Ιδέες: Ένα ποδήλατο που πλένει ρούχα

Ιδέες: Ένα ποδήλατο που πλένει ρούχα | Enallaktiko.gr
Ένας καλός ορισμός της Τεχνολογίας θα μπορούσε να είναι η χρήση των γνώσεών μας για τη δημιουργία εργαλείων με κάποιο πρακτικό όφελος. Από το ποδήλατο μέχρι το διαστημόπλοιο και από το πλυντήριο ρούχων μέχρι τον επιταχυντή αδρονίων του CERN, όλα τους αποτελούν τέτοια εργαλεία. Μάλιστα, ο συνδυασμός διαφορετικών τεχνολογιών είναι αυτός που μας οδηγεί συχνά σε νέες πρωτοποριακές ιδέες και εφαρμογές. 

Μία τέτοια ιδέα μας έρχεται από μία ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Dalian Minzu της Κίνας και συνδυάζει τα οφέλη ενός ποδηλάτου γυμναστικής και ενός οικολογικού πλυντηρίου ρούχων. 

Ιδέες: Ένα ποδήλατο που πλένει ρούχα - Enallaktiko.gr
Η ιδέα είναι εξαιρετικά απλή και βασίζεται αποκλειστικά στην περιστροφή του μπροστινού τροχού, ο οποίος έχει αντικατασταθεί με έναν κάδο πλυντηρίου. Έτσι, μία από τις πιο ενεργοβόρες και θορυβώδεις συσκευές του σπιτιού, μετατρέπεται σε ένα όργανο γυμναστικής, τα οφέλη του οποίου - αν και είναι άγνωστο αν θα κυκλοφορήσει ποτέ στην αγορά - είναι πολλαπλά, καθώς από τη μία παρέχει το κίνητρο και τη δυνατότητα να ασκούμαστε περισσότερο μέσα στο σπίτι μας και από την άλλη εξοικονομεί ενέργεια. 

Η συγκεκριμένη πρόταση όμως δεν είναι και η μοναδική που συνδυάζει τις δύο αυτές λειτουργίες. Σε αντίθεση με την παραπάνω ιδέα, η οποία αποτελεί απλώς ένα σχέδιο στο πλαίσιο κάποιας εργασίας, υπάρχουν ιδέες που εφαρμόζονται και μάλιστα με πραγματικά ποδήλατα, με το design ωστόσο να μην αποτελεί προτεραιότητα. 

Μία τέτοια περίπτωση μας έρχεται από το μακρινό Burundi. Δημιουργός ενός τέτοιου ποδηλάτου είναι ο Rich Hewitt, ο οποίος κατέληξε στην ιδέα να ενσωματώσει έναν αυτοσχέδιο κάδο αυτή τη φορά στον πίσω τροχό, ώστε να μπορέσει να πλύνει μεγάλες ποσότητες ρούχων και μάλιστα... καθ' οδόν! Μία άλλη περίπτωση που ανακαλύψαμε είναι ένας συνδυασμός των προηγούμενων εφαρμογών. Ο Nick Fouch και η Esther Emery, ζουν μαζί με τα τρία τους παιδιά λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. και επιλέγοντας ένα μη συμβατικό τρόπο ζωής, επινόησαν έναν παρόμοιο - και ομολογουμένως πιο εξελιγμένο από τον προηγούμενο - τρόπο για να πλένουν τα ρούχα τους, ενσωματώνοντας ένα ποδήλατο με ένα παλιό πλυντήριο.Στο διαδίκτυο υπάρχουν δεκάδες παρόμοιες εφαρμογές που συνδυάζουν την άσκηση ή ακόμη και τη μετακίνηση με το πλύσιμο των ρούχων.

Ιδέες: Ένα ποδήλατο που πλένει ρούχα - Enallaktiko.gr
Πέραν πάντως των ατελειών και των μειονεκτημάτων όλων των αντίστοιχων εγχειρημάτων, η κεντρική ιδέα θα μπορούσε να βρει εφαρμογή σε camping ή, γιατί όχι, ακόμη κα σε ένα σύγχρονο νοικοκυριό, αν βέβαια στις επιλογές της ενσωμάτωνε με κάποιον τρόπο και την ηλεκτροκίνηση, έστω με τη μορφή της ηλεκτρικής υποβοήθησης. 

Ιδέες: Ένα ποδήλατο που πλένει ρούχα - Enallaktiko.gr

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr

Σχόλια (0)

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο. Αν χρειαστεί να απαντήσουμε, θα το κάνουμε είτε με νέο σχόλιο, είτε απαντώντας στο email σας.

Διαβάστε επίσης

Ένα ζευγάρι γυαλιά για άτομα με αχρωματοψία | Enallaktiko.gr
Η αχρωματοψία, γνωστή και ως χρωματική ανεπάρκεια ή τύφλωση χρώματος, είναι ένα είδος ήπιας αναπηρίας που σχετίζεται με την όραση. Συχνά αναφέρεται και σαν δαλτονισμός ως φόρος τιμής στον βρετανό John Dalton (1766-1844) ο οποίος ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε διεξοδικά με το θέμα.
Δημιουργώντας ένα τροπικό δάσος | Enallaktiko.gr
Στα μέσα της δεκαετίας του 90' ο βραζιλιάνος Sebastião Ribeiro Salgado αναλάμβανε τη διαχείριση του οικογενειακού του αγροκτήματος στην περιοχή μεταξύ της επαρχίας Minas Gerais και Espírito Santo νοτιοανατολικά της Βραζιλίας.