Μπάρες βρώμης με μέλι & ταχίνι (χωρίς ψήσιμο)

Μπάρες βρώμης με μέλι & ταχίνι (χωρίς ψήσιμο) | Enallaktiko.gr
Οι σπιτικές μπάρες βρώμης με μέλι και ταχίνι είναι μία από τις πιο εύκολες συνταγές που μπορεί να φτιάξει κανείς. Η συνταγή μάλιστα που σας προτείνουμε δε χρειάζεται ψήσιμο και δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη.
Χρόνος προετοιμασίας 5 μερίδων: 15'
Χρόνος αναμονής: 4-6 ώρες
Βαθμός δυσκολίας: 1/5

Μερίδες

Επιλέξτε αριθμό μερίδων!

Υλικά

Νιφάδες βρώμης
Μία κουταλιά της σούπας βρώμη ισοδυναμεί με 12 γραμμάρια.
Μέλι
Αν προσθέταμε ένα υδαρές μέλι μέσα σε ένα κουταλάκι του γλυκού, αυτό θα αντιστοιχούσε περίπου σε 4,2 γραμμάρια. Ωστόσο, εδώ υπολογίσαμε 1 κουταλιά του γλυκού σαν 8 γραμμάρια, λόγω της υπόθεσής μας πως το κουτάλι σας θα βυθιστεί ολόκληρο μέσα στο βάζο με το μέλι.
Ταχίνι ολικής άλεσης
Μία κουταλιά της σούπας ταχίνι αντιστοιχεί σε περίπου 15 γραμμάρια.
Χαρουπόσκονη
Η χαρουπόσκονη αποτελεί ένα πολύ καλό υποκατάστατο του κακάο, προσφέροντάς μας λιγότερες θερμίδες, λιγότερα λιπαρά, καθόλου κορεσμένα λιπαρά και περισσότερο ασβέστιο. Βεβαίως, αν δεν έχετε στο σπίτι, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε το αγαπημένο σε όλους μας κακάο.
Αμύγδαλα (ωμά ανάλατα)
Σταφίδες μαύρες
Κανέλα Κεϋλάνης

Διαδικασία

1. Αν πρόκειται να φτιάξουμε μεγάλη ποσότητα μπαρών, τότε θα ήταν σίγουρα χρήσιμη μία ζυγαριά κουζίνας. Διαφορετικά, μπορούμε να μετρήσουμε τις δοσολογίες μας με κουταλιές του γλυκού και κουταλιές της σούπας.
2. Αφού υπολογίσουμε τις δοσολογίες μας, σπάμε τα αμύγδαλα που αναλογούν στις μερίδες μας (σε μεγάλες ποσότητες μπορείτε πάντα να κάνετε χρήση του multi σας) και στη συνέχεια τα προσθέτουμε σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά μας.
Αν χρησιμοποιήσετε ζυγαριά, μπορείτε να προσθέτετε ένα-ένα τα υλικά σας, αφαιρώντας κάθε φορά το απόβαρο. Αυτό θα σας βοηθήσει στο να μη λερώσετε πολλά σκεύη.
3. Με το ένα χέρι αλέθουμε καλά το μείγμα μας. Όταν ομογενοποιηθεί, το πλάθουμε σε σχήμα μπάλας και αρχίζουμε να χωρίζουμε τις μερίδες μας.
4. Σχηματίζουμε τις μπάρες μας με όποιον τρόπο επιθυμούμε και τοποθετούμε την καθεμία πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί.
Αν δε χρησιμοποιήσετε κάποιο πολύ υδαρές μέλι, δε χρειάζεται να σας ανησυχεί ιδιαίτερα η μαλακή υφή του μείγματός σας καθώς όταν αυτό κρυώσει, θα σκληρύνει αρκετά.
5. Μεταφέρουμε τις μπάρες μας σε ένα τάπερ με καπάκι χωρίς να πιέζει η μία την άλλη ή τυλίγοντας την καθεμία ξεχωριστά, χρησιμοποιώντας το αντικολλητικό χαρτί. 
6. Μεταφέρουμε το τάπερ με τις μπάρες μας στο ψυγείο και τις αφήνουμε εκεί για 4-6 ώρες. 
Φυλάσσουμε τις μπάρες μας στο ψυγείο όχι τόσο για να συντηρηθούν, όσο για να διατηρήσουν τη σκληράδα τους.

Παραλλαγές

Η παραπάνω συνταγή μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο, αλλά και το τι υπάρχει διαθέσιμο στην κουζίνα σας. Για κάθε ένα υλικό υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές που σημαίνει πως μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε άφοβα.
Αντί για νιφάδες βρώμης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νιφάδες από οποιοδήποτε δημητριακό ή ψευδοδημητριακό. Στη θέση του μελιού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σιρόπι αγαύης και αντί για ταχίνι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανάλατο φυστικοβούτυρο, φουντουκοβούτυρο ή άλλο άλειμμα της επιλογής σας. Όπως ήδη αναφέραμε, αντί για χαρουπόσκονη, μπορείτε να προσθέσετε ένα κακάο με λίγα λιπαρά, ενώ όσον αφορά τους ξηρούς καρπούς που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, με δεδομένο πως δεν είστε αλλεργικοί σε κάποιον από αυτούς, δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός. Το ίδιο ισχύει και με τα αποξηραμένα φρούτα που μπορείτε να προσθέσετε, αντικαθιστώντας τις σταφίδες με cranberries, blueberries ή άλλο φρούτο της αρεσκείας σας.

Διατροφική αξία*

Ενέργεια 213kcal
Λιπαρά 13,1g
εκ των οποίων κορεσμένα  2,0g
Υδατάνθρακες 18,5g
εκ των οποίων σάκχαρα 14,7g
Εδώδιμες ίνες 2,2g
Πρωτεΐνες 6,2g
Αλάτι 0,87g
*: Κατά προσέγγιση υπολογισμός ανά μερίδα 49 γραμμαρίων
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Σχόλια (0)

Σχολίασέ το!