Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα, ένα νόστιμο και χορταστικό γεύμα με μόνα βασικά υλικά μας ένα αβγό και μία τορτίγια.
Το γεύμα μας είναι εμπνευσμένο από το μεξικάνικο μπουρίτο (buritto), το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο από τορτίγια (tortilla) με κάποια γέμιση.
Βέβαια, στις κλασικές του εκδοχές, ένα μπουρίτο μπορεί να περιέχει υλικά όπως κρέας (είτε ψιλοκομμένο, είτε ως κιμά), φασόλια, ρύζι, τυρί, σάλτσα, κρεμμύδι, μαρούλι κ.α., ενώ στην περίπτωσή μας μιλάμε απλώς για μία ομελέτα, τυλιγμένη με τορτίγια.
Η απλότητα λοιπόν της εν λόγω συνταγής είναι που καθιστά το συγκεκριμένο γεύμα ιδανικό για όσους θέλουν ένα γρήγορο και συνάμα ποιοτικό πρωινό που θα τους γεμίσει με ενέργεια κατά το ξεκίνημα της ημέρας.
Ποσότητα: 1 μερίδα
Χρόνος προετοιμασίας: 5'
Χρόνος μαγειρέματος: 5'
Βαθμός δυσκολίας: 2/5
= 1 αβγό
Το ένα αβγό ανά μερίδα είναι η ιδανική αναλογία για αυτήν τη συνταγή, όχι μόνο από διατροφικής άποψης, αλλά και για να μπορέσουμε να τυλίξουμε ευκολότερα την τορτίγια μας.
= 15g
Αν και προσωπικά προτιμώ τη φέτα, το τυρί που θα χρησιμοποιήσετε είναι καθαρά θέμα γούστου. Μπορείτε να πειραματιστείτε με μαλακή γραβιέρα, κασέρι, τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας. Εκτός από τα παραπάνω βασικά υλικά, μπορείτε επίσης να προσθέσετε και υλικά όπως ψιλοκομμένη ντομάτα, πιπεριά, σπανάκι baby, σοταρισμένα μανιτάρια ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, μην ξεχνάτε πως απαιτείται μία πολύ μικρή ποσότητα, ώστε να μπορέσετε να τυλίξετε την τορτίγια σας.
Είναι σημαντικό να έχουμε προετοιμάσει όλα μας τα υλικά, καθώς στη συνέχεια θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, ώστε να μην κάψουμε την ομελέτα ή την τορτίγια μας.
2. Σε ένα βαθύ πιάτο ή ένα μπολ, χτυπάμε το αβγό μας με ένα πιρούνι και προσθέτουμε σε αυτό το αλάτι, το μαύρο πιπέρι και τον κόλιανδρο.
3. Εφόσον έχει κάψει καλά το τηγάνι μας, προσθέτουμε σε αυτό το χτυπημένο αβγό μας.
Για την καλύτερη διάχυση του αβγού, πλαγιάστε ελαφρώς το τηγάνι σας, ώστε η ομελέτα να απλωθεί προς όλες τις κατευθύνσεις.
Δεν χρειάζεται να σας απασχολεί ιδιαίτερα το ακριβές σχήμα της ομελέτας σας, καθώς αυτή – ούτως ή άλλως – θα τυλιχτεί μέσα στην τορτίγια.
4. Δεδομένης της μικρής ποσότητας αβγού, αυτό θα χρειαστεί μόλις μισό λεπτό ψήσιμο. Σε αυτό το σημείο τοποθετείστε την τορτίγια επάνω στην ομελέτα και με τη βοήθεια μίας σπάτουλας, αναποδογυρίστε τη με αποφασιστικότητα εντός του τηγανιού.
5. Αν δεν σκοπεύετε να φτιάξετε δεύτερη μερίδα, σβήστε τη φωτιά και προσθέστε με γρήγορες κινήσεις τη φέτα και τα υπόλοιπα υλικά σας (αν βάλετε), λίγο πιο κάτω από το κέντρο της ομελέτας σας (βλ. παρακάτω).
6. Στη συνέχεια ελέγχουμε αν η τορτίγια μας έχει ροδίσει και τη μεταφέρουμε σε ένα πιάτο, πλαγιάζοντας ελαφρώς το τηγάνι μας. Τέλος, τυλίγουμε την τορτίγια μας και - αν θέλουμε - πασπαλίζουμε με το πιπέρι καγιέν ή την καπνιστή πάπρικα.
Στη γνωστή ιστοσελίδα Epicurius ανακάλυψα ένα άρθρο με φωτογραφίες που δείχνουν πώς να τυλίξετε την τορτίγια σας σαν επαγγελματίες. Εγώ το μόνο που έκανα ήταν να τις ενώσω, δημιουργώντας - για χάριν ευκολίας - μία κινούμενη εικόνα.
Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον.
Το γεύμα μας είναι εμπνευσμένο από το μεξικάνικο μπουρίτο (buritto), το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο από τορτίγια (tortilla) με κάποια γέμιση.
Βέβαια, στις κλασικές του εκδοχές, ένα μπουρίτο μπορεί να περιέχει υλικά όπως κρέας (είτε ψιλοκομμένο, είτε ως κιμά), φασόλια, ρύζι, τυρί, σάλτσα, κρεμμύδι, μαρούλι κ.α., ενώ στην περίπτωσή μας μιλάμε απλώς για μία ομελέτα, τυλιγμένη με τορτίγια.
Η απλότητα λοιπόν της εν λόγω συνταγής είναι που καθιστά το συγκεκριμένο γεύμα ιδανικό για όσους θέλουν ένα γρήγορο και συνάμα ποιοτικό πρωινό που θα τους γεμίσει με ενέργεια κατά το ξεκίνημα της ημέρας.
Ποσότητα: 1 μερίδα
Χρόνος προετοιμασίας: 5'
Χρόνος μαγειρέματος: 5'
Βαθμός δυσκολίας: 2/5
Υλικά:
= 1 αβγό
Το ένα αβγό ανά μερίδα είναι η ιδανική αναλογία για αυτήν τη συνταγή, όχι μόνο από διατροφικής άποψης, αλλά και για να μπορέσουμε να τυλίξουμε ευκολότερα την τορτίγια μας.
= 15g
Αν και προσωπικά προτιμώ τη φέτα, το τυρί που θα χρησιμοποιήσετε είναι καθαρά θέμα γούστου. Μπορείτε να πειραματιστείτε με μαλακή γραβιέρα, κασέρι, τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας. Εκτός από τα παραπάνω βασικά υλικά, μπορείτε επίσης να προσθέσετε και υλικά όπως ψιλοκομμένη ντομάτα, πιπεριά, σπανάκι baby, σοταρισμένα μανιτάρια ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, μην ξεχνάτε πως απαιτείται μία πολύ μικρή ποσότητα, ώστε να μπορέσετε να τυλίξετε την τορτίγια σας.
Διαδικασία:
1. Συγκεντρώνουμε τα υλικά μας και στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο λάδι σε ένα πλατύ αντικολλητικό τηγάνι, προθερμαίνοντάς το σε μέτρια φωτιά.Είναι σημαντικό να έχουμε προετοιμάσει όλα μας τα υλικά, καθώς στη συνέχεια θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, ώστε να μην κάψουμε την ομελέτα ή την τορτίγια μας.
2. Σε ένα βαθύ πιάτο ή ένα μπολ, χτυπάμε το αβγό μας με ένα πιρούνι και προσθέτουμε σε αυτό το αλάτι, το μαύρο πιπέρι και τον κόλιανδρο.
3. Εφόσον έχει κάψει καλά το τηγάνι μας, προσθέτουμε σε αυτό το χτυπημένο αβγό μας.
Για την καλύτερη διάχυση του αβγού, πλαγιάστε ελαφρώς το τηγάνι σας, ώστε η ομελέτα να απλωθεί προς όλες τις κατευθύνσεις.
Δεν χρειάζεται να σας απασχολεί ιδιαίτερα το ακριβές σχήμα της ομελέτας σας, καθώς αυτή – ούτως ή άλλως – θα τυλιχτεί μέσα στην τορτίγια.
4. Δεδομένης της μικρής ποσότητας αβγού, αυτό θα χρειαστεί μόλις μισό λεπτό ψήσιμο. Σε αυτό το σημείο τοποθετείστε την τορτίγια επάνω στην ομελέτα και με τη βοήθεια μίας σπάτουλας, αναποδογυρίστε τη με αποφασιστικότητα εντός του τηγανιού.
5. Αν δεν σκοπεύετε να φτιάξετε δεύτερη μερίδα, σβήστε τη φωτιά και προσθέστε με γρήγορες κινήσεις τη φέτα και τα υπόλοιπα υλικά σας (αν βάλετε), λίγο πιο κάτω από το κέντρο της ομελέτας σας (βλ. παρακάτω).
6. Στη συνέχεια ελέγχουμε αν η τορτίγια μας έχει ροδίσει και τη μεταφέρουμε σε ένα πιάτο, πλαγιάζοντας ελαφρώς το τηγάνι μας. Τέλος, τυλίγουμε την τορτίγια μας και - αν θέλουμε - πασπαλίζουμε με το πιπέρι καγιέν ή την καπνιστή πάπρικα.
Στη γνωστή ιστοσελίδα Epicurius ανακάλυψα ένα άρθρο με φωτογραφίες που δείχνουν πώς να τυλίξετε την τορτίγια σας σαν επαγγελματίες. Εγώ το μόνο που έκανα ήταν να τις ενώσω, δημιουργώντας - για χάριν ευκολίας - μία κινούμενη εικόνα.

Σχόλια (0)