Το καλάθι μου

Συνταγές: Vegan παρμεζάνα με διατροφική μαγιά & κάσιους


Η vegan εκδοχή της τριμμένης παρμεζάνας είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις ευκολότερες και συνάμα γευστικότερες εναλλακτικές έναντι του πραγματικού τυριού. Εκτός από τη γεύση της που θυμίζει πράγματι παλαιωμένο τυρί, τα άλλα πλεονεκτήματά της είναι πως δεν περιέχει ζωικά λίπη και πως δε χρειάζεται καμία θερμική επεξεργασία. Ο μόνος εξοπλισμός που είναι απαραίτητος για την παρασκευή της είναι ένα γουδί ή ακόμη καλύτερα ένα multi, ενώ μπορούμε να την ετοιμάσουμε με μόλις τρία υλικά και σε λιγότερο από 5'. 

Υλικά:

Για την παρασκευή περίπου 100 γραμμαρίων υποκατάστατου τυριού τύπου παρμεζάνας θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

= ¾ φλιτζανιού του τσαγιού

= 90gr

Προτιμήστε τους ωμούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να ρυθμίσετε οι ίδιοι την ποσότητα του αλατιού στην παρασκευή σας ή ακόμη και να το αντικαταστήσετε πλήρως με κάποιο άλλο υποκατάστατό του όπως είναι το αλάτι λαχανικών χωρίς νάτριο. 

= 3 κουταλιές της σούπας

= 9gr

Μάθετε περισσότερα για τη διατροφική μαγιά κάνοντας κλικ εδώ.

= 1 κοφτή κουταλιά του γλυκού

Ο ανθός αλατιού είναι το ανώτερο σε ποιότητα θαλασσινό αλάτι. Αν ωστόσο ακολουθείτε μία δίαιτα πτωχή σε νάτριο, μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε και αλάτι λαχανικών.

= 1-2 πρέζες σκόνης σκόρδου

Το σκόρδο θα εμπλουτίσει τη γεύση του τυριού σας, ωστόσο χρειάζεται προσοχή ώστε να μην υπερισχύσει έναντι των υπολοίπων γεύσεων.

Διαδικασία:

Προσθέτουμε όλα μας τα υλικά στο multi και τα χτυπάμε έως ότου αποκτήσουν την υφή του τριμμένου τυριού.  

Το τυράκι σας είναι έτοιμο! Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως έχει σε ζυμαρικά, σε ομελέτες, σε σαλάτες και όπου αλλού θα προσθέτατε και την κανονική παρμεζάνα. 

Παρατηρήσεις:

Μην το παρακάνετε με το χτύπημα γιατί η άλεση και η παραγόμενη θερμότητα μπορεί να αποσπάσει τα έλαια των ξηρών καρπών, δίνοντας σας - αντί για τρίμμα - μία πηχτή πάστα. Βέβαια, αν επιθυμείτε να φτιάξετε ένα κρεμώδες τυρί, μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό και χυμό λεμονιού σε αναλογία που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις σας. 

Μπορείτε να φυλάξετε το "τυράκι" σας για αρκετό καιρό ακόμη και εκτός ψυγείου σε ένα αποστειρωμένο γυάλινο βαζάκι με καπάκι. 

Συνταγές: Vegan παρμεζάνα - Εναλλακτικό

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον.