0
Το μανιφέστο του επισκευαστή - Enallaktiko.gr

Το μανιφέστο του επισκευαστή


Δε χωρά αμφιβολία το γεγονός πως εδώ και δεκαετίες - κυρίως χάρη στην πολυτέλεια που μας παρέχεται να έχουμε πρόσβαση σε προϊόντα σχετικά χαμηλού κόστους - έχουμε διαμορφώσει μία καταναλωτική κουλτούρα, σύμφωνα με την οποία ένα χαλασμένο ή φθαρμένο προϊόν συνήθως πετιέται στα σκουπίδια. 

Και φυσικά δεν αναφερόμαστε μόνο σε αντικείμενα που λόγω ανεπανόρθωτης φθοράς ή βλάβης χάνουν εντελώς τη χρηστικότητά τους, ούτε σε προϊόντα των οποίων το κόστος επισκευής κρίνεται ασύμφορο, αλλά και σε αντικείμενα που απλώς έχουν πληγεί αισθητικά ή που η ζημιά τους μπορεί να επιδιορθωθεί εύκολα και με χαμηλό κόστος ακόμη και από εμάς τους ίδιους. 

Τέτοια προϊόντα αποτελούνται εξ' ολοκλήρου ή εν μέρη από φθηνές πρώτες ύλες όπως είναι για παράδειγμα το πλαστικό. Ωστόσο, η μικρή διάρκεια ζωής που συνήθως έχουν αυτού του είδους τα προϊόντα, έχουν σαν αποτέλεσμα να αγοράζουμε διαρκώς νέα για να καλύψουμε τις ίδιες και τις ίδιες ανάγκες, κάτι που δεν ακούγεται ούτε οικονομικό, αλλά ούτε και οικολογικό. 

Το μανιφέστο του επισκευαστή (The Fixer's Manifesto) είναι ένα σύντομο πόνημα από τους δημιουργούς του Sugru (τι είναι το sugru;που σαν κύριο σκοπό έχει να μας μυήσει σε μία βιώσιμη καταναλωτική κουλτούρα, την κουλτούρα της επισκευής. 

Το κείμενο παρατίθεται παρακάτω σε ελεύθερη μετάφραση. Αν θέλετε να διαβάσετε το πρωτότυπο στα αγγλικά, κάντε κλικ εδώ, ενώ για την εικονογραφημένη έκδοσή του, κάντε κλικ εδώ

Το μανιφέστο του επισκευαστή

1. Αν έχει σπάσει, φτιάξ' το! Η καθημερινή επίλυση πρακτικών προβλημάτων αποτελεί μία ωραία (και λίγο ανατρεπτική) μορφή δημιουργικότητας.

2. Αν δεν έχει σπάσει, βελτίωσέ το! Μία μικρή, έξυπνη αλλαγή μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να λειτουργεί κάτι για τα επόμενα χρόνια.

3. Κι αν κάτι δεν υπάρχει, δημιούργησέ το εσύ! Ο καθένας μας είναι εκ φύσεως δημιουργικός, ακόμη κι αν πιστεύουμε το αντίθετο. 

4. Επέκτεινε τη ζωή των αντικειμένων που χρησιμοποιείς! Σε ένα κόσμο γεμάτο από σκουπίδια, ακόμη και η πιο μικρή επισκευή έχει σημασία.

5. Η διαθεσιμότητα είναι επιλογή. Διπλασιάζοντας τη διάρκεια ζωής των αντικειμένων που χρησιμοποιούμε, μειώνουμε κατά το ήμισυ το ρυθμό που αυτά καταλήγουν στα σκουπίδια.

6. Αντιστάσου στις τάσεις και στις αχρείαστες αναβαθμίσεις! Η επισκευή μας απελευθερώνει από την τυραννία του καινούριου. 

7. Μάθε να εκτιμάς αυτό που έχεις! Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου ώστε να μπορέσεις να το κρατήσεις, να το χρησιμοποιήσεις και να το αγαπήσεις!

8. Ένα επισκευασμένο αντικείμενο, είναι ένα όμορφο αντικείμενο. Κάθε επισκευή έχει να πει μια ιστορία. 

9. Καλλιέργησε την περιέργειά σου! Μπορείς να μάθεις ο,τιδήποτε, κάνοντάς το.

10. Μοιράσου τις ιδέες σου! Με κάθε επισκευή, χτίζουμε ένα κίνημα θετικής αλλαγής. 

Στο Enallaktiko.gr ψάξαμε και βρήκαμε υλικά που θα σας βοηθήσουν να επισκευάσετε, να δημιουργήσετε και να προστατέψετε αντικείμενα που αγαπάτε, το Sugru, το Whitemorph και το Blackmorph

Για περισσότερες πληροφορίες, κάντε κλικ εδώ

"Ας εντοπίσουμε και ας γευτούμε εκείνους τους μικρούς καθημερινούς θριάμβους που ζούμε όταν επιδιορθώνουμε κάτι και ας βοηθήσουμε και άλλους να δουν την αξία αυτού του συναισθήματος με κάθε ευκαιρία!" 

Jane Ní Dhulchaointigh (Δημιουργός του Sugru)

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr

Το σχόλιό σου: