Το καλάθι μου

Συνταγές: Vegan "αυγολέμονο" με ταχίνι


Είτε θέλεις να ακολουθήσεις μία χορτοφαγική-νηστίσιμη διατροφή, είτε απλώς θέλεις να μειώσεις τα προϊόντα ζωικής προέλευσης στη διατροφή σου, η αντικατάσταση κάποιων τροφών μπορεί - τουλάχιστον στην αρχή - να αποτελέσει πρόβλημα.

Από τη μία είναι οι γεύσεις, στις οποίες έχουμε μάθει από παιδιά και που δύσκολα θα αλλάζαμε κι από την άλλη είναι το πρακτικό κομμάτι, όπως για παράδειγμα αυτό της αντικατάστασης του αυγολέμονου στις σούπες μας.

Όσον αφορά λοιπόν στο αυγολέμονο, αυτό μπορεί να αντικατασταθεί κάλλιστα με ένα μείγμα ταχινιού και χυμού λεμονιού. Η αναλογία είναι περίπου μία κουταλιά του γλυκού ταχίνι για κάθε ένα αυγό που θα χρησιμοποιούσαμε. Όσο για τη διαδικασία παρασκευής, αυτή παραμένει η ίδια χωρίς ωστόσο να συντρέχει κίνδυνος να μας κόψει το ταχινολέμονο. Για να αυξήσετε επιπλέον το ιξώδες (δηλ. την πυκνότητα) του "αυγολέμονου", εμπλουτίζοντάς το ταυτόχρονα γευστικά και διατροφικά, δοκιμάστε να προσθέσετε επιπλέον μία κουταλιά της σούπας διατροφική μαγιά!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφική μαγιά, κάντε κλικ εδώ!

Το εναλλακτικό αυτό "αυγολέμονο" μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο σε σούπες (λαχανικών, χορταρικών, μανιταριών κ.α.), αλλά και ως μία πρωτότυπη dressing σε σαλάτες ή οπουδήποτε αλλού πιστεύετε πως θα ταίριαζε. Δοκιμάστε το μαζί με λίγο σκόρδο, με κουρκουμά, με ξύσμα λεμονιού ή με φρεσκοτριμμένο τζίντζερ και πιστέψτε μας δε θα το θεωρήσετε συμβιβασμό! 

Παρατηρήσεις:

Το ταχίνι, σε αντίθεση με το αυγό, δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Αντιθέτως, περιέχει φυτικές ίνες (9gr ανά 100gr) και υπερτερεί σημαντικά σε περιεκτικότητα ασβεστίου (426mg ανά 100gr), σιδήρου (9mg ανά 100gr) και μαγνησίου (95mg ανά 100gr). Ωστόσο, η κατανάλωσή του καλό είναι να γίνεται με μέτρο, καθώς είναι εξαιρετικά θερμιδογόνο (594kcal ανά 100gr).