Το καλάθι μου

Συνταγές: Σπιτικές μπάρες με ταχίνι, πλούσιες σε ασβέστιο (χωρίς ψήσιμο)


Σήμερα θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε σε λιγότερο από 15 λεπτά τις δικές μας σπιτικές βόμβες ασβεστίου μπάρες τύπου granola χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Μάλιστα, οι μπάρες μας δε θέλουν ψήσιμο, πράγμα που σημαίνει πως η εκτέλεση της συνταγής δεν αφήνει κανένα περιθώριο αποτυχίας.  

Υλικά:

Για να φτιάξουμε 20 μπάρες των 55 γραμμαρίων θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

= 450gr

Εδώ μπορείτε να δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό ταχίνι.

= 200gr

Επιλέξτε ένα ποιοτικό μέλι από κάποιον μελισσοκόμο της εμπιστοσύνης σας ή μέσα από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα. Σε κάθε περίπτωση πάντως αποφύγετε τα πολύ φθηνά μέλια των Super Market.

= 100gr

= 200gr

Στην περίπτωση που υποφέρετε από δυσανεξία στη γλουτένη, μπορείτε κάλλιστα να αντικαταστήσετε τις νιφάδες βρώμης με νιφάδες φαγόπυρου.

= 80gr

= 80gr

Αν θέλετε, μπορείτε αντί για σταφίδες, να χρησιμοποιήσετε cranberries, ιπποφαές, αρώνια ή goji berries

= 2-3 γερές πρέζες

Περισσότερα για την κανέλα και τις ευεργετικές της ιδιότητες θα βρείτε εδώ.

Διαδικασία:

1. Τοποθετούμε ένα μεγάλο καθαρό μπολ πάνω σε μία ζυγαριά ακριβείας και αφαιρούμε το απόβαρο (δηλαδή μηδενίζουμε τη ζυγαριά ώστε να μη μετρά το βάρος του σκεύους μας).

2. Ζυγίζουμε πρώτα την αμυγδαλόψιχα και τη μεταφέρουμε σε ένα multi. Αλέθουμε ελαφρώς τα αμύγδαλά μας και τα μεταφέρουμε στο μεγάλο μπολ. 

3. Αφαιρούμε το απόβαρο και στο ίδιο μπολ ζυγίζουμε τις νιφάδες βρώμης. 

4. Αφαιρούμε το απόβαρο και στο ίδιο πάντα μπολ ζυγίζουμε τη χαρουπόσκονη. 

5. Κατά τον ίδιο τρόπο, αφαιρούμε το απόβαρο και προσθέτουμε τις σταφίδες. 

6. Αφαιρούμε το απόβαρο και προσθέτουμε το ταχίνι.

7. Αφαιρούμε το απόβαρο και προσθέτουμε το μέλι. Τέλος, προσθέτουμε και την κανέλα.

8. Με το ένα χέρι αλέθουμε καλά το μείγμα μας. Όταν ομογενοποιηθεί αρκετά, το πλάθουμε σε σχήμα μπάλας και το μεταφέρουμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.

9. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να δώσουμε στο μείγμα μας όποιο σχήμα εμείς θέλουμε. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε χρησιμοποιώντας τα χέρια μας ή έναν πλάστη και μία σπάτουλα.

Αν δεν χρησιμοποιήσατε κάποιο πολύ υδαρές μέλι, δε χρειάζεται να σας ανησυχεί ιδιαίτερα η μαλακή υφή του μείγματός σας, καθώς όταν αυτό κρυώσει, θα σκληρύνει αρκετά. 

10. Μεταφέρουμε τις μπάρες μας σε ένα τάπερ με καπάκι χωρίς να πιέζει η μία την άλλη ή τυλίχοντας την καθεμία ξεχωριστά, χρησιμοποιώντας το αντικολλητικό χαρτί που ήδη χρησιμοποιήσαμε. 

11. Μεταφέρουμε το τάπερ με τις μπάρες μας στο ψυγείο και τις αφήνουμε εκεί για 4-6 ώρες. 

12. Φυλάσσουμε τις μπάρες μας στο ψυγείο όχι τόσο για να συντηρηθούν, όσο για να διατηρήσουν τη σκληράδα τους. 

Παρατηρήσεις:

Η γκρανόλα (granola) είναι ένα μείγμα, το οποίο κατά βάση περιέχει δημητριακά, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και κάποια γλυκαντική ουσία

Με τα θρύμματα του μείγματός μας, μπορούμε να εμπλουτίσουμε γευστικά και θρεπτικά τα δημητριακά μας. Ιδανικά συνδυάζονται με bran flakes ή bran sticks

Αν οι μπάρες μας έχουν τέτοιο μέγεθος, ώστε το μείγμα να φτάσει για την παρασκευή 20 τεμαχίων, τότε κάθε μία μπάρα μας δίνει περίπου 140mg ασβεστίου, ποσότητα που αντιστοιχεί με το 14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου για υγιείς ενήλικες έως 50 ετών. 

Εκτός όμως από ασβέστιο, οι μπάρες μας είναι πλούσιες και σε ενέργεια. Κάθε μία μπάρα βάρους 55gr αποδίδει περίπου 240kcal

Για την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου συστήνεται και η λήψη βιταμίνης D από φυσικές πηγές. 

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον.