το video, φροντίστε να έχετε δίπλα σας ένα χαρτομάντιλο για την περίπτωση που μπει κανένα σκουπιδάκι στα δικά σας μάτια! 
Αν ενδιαφέρεστε να προμηθευτείτε τέτοιου είδους ειδικά γυαλιά για εσάς ή για κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στην ιστοσελίδα της Enchroma.

Διαβάστε επίσης

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Όλα τα σχόλια ελέγχονται πριν κοινοποιηθούν. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.