Ιδέες: Ένας απλός τρόπος καθαρισμού των όμβριων υδάτων

Ιδέες: Ένας απλός τρόπος καθαρισμού των όμβριων υδάτων | Enallaktiko.gr

Ένα πρόβλημα που συναντάται ειδικότερα στις μεγάλες πόλεις είναι αυτό της επιμόλυνσης του δικτύου αποστράγγισης των όμβριων υδάτων με στερεά αστικά απόβλητα. Μάλιστα, στις παραθαλάσσιες περιοχές το πρόβλημα μεταφέρεται και στη θάλασσα, όπου καταλήγει ένας μεγάλος όγκος σκουπιδιών με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά και στον τουρισμό.

Ωστόσο, οι αρχές της παραθαλάσσιας πόλης Kwinana στη Δυτική Αυστραλία σκέφτηκαν έναν απλό, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο καθαρισμού του δικτύου τους, εφαρμόζοντας ένα έξυπνο σύστημα φιλτραρίσματος. 

Τα φίλτρα που εφαρμόστηκαν δεν είναι τίποτε άλλο από αποσπώμενα ανθεκτικά μεταλλικά δίχτυα, τα οποία απομονώνουν και συλλέγουν όσα απόβλητα μπορεί να συμπαρασύρει το νερό.

Κατά την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος με τη χρήση δύο φίλτρων, συλλέχθηκαν περίπου 360 κιλά σκουπιδιών μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες. 

Τα δίχτυα μπορούν να καθαριστούν, να επαναχρησιμοποιηθούν ή και να αντικατασταθούν σε περίπτωση φθοράς τους με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, ενώ ακόμη και σε περίπτωση ελλιπούς ή καθυστερημένης συντήρησής τους επιτρέπεται στο νερό να περάσει από πάνω τους χωρίς να προκαλεί συμφόρηση.

Όταν τα δίχτυα γεμίσουν, μεταφέρονται στο τοπικό Κέντρο Διαλογής, όπου διαχωρίζονται σε ανακυκλώσιμα και μη και εν συνεχεία επανατοποθετούνται. 

Με αυτόν τον τρόπο, η τοπική κοινωνία μιας μικρής παραθαλάσσιας πόλης έχει λύσει το πρόβλημα της μόλυνσης όχι μόνο του ίδιου του δικτύου της, αλλά και της θάλασσας που βρίσκεται στην περιοχή, δίνοντας το παράδειγμα για το τι πρέπει να κάνουμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις. 

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Ιδεές: Μηχανικά έντομα από μέρη ρολογιών και λάμπες | Enallaktiko.gr
Ο ιδιοκτήτης ενός κοσμηματοπωλείου που εδρεύει στο Chicago, ονόματι Justin Gershenson-Gates, πρόσφατα αισθάνθηκε να έχει κουραστεί από τη δημιουργία κοσμημάτων. Έτσι, μετά από μία σύντομη ενασχόληση με την ωρολογοποιία, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του κατασκευάζοντας αράχνες και άλλα έντομα χρησιμοποιώντας μόνο μέρη ρολογιών και λάμπες!
Ιδέες: Μικροσκοπικά σπίτια πάνω σε ρόδες | Enallaktiko.gr
Στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού MT Hood, ακριβώς δίπλα από το χωριό MT Hood Village του Oregon των ΗΠΑ και σε απόσταση μικρότερη από 65 χιλιόμετρα από το κέντρο του Portland, υπάρχει ένα μικρό κάμπινγκ με το όνομα Mt Hood Village RV Resort.