Συμβουλές για ένα επιτυχημένο Πρόγραμμα Διατροφής

Συμβουλές για ένα επιτυχημένο Πρόγραμμα Διατροφής | Enallaktiko.gr

Πριν ξεκινήσουμε την εφαρμογή ενός Προγράμματος Διατροφής, καλό είναι να γνωρίζουμε μερικές λεπτομέρειες που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τη διαδικασία και τους στόχους του ίδιου του Προγράμματος. Σκοπός λοιπόν ενός Προγράμματος Διατροφής είναι να μας μάθει βήμα-βήμα ποια διατροφή πρέπει να ακολουθούμε, όχι απλώς για να ρυθμίσουμε προσωρινά το βάρος μας, αλλά για να μάθουμε να τρεφόμαστε με τέτοιο τρόπο, ώστε από τη μία να μην επιβαρύνουμε το σώμα μας κι από την άλλη να λαμβάνουμε το μέγιστο των ωφέλιμων ουσιών που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Η δίαιτα δεν αποτελεί ούτε αγώνα ταχύτητας, αλλά ούτε και αγώνα αντοχής

Σε αρκετές περιπτώσεις τα άτομα που επιθυμούν να ρυθμίσουν το βάρος τους, απαιτούν από το διαιτολόγο τους να τους δώσει ένα πιο «αυστηρό» πρόγραμμα. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να εφαρμόσει κανείς ένα πιο «χαλαρό» πρόγραμμα, παρά να παρατήσει στη μέση ένα εξοντωτικό.

Να θέτεις στόχους, όχι χρονοδιάγραμμα!

Ένα συχνό λάθος που συναντάται είναι ο καθορισμός ενός αυθαίρετου και πολλές φορές ανέφικτου χρονοδιαγράμματος από εμάς τους ίδιους. Σε αρκετές περιπτώσεις η ρύθμιση του βάρους μας δεν έχει να κάνει απλώς με την πρόσληψη θερμίδων, αλλά αποτελεί μία πολύπλοκη συνάρτηση βιοχημικών παραγόντων. Σε κάποιες περιπτώσεις λοιπόν ενδέχεται να υπάρχει κάποια καθυστέρηση στην απόκριση του οργανισμού μας που δε σχετίζεται με το αν το Πρόγραμμα Διατροφής που ακολουθούμε είναι καλό ή κακό. Το καλύτερο λοιπόν που έχουμε να κάνουμε σε περίπτωση που για κάποιο διάστημα η ζυγαριά δε δείξει το επιθυμητό αποτέλεσμα, είναι να είμαστε υπομονετικοί, διατηρώντας επίσης την ψυχραιμία μας και την εμπιστοσύνη μας στο διαιτολόγο μας.

Σταμάτα να ζυγίζεσαι!

Ένα άλλο λάθος στο οποίο πολλοί από εμάς υποπίπτουν, είναι να αφήνουν την ανυπομονησία τους να τους καταβάλει. Έτσι, ζυγίζονται με κάθε ευκαιρία και μάλιστα κάνοντας χρήση διαφορετικών ζυγαριών. Καλό είναι ωστόσο να γνωρίζουμε πως συχνά οι ζυγαριές έχουν απόκλιση μεταξύ τους, κάτι που καθιστά περισσότερο χρήσιμο το ζύγισμα σε μία μόνο ζυγαριά και πως ένα ζύγισμα την εβδομάδα είναι αρκετό για την παρακολούθηση του βάρους μας καθώς και για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

Μην παραλείπεις γεύματα!

Μία άλλη εσφαλμένη αντίληψη που έχει επικρατήσει είναι πως αυτός που θέλει να χάσει βάρος, πρέπει να υποσιτίζεται, κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Παραλείποντας ένα γεύμα, δεν αποφεύγουμε απλώς μερικές επιπλέον θερμίδες, αλλά θέτουμε το μεταβολισμό μας σε κατάσταση αδράνειας, ενώ σε κάθε επόμενο γεύμα εκτοξεύουμε το δείκτη σακχάρου μας στα ύψη. Τα συχνά και μικρά γεύματα λοιπόν δεν αποσκοπούν απλώς στο να μην πεινάμε, αλλά και στο να διατηρούμε το μεταβολισμό μας σε εγρήγορση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας εντός των αποδεκτών ορίων.

Να καταναλώνεις πολλά υγρά!

Η κατανάλωση υγρών όπως είναι το νερό και οι φυσικοί χυμοί, εκτός του ότι μας προσφέρει μία αίσθηση κορεσμού, μας ενυδατώνει, ξυπνώντας παράλληλα το μεταβολισμό μας. Έναν γενικό κανόνα επαρκούς ενυδάτωσης αποτελεί η λήψη 1ml για κάθε θερμίδα που καταναλώνουμε.

Ναι στον καφέ, αλλά με μέτρο

Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω, η υπερβολική πρόσληψη υγρών με διουρητική δράση όπως είναι ο καφές και το τσάι (λόγω καφεΐνης) ενδέχεται να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, αφυδατώνοντας το σώμα μας. Επίσης, καλό είναι να μετριάσουμε τη ζάχαρη που κρύβεται μέσα σε κάθε ρόφημα που καταναλώνουμε.

Ανάλαβε δράση!

Σε συνδυασμό με την άσκηση μπορούμε να επιτύχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα και να κάνουμε τη δίαιτά μας περισσότερο ευέλικτη και ευχάριστη. Εκτός από τις επιπλέον καύσεις που μπορεί να επιφέρει η άσκηση στη ζωή μας, συμβάλει επίσης στην καλή λειτουργία της καρδιάς μας και επηρεάζει θετικά την ψυχολογία μας, παράγοντας πολύ καθοριστικός για την επιτυχία ενός Προγράμματος. Ως μία ήπια δραστηριότητα θεωρείται η άσκηση επί 30-45 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα.

Κοιμήσου σαν μωρό!

Εργαστηριακές και επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει πως η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη και παχυσαρκίας. Πέραν τούτου, η έλλειψη ύπνου μπορεί να μας κάνει να τσιμπολογάμε ανεξέλεγκτα, κάτι που καλό είναι να αποφύγουμε.

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 

Σχόλια (0)

Σχολίασέ το!