DIY: Σπιτικό απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων σε σκόνη

DIY: Σπιτικό απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων σε σκόνη | Enallaktiko.gr
Φτιάχνοντας κανείς μόνος του το δικό του απορρυπαντικό ρούχων με μόλις 3 υλικά, δεν εξοικονομεί απλώς χρήματα, αλλά αποφεύγει παράλληλα τα μη βιωδιασπώμενα χημικά πρόσθετα πολλών απορρυπαντικών του εμπορίου και την επιμόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.
Ένα σπιτικό απορρυπαντικό ρούχων είναι απολύτως ασφαλές τόσο για εμάς και το περιβάλλον, όσο για το πλυντήριό μας και ιδανικό ακόμη και για ευαίσθητα ή βρεφικά ρούχα, έγχρωμα και μη.

Ποσότητα

Συμπληρώστε την ποσότητα απορρυπαντικού που θέλετε να παρασκευάσετε σε γραμμάρια!

Υλικά

Σαπούνι ελαιολάδου (τριμμένο)
Βόρακας
Σόδα πλύσης

Διαδικασία

1. Τοποθετείστε όλα τα υλικά σε μία χοντρή νάυλον σακούλα ή ένα μεγάλο δοχείο και ανακατέψτε καλά χωρίς να εισπνέετε το μείγμα.
2. Αποθηκεύστε το απορρυπαντικό σε ξηρό περιβάλλον και σε θερμοκρασία δωματίου. Ιδανικά για την αποθήκευση της σκόνης μας είναι τα πλαστικά τάπερ ή οποιαδήποτε άλλη συσκευασία που κλείνει αεροστεγώς.

Παρατηρήσεις

Και τα τρία συστατικά του σπιτικού απορρυπαντικού είναι βιωδιασπώμενα. Επιπλέον, η σκόνη είναι ιδανική για το πλύσιμο των βρεφικών ρούχων και για εκείνους που υποφέρουν από αλλεργίες.
Η δοσολογία για ένα μέτριο φορτίο πλυντηρίου ισοδυναμεί με μία κουταλιά της σούπας ή 15g απορρυπαντικού, κάτι που σημαίνει πως το 1,2kg του σπιτικού απορρυπαντικού μας είναι αρκετό για έως και 80 πλύσεις αντίστοιχου φορτίου!
Οι παραπάνω δοσολογίες είναι ενδεικτικές και μπορούν να τροποποιηθούν κατά το δοκούν. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση μην το παρακάνετε με το τριμμένο σαπούνι, καθώς υπερβολική ποσότητα σαπουνιού μπορεί να αφήσει υπολείμματα τόσο στα ρούχα, όσο και εντός του πλυντηρίου σας.
Αν πρόκειται να πλύνετε πιο βρώμικα ρούχα, μπορείτε να αυξήσετε τη δοσολογία, χωρίς όμως να ξεπεράσετε τις 2 κουταλιές της σούπας (30g απορρυπαντικού).
Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να θέσετε το πληντύριό σας σε κατάσταση παύσης κατά τη διάρκεια της πλύσης, αφήνοντας τα ρούχα σας να μουλιάσουν για 1-2 επιπλέον ώρες.
Η ελάχιστη συνιστώμενη θερμοκρασία του νερού όταν χρησιμοποιούμε σπιτικό απορρυπαντικό στο πλυντήριο είναι οι 40ºC.
Η σκόνη πλυντηρίου καλό είναι να τοποθετείται στην ειδική θήκη και όχι απευθείας μέσα στον κάδο.
Η χρήση μαλακτικού είναι προαιρετική. Ωστόσο, για να αποφύγουμε το ξεθώριασμα των ρούχων σε βάθος χρόνου, μπορούμε να χρησιμοποιούμε σε κάθε πλύση μας - αντί μαλακτικού - μισό φλιτζάνι του τσαγιού λευκό ξύδι.
Για τη συντήρηση του πλυντηρίου σας, μπορείτε να θέτετε τη συσκευή σε λειτουργία χωρίς ρούχα, μόνο με ζεστό νερό (ιδανικά στους 90°C) και με την προσθήκη ενός φλιτζανιού του τσαγιού λευκό ξύδι μία φορά ανά 10 πλύσεις.
Το σπιτικό απορρυπαντικό, όπως και κάθε απορρυπαντικό, αποτελεί καθαριστικό και ως τέτοιο πρέπει να φυλάσσεται μακριά από παιδιά.
Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ): 166
Κέντρο Δηλητηριάσεων: 210 7793777

Σχόλια (9)

 • Άλκηστη, η συγκεκριμένη συνταγή θα μπορούσε να υλοποιηθεί με οποιοδήποτε είδος τριμμένου σαπουνιού.

  Δημήτρης από Enallaktiko.gr
 • Τι θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω αντί για πράσινο σαπούνι? Ευχαριστώ

  Άλκηστη
 • Αγαπητή Κα Μαρία, σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Αν το νερό στην περιοχή σας είναι "σκληρό’ (δηλαδή αν είναι πλούσιο σε άλατα), μπορείτε να προσθέσετε και λίγο αποσκληρυντικό. Ωστόσο , λάβετε υπόψιν πως τόσο το ξίδι, όσο και η σόδα λειτουργούν επίσης ως αποσκληρυντικά.

  Δημήτρης από Enallaktiko.gr
 • Χαίρετε, και καταρχάς συγχαρητήρια για την πολύ προσεγμένη ιστοσελίδα. Ήθελα να ρωτήσω το εξής: εγώ χρησιμοποιώ το απορρυπαντικό της συνταγής, και για μαλακτικό βάζω λευκό ξύδι με αιθέριο έλαιο. Θεωρείτε περιττό το να προσθέτω αποσκληρυντικό πλυντηρίου;
  Ευχαριστώ

  Μαρία Π.
 • Ο λόγος για τον οποίο ο βόρακας χρησιμοποιείται σαν καθαριστικό, είναι η αλκαλικότητά του, η οποία δεν σχετίζεται με τη θερμοκρασία. Συνεπώς, μπορεί να είναι αποτελεσματικός ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα, συχνά χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό πλύσης ειδικά για χρήση σε χαμηλές θερμοκρασίες. Τέλος, λειτουργώντας παράλληλα και σαν αποσκληρυντικό του νερού, ο βόρακας μπορεί να βελτιώσει την καθαριστική δύναμη των απορρυπαντικών και να μειώσει την ποσότητα του απορρυπαντικού που απαιτείται.

  Δημήτρης από Enallaktiko.gr
 • Καλημερα, η συνταγη για απορρυπαντικο πλυντηριων σε σκονη ειναι αποτελεσματικη στους 30 βαθμους ??? Ευχαριστω

  Ελενη Σιγμα
 • Ευχαριστώ πολύ για τις οδηγίες σας

  Τσιριγωτάκης Γεώργιος
 • Αγαπητέ κ. Γιώργο,

  Όταν το λουλάκι χρησιμοποιείται σαν λευκαντικό, είναι καλό να συνδυάζεται με ένα απορρυπαντικό, το οποίο έχει κριθεί ασφαλές για χρήση σε ευαίσθητα ή και χρωματιστά υφάσματα. Επειδή δε θα μπορούσαμε να έχουμε μία τέτοια πληροφορία για ένα σπιτικό προϊόν, θα σας πρότεινα να περιορίσετε το συνδυασμό λουλακιού με το απορρυπαντικό της παραπάνω συνταγής μόνο σε λευκά και όχι ευαίσθητα υφάσματα και πάντα στη δοσολογία που προτείνει η παραγωγός εταιρεία.

  Δημήτρης από Enallaktiko.gr
 • Καλημέρα σας Κύριε Τριανταφυλλίδη,

  Θα ήθελα να σας ρωτήσω όταν κάνω απορρυπαντικό για το πλυντήριο ρούχων σε σκόνη μπορώ να προσθέσω και κάποια γραμμάρια λουλάκι σαν ενισχυτικό πλύσης και για λευκά και χρωματιστά χωρίς πρόβλημα. Επίσης πόσα γραμμάρια θα είναι αν τηρήσω την πιο πάνω συνταγή σας
  Τσιριγωτάκης Γεώργιος

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

DIY: Σπιτικό σπαθόλαδο | Enallaktiko.gr
Το υπερικό το διάτρητο (hypericum perforatum), γνωστό και ως βάλσαμο, βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο, είναι ένα ανθοφόρο πολυετές ζιζάνιο, στις ιδιότητες, τον τρόπο χρήσης, τη δοσολογία και τις αντενδείξεις του οποίου έχουμε αναφερθεί διεξοδικά σε άλλη ανάρτησή μας. Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε πώς να παρασκευάσουμε το δικό μας, σπιτικό σπαθόλαδο...
DIY: Σαπούνι ελαιολάδου (κλασική συνταγή) | Enallaktiko.gr
Η παρασκευή σαπουνιού φαίνεται να έχει τις ρίζες της στην αρχαία Βαβυλώνα ήδη από το 2.800 π.Χ.. Αν και από τότε έχουν αλλάξει πολλά, μία συγκεκριμένη συνταγή παραμένει δημοφιλής μέχρι και τις μέρες μας. Φυσικά αναφερόμαστε στο σαπούνι ελαιολάδου, γνωστό και ως σαπούνι Καστίλης.