Συνταγές: Vegan "αβγολέμονο"

Συνταγές: Vegan "αβγολέμονο" | Enallaktiko.gr
Είτε θέλεις να ακολουθήσεις μία χορτοφαγική-νηστίσιμη διατροφή, είτε απλώς θέλεις να μειώσεις τα προϊόντα ζωικής προέλευσης στη διατροφή σου, η αντικατάσταση κάποιων τροφών μπορεί - τουλάχιστον στην αρχή - να αποτελέσει πρόβλημα.

Από τη μία είναι οι γεύσεις, στις οποίες έχουμε μάθει από παιδιά και που δύσκολα θα αλλάζαμε κι από την άλλη είναι το πρακτικό κομμάτι, όπως για παράδειγμα... αυτό της αντικατάστασης του αβγολέμονου στις σούπες μας.

Όσον αφορά λοιπόν στο αβγολέμονο, αυτό μπορεί να αντικατασταθεί πολύ εύκολα με ένα μείγμα ταχινιού και χυμού λεμονιού. Η αναλογία είναι περίπου μία κουταλιά του γλυκού ταχίνι για κάθε ένα αβγό που θα χρησιμοποιούσαμε. Όσο για τη διαδικασία παρασκευής, αυτή παραμένει η ίδια με το πλεονέκτημα ότι δεν συντρέχει κίνδυνος να μας κόψει το "ταχινολέμονο".
Για να αντικαταστήσουμε το αβγολέμονο θα χρειαστούμε τα εξής:

Για να αυξήσετε επιπλέον το ιξώδες (δηλ. την πυκνότητα) του, εμπλουτίζοντάς το ταυτόχρονα γευστικά και διατροφικά, δοκιμάστε να προσθέσετε επιπλέον μία κουταλιά της σούπας διατροφική μαγιά!
Το εναλλακτικό αυτό "αβγολέμονο" μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο σε σούπες (λαχανικών, χορταρικών, μανιταριών κ.α.), αλλά και ως μία πρωτότυπη dressing σε σαλάτες ή οπουδήποτε αλλού πιστεύετε πως θα ταίριαζε. Δοκιμάστε το μαζί με λίγο σκόρδο, με κουρκουμά, με ξύσμα λεμονιού ή με τζίντζερ και πιστέψτε μας δε θα το θεωρήσετε συμβιβασμό! 

Παρατηρήσεις:

Το ταχίνι ολικής άλεσης, σε αντίθεση με το αβγό, δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Αντιθέτως, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες (περίπου 10gr ανά 100gr) και υπερτερεί σημαντικά σε περιεκτικότητα ασβεστίου (426mg ανά 100gr), σιδήρου (9mg ανά 100gr) και μαγνησίου (95mg ανά 100gr). Ωστόσο, η κατανάλωσή του καλό είναι να γίνεται με μέτρο καθώς είναι εξαιρετικά θερμιδογόνο.

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 

Διαβάστε επίσης

Smart tips: Πώς να φτιάξετε τον τέλειο καφέ φίλτρου | Enallaktiko.gr
Για να φτιάξει κανείς έναν καλό καφέ φίλτρου δε χρειάζεται να είναι ειδικός. Για να φτιάξει όμως έναν σπουδαίο καφέ, θα πρέπει τουλάχιστον να ακολουθήσει κάποιους κανόνες χωρίς παρεκκλίσεις. 
Ένα ζευγάρι γυαλιά για άτομα με αχρωματοψία | Enallaktiko.gr
Η αχρωματοψία, γνωστή και ως χρωματική ανεπάρκεια ή τύφλωση χρώματος, είναι ένα είδος ήπιας αναπηρίας που σχετίζεται με την όραση. Συχνά αναφέρεται και σαν δαλτονισμός ως φόρος τιμής στον βρετανό John Dalton (1766-1844) ο οποίος ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε διεξοδικά με το θέμα.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευτούν