Το μανιφέστο του επισκευαστή

Το μανιφέστο του επισκευαστή | Enallaktiko.gr

Δε χωρά αμφιβολία το γεγονός πως εδώ και δεκαετίες - κυρίως χάρη στην πολυτέλεια που μας παρέχεται να έχουμε πρόσβαση σε προϊόντα σχετικά χαμηλού κόστους - έχουμε διαμορφώσει μία καταναλωτική κουλτούρα, σύμφωνα με την οποία ένα χαλασμένο ή φθαρμένο προϊόν συνήθως πετιέται στα σκουπίδια. 

Και φυσικά δεν αναφερόμαστε μόνο σε αντικείμενα που λόγω ανεπανόρθωτης φθοράς ή βλάβης, χάνουν εντελώς τη χρηστικότητά τους, ούτε σε προϊόντα των οποίων το κόστος επισκευής κρίνεται ασύμφορο, αλλά και σε αντικείμενα που απλώς έχουν πληγεί αισθητικά ή που η ζημιά τους μπορεί να επιδιορθωθεί εύκολα και με χαμηλό κόστος ακόμη και από εμάς τους ίδιους. 

Τέτοια προϊόντα αποτελούνται εξ' ολοκλήρου ή εν μέρη από φθηνές πρώτες ύλες όπως είναι για παράδειγμα το πλαστικό. Ωστόσο, η μικρή διάρκεια ζωής που συνήθως έχουν αυτού του είδους τα προϊόντα, έχουν σαν αποτέλεσμα να αγοράζουμε διαρκώς νέα για να καλύψουμε τις ίδιες και τις ίδιες ανάγκες, κάτι που δεν ακούγεται ούτε οικονομικό, αλλά ούτε και οικολογικό. 

Το μανιφέστο του επισκευαστή (The Fixer's Manifesto) είναι ένα σύντομο πόνημα της Jane Ní Dhulchaointigh που σαν κύριο στόχο έχει να μας μυήσει σε μία βιώσιμη καταναλωτική κουλτούρα, την κουλτούρα της επισκευής. 

Το κείμενο παρατίθεται παρακάτω σε ελεύθερη μετάφραση. Αν θέλετε να διαβάσετε το πρωτότυπο στα αγγλικά, κάντε κλικ εδώ, ενώ για την εικονογραφημένη έκδοσή του, κάντε κλικ εδώ

Το μανιφέστο του επισκευαστή

1. Αν έχει σπάσει, φτιάξ' το! Η καθημερινή επίλυση πρακτικών προβλημάτων αποτελεί μία ωραία (και λίγο ανατρεπτική) μορφή δημιουργικότητας.

2. Αν δεν έχει σπάσει, βελτίωσέ το! Μία μικρή, έξυπνη αλλαγή μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο, με τον οποίο μπορεί να λειτουργεί κάτι για τα επόμενα χρόνια.

3. Κι αν κάτι δεν υπάρχει, δημιούργησέ το εσύ! Ο καθένας μας είναι εκ φύσεως δημιουργικός, ακόμη κι αν πιστεύουμε το αντίθετο. 

4. Επέκτεινε τη ζωή των αντικειμένων που χρησιμοποιείς! Σε έναν κόσμο γεμάτο από σκουπίδια, ακόμη και η πιο μικρή επισκευή έχει σημασία.

5. Η διαθεσιμότητα είναι επιλογή. Διπλασιάζοντας τη διάρκεια ζωής των αντικειμένων που χρησιμοποιούμε, μειώνουμε κατά το ήμισυ το ρυθμό που αυτά καταλήγουν στα σκουπίδια.

6. Αντιστάσου στις τάσεις και στις αχρείαστες αναβαθμίσεις! Η επισκευή μας απελευθερώνει από την τυραννία του καινούριου. 

7. Μάθε να εκτιμάς αυτό που έχεις! Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου, ώστε να μπορέσεις να το κρατήσεις, να το χρησιμοποιήσεις και να το αγαπήσεις!

8. Ένα επισκευασμένο αντικείμενο, είναι ένα όμορφο αντικείμενο. Κάθε επισκευή έχει να πει μια ιστορία. 

9. Καλλιέργησε την περιέργειά σου! Μπορείς να μάθεις οτιδήποτε, κάνοντάς το.

10. Μοιράσου τις ιδέες σου! Με κάθε επισκευή, χτίζουμε ένα κίνημα θετικής αλλαγής.

"Ας εντοπίσουμε και ας γευτούμε εκείνους τους μικρούς καθημερινούς θριάμβους που ζούμε όταν επιδιορθώνουμε κάτι και ας βοηθήσουμε και άλλους να δουν την αξία αυτού του συναισθήματος με κάθε ευκαιρία!" 

Jane Ní Dhulchaointigh


Η Jane Ní Dhulchaointigh είναι μία καλλιτέχνης και εφευρέτης ιρλανδικής καταγωγής. Η παρακαταθήκη της στον κόσμο της Οικολογίας είναι το Sugru, μία χυτή κόλλα που - αν και με μία δόση υπερβολής - έχει χαρακτηρισθεί ως μία από τις καλύτερες εφευρέσεις στον κόσμο.

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr

Διαβάστε επίσης

Συνταγές: Vegan παρμεζάνα με διατροφική μαγιά & σπόρους κάνναβης | Enallaktiko.gr
Σε άλλη ανάρτηση αναφερθήκαμε στο πώς μπορούμε να φτιάξουμε μία vegan εκδοχή της αγαπημένης μας παρμεζάνας με διατροφική μαγιά και κάσιους. Σήμερα θα προτείνουμε κάτι ακόμα καλύτερο, μία "παρμεζάνα" με διατροφική μαγιά και αποφλοιωμένους σπόρους κάνναβης!
Συνταγές: Ένα γρήγορο & υγιεινό γεύμα για τη δουλειά | Enallaktiko.gr
Στο εμπόριο υπάρχουν πλέον αρκετές επιλογές έτοιμων γευμάτων - αν και όχι πάντα με κύριο γνώμονα την ποιότητα - τα οποία πάντως αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις μια κάποια λύση για όσους - λόγω εργασίας - δεν έχουν την πολυτέλεια να τρέφονται όπως θα έπρεπε. 

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευτούν