Σπίτια χαμηλού κόστους με 3D printer

Σπίτια χαμηλού κόστους με 3D printer | Enallaktiko.gr
Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μία σχετικά νέα τεχνολογία προσθετικής κατασκευής αντικειμένων μέσω της διαδοχικής επίστρωσης κάποιου κεραμικού ή πολυμερούς υλικού. Η εν λόγω μέθοδος επινοήθηκε από τον Chulk Hull το 1982 και τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σημαντικά.
Ιδέες: Χτίζοντας σπίτια χαμηλού κόστους με 3D Printer - Enallaktiko.gr
Παρόλο βέβαια που για την ώρα οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές χρησιμοποιούνται κυρίως σαν εργαλείο βιομηχανικού σχεδιασμού και συγκεκριμένα για την κατασκευή πρωτοτύπων, φαίνεται πως αποτελούν μία επαναστατική τεχνολογία, η οποία – εκτός από το γεγονός πως μας επιτρέπει να δημιουργούμε εύκολα, γρήγορα και οικονομικά, αντικείμενα που δε θα μπορούσαν ή δε θα συνέφερε να κατασκευαστούν μαζικά – ανοίγει το δρόμο για την αποκέντρωση των παραγωγικών διαδικασιών, υποβοηθώντας τη μικρής κλίμακας τοπική παραγωγή, η οποία είναι απολύτως προσαρμοσμένη στις εκάστοτε τρέχουσες ανάγκες.
Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και το εγχείρημα του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού New Story σε συνεργασία με την εταιρεία Icon. Η New Story δραστηριοποιείται γύρω από την κατασκευή σπιτιών χαμηλού κόστους σε φτωχές περιοχές και σε περιοχές που έχουν πληγεί από κάποια φυσική καταστροφή, ενώ η Icon δραστηριοποιείται στο χώρο της κατασκευαστικής τεχνολογίας. Σκοπός του συλλογικού τους εγχειρήματος είναι η κατασκευή ενός ημι-αγροτικού οικισμού στη φτωχική μεξικανική επαρχία Tabasco.
Ιδέες: Χτίζοντας σπίτια χαμηλού κόστους με 3D Printer - Enallaktiko.gr
Η συνεισφορά της Icon είναι ο Vulcan II, ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής μήκους περίπου 10 μέτρων, ο οποίος μπορεί να κατασκευάζει σπίτια εξαιρετικά χαμηλού κόστους μέσα σε μόλις ένα 24ωρο. Ενδεικτικά, αναφέρεται πως τα συγκεκριμένα σπίτια, τα οποία έχουν σχεδιαστεί από τον βραβευμένο Ελβετό σχεδιαστή Yves Béhar και διαθέτουν καθιστικό, κουζίνα, δύο υπνοδωμάτια και ένα μπάνιο, κοστολογούνται γύρω στα €3.500.
Ιδέες: Χτίζοντας σπίτια χαμηλού κόστους με 3D Printer - Enallaktiko.gr
Το εγχείρημα, αν και πειραματικό, αποτελεί οπωσδήποτε ένα σημαντικό βήμα που θα επιτρέψει μελλοντικά σε πολλούς από τους ανθρώπους που δεν έχουν σήμερα την πολυτέλεια ενός δικού τους σπιτιού, να ζήσουν σε ασφαλή και σύγχρονα καταλύματα, ενώ και η ανοικοδόμηση πληγέντων οικισμών από σεισμούς, φωτιές ή τυφώνες, θα μπορεί να ολοκληρωθεί οικονομικά και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη New Story και την Icon θα βρείτε εδώ και εδώ .

Σχόλια (1)

  • Καταπληκτικός τρόπος δημιουργίας αντικειμένων, κτηρίων κλπ ειδικά όταν επαναχρησιμοποιούνται υλικά ανακύκλωσης ή φυσικά υλικά. Χαίτομαι που φέρατα το μέλλον στην Ελλάδα νωρίτερα.
    Υπέροχο!

    ΑΙΜΙΛΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Ιδέες: Η βλακεία δεν είναι αναπηρία | Enallaktiko.gr
Ένα συχνό "φαινόμενο" που, μεταξύ των άλλων, αναδεικνύει την έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού και ενσυναίσθησης πολλών συνανθρώπων μας, είναι το παρκάρισμα των οχημάτων τους σε πεζοδρόμια, σε ποδηλατόδρομους, σε θέσεις στάθμευσης για εγκύους, ακόμη και σε σημεία στάθμευσης ή διαβάσεις για άτομα με αναπηρία!
Φύλλα μπανάνας για περιτύλιγμα | Enallaktiko.gr
Σε μία προσπάθεια μείωσης του κόστους και του οικολογικού αποτυπώματος της συσκευασίας των προϊόντων της, μία μικρή αλυσίδα Supermarket, η Rimping, η οποία αριθμεί 6 καταστήματα στην πόλη Chiangmai της Ταϊλάνδης, εφάρμοσε μία έξυπνη και ταυτόχρονα φιλική προς το περιβάλλον ιδέα. Αντί για πλαστικές σακούλες για τη συσκευασία των φρούτων και των λαχανικών που πωλούνται στα καταστήματά της, χρησιμοποιήθηκαν... φύλλα μπανάνας!