Συνταγές: Vegan

Συνταγές: Vegan "αβγολέμονο"


Είτε θέλεις να ακολουθήσεις μία χορτοφαγική-νηστίσιμη διατροφή, είτε απλώς θέλεις να μειώσεις τα προϊόντα ζωικής προέλευσης στη διατροφή σου, η αντικατάσταση κάποιων τροφών μπορεί - τουλάχιστον στην αρχή - να αποτελέσει πρόβλημα.

Από τη μία είναι οι γεύσεις, στις οποίες έχουμε μάθει από παιδιά και που δύσκολα θα αλλάζαμε κι από την άλλη είναι το πρακτικό κομμάτι, όπως για παράδειγμα... αυτό της αντικατάστασης του αβγολέμονου στις σούπες μας.

Όσον αφορά λοιπόν στο αβγολέμονο, αυτό μπορεί να αντικατασταθεί πολύ εύκολα με ένα μείγμα ταχινιού και χυμού λεμονιού. Η αναλογία είναι περίπου μία κουταλιά του γλυκού ταχίνι για κάθε ένα αβγό που θα χρησιμοποιούσαμε. Όσο για τη διαδικασία παρασκευής, αυτή παραμένει η ίδια με το πλεονέκτημα ότι δεν συντρέχει κίνδυνος να μας κόψει το "ταχινολέμονο".
Για να αντικαταστήσουμε το αβγολέμονο θα χρειαστούμε τα εξής:

Για να αυξήσετε επιπλέον το ιξώδες (δηλ. την πυκνότητα) του, εμπλουτίζοντάς το ταυτόχρονα γευστικά και διατροφικά, δοκιμάστε να προσθέσετε επιπλέον μία κουταλιά της σούπας διατροφική μαγιά!
Το εναλλακτικό αυτό "αβγολέμονο" μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο σε σούπες (λαχανικών, χορταρικών, μανιταριών κ.α.), αλλά και ως μία πρωτότυπη dressing σε σαλάτες ή οπουδήποτε αλλού πιστεύετε πως θα ταίριαζε. Δοκιμάστε το μαζί με λίγο σκόρδο, με κουρκουμά, με ξύσμα λεμονιού ή με τζίντζερ και πιστέψτε μας δε θα το θεωρήσετε συμβιβασμό! 

Παρατηρήσεις:

Το ταχίνι ολικής άλεσης, σε αντίθεση με το αβγό, δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Αντιθέτως, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες (περίπου 10gr ανά 100gr) και υπερτερεί σημαντικά σε περιεκτικότητα ασβεστίου (426mg ανά 100gr), σιδήρου (9mg ανά 100gr) και μαγνησίου (95mg ανά 100gr). Ωστόσο, η κατανάλωσή του καλό είναι να γίνεται με μέτρο καθώς είναι εξαιρετικά θερμιδογόνο.

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 

Σχόλιο: