
Συνταγές: Σπιτικές μπάρες με ταχίνι, πλούσιες σε ασβέστιο (χωρίς ψήσιμο)
Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε σε λιγότερο από 15 λεπτά τις δικές μας σπιτικές μπάρες τύπου granola χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες μπάρες δε θέλουν ψήσιμο, πράγμα που σημαίνει πως η εκτέλεση της συνταγής δεν αφήνει κανένα περιθώριο αποτυχίας.
Ποσότητα: 1100g (20 μπάρες των 55gr)
Χρόνος προετοιμασίας: 15’
Χρόνος μαγειρέματος: 0’
Βαθμός δυσκολίας: 1/5
2. Ζυγίζουμε πρώτα την αμυγδαλόψιχα και τη μεταφέρουμε σε ένα multi. Αλέθουμε ελαφρώς τα αμύγδαλά μας και τα προσθέτουμε ξανά στο μεγάλο μπολ.
3. Αφαιρούμε το απόβαρο και στο ίδιο μπολ ζυγίζουμε τις νιφάδες βρώμης.
4. Αφαιρούμε το απόβαρο και στο ίδιο πάντα μπολ ζυγίζουμε τη χαρουπόσκονη.
5. Κατά τον ίδιο τρόπο, αφαιρούμε το απόβαρο και προσθέτουμε τις σταφίδες.
6. Αφαιρούμε το απόβαρο και προσθέτουμε το ταχίνι.
7. Αφαιρούμε το απόβαρο και προσθέτουμε το μέλι. Τέλος, προσθέτουμε την κανέλα.
8. Με το ένα χέρι αλέθουμε καλά το μείγμα μας. Όταν ομογενοποιηθεί αρκετά, το πλάθουμε σε σχήμα μπάλας και το μεταφέρουμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
9. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να δώσουμε στο μείγμα μας όποιο σχήμα εμείς θέλουμε. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε χρησιμοποιώντας τα χέρια μας ή έναν πλάστη και μία σπάτουλα.
Αν δεν χρησιμοποιήσατε κάποιο πολύ υδαρές μέλι, δε χρειάζεται να σας ανησυχεί ιδιαίτερα η μαλακή υφή του μείγματός σας καθώς όταν αυτό κρυώσει, θα σκληρύνει αρκετά.
10. Μεταφέρουμε τις μπάρες μας σε ένα τάπερ με καπάκι χωρίς να πιέζει η μία την άλλη ή τυλίγοντας την καθεμία ξεχωριστά, χρησιμοποιώντας το αντικολλητικό χαρτί που ήδη χρησιμοποιήσαμε.
11. Μεταφέρουμε το τάπερ με τις μπάρες μας στο ψυγείο και τις αφήνουμε εκεί για 4-6 ώρες.
12. Φυλάσσουμε τις μπάρες μας στο ψυγείο όχι τόσο για να συντηρηθούν, όσο για να διατηρήσουν την σκληράδα τους.
Με τα θρύμματα του μείγματός μας, μπορούμε να εμπλουτίσουμε γευστικά και θρεπτικά τα δημητριακά μας. Ιδανικά συνδυάζονται με bran flakes και ποπ κινόα.
Αν οι μπάρες μας έχουν τέτοιο μέγεθος, ώστε το μείγμα να φτάσει για την παρασκευή 20 τεμαχίων, τότε κάθε μία μπάρα μας δίνει περίπου 140mg ασβεστίου, ποσότητα που αντιστοιχεί με το 14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου για υγιείς ενήλικες έως 50 ετών.
Εκτός όμως από ασβέστιο, οι μπάρες μας είναι πλούσιες και σε ενέργεια. Κάθε μία μπάρα βάρους 55gr αποδίδει περίπου 240kcal.
Οι μπάρες της παραπάνω συνταγής δεν είναι μόνο πλούσιες σε ασβέστιο, αλλά και σε βιταμίνη D, η οποία υποβοηθά την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμός μας.
Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον.
Ποσότητα: 1100g (20 μπάρες των 55gr)
Χρόνος προετοιμασίας: 15’
Χρόνος μαγειρέματος: 0’
Βαθμός δυσκολίας: 1/5
Υλικά:
Διαδικασία:
1. Τοποθετούμε ένα μεγάλο καθαρό μπολ πάνω σε μία ζυγαριά κουζίνας και αφαιρούμε το απόβαρο (δηλαδή μηδενίζουμε τη ζυγαριά ώστε να μη μετρά το βάρος του σκεύους μας).
2. Ζυγίζουμε πρώτα την αμυγδαλόψιχα και τη μεταφέρουμε σε ένα multi. Αλέθουμε ελαφρώς τα αμύγδαλά μας και τα προσθέτουμε ξανά στο μεγάλο μπολ.
3. Αφαιρούμε το απόβαρο και στο ίδιο μπολ ζυγίζουμε τις νιφάδες βρώμης.
4. Αφαιρούμε το απόβαρο και στο ίδιο πάντα μπολ ζυγίζουμε τη χαρουπόσκονη.
5. Κατά τον ίδιο τρόπο, αφαιρούμε το απόβαρο και προσθέτουμε τις σταφίδες.
6. Αφαιρούμε το απόβαρο και προσθέτουμε το ταχίνι.
7. Αφαιρούμε το απόβαρο και προσθέτουμε το μέλι. Τέλος, προσθέτουμε την κανέλα.
8. Με το ένα χέρι αλέθουμε καλά το μείγμα μας. Όταν ομογενοποιηθεί αρκετά, το πλάθουμε σε σχήμα μπάλας και το μεταφέρουμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
9. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να δώσουμε στο μείγμα μας όποιο σχήμα εμείς θέλουμε. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε χρησιμοποιώντας τα χέρια μας ή έναν πλάστη και μία σπάτουλα.
Αν δεν χρησιμοποιήσατε κάποιο πολύ υδαρές μέλι, δε χρειάζεται να σας ανησυχεί ιδιαίτερα η μαλακή υφή του μείγματός σας καθώς όταν αυτό κρυώσει, θα σκληρύνει αρκετά.
10. Μεταφέρουμε τις μπάρες μας σε ένα τάπερ με καπάκι χωρίς να πιέζει η μία την άλλη ή τυλίγοντας την καθεμία ξεχωριστά, χρησιμοποιώντας το αντικολλητικό χαρτί που ήδη χρησιμοποιήσαμε.
11. Μεταφέρουμε το τάπερ με τις μπάρες μας στο ψυγείο και τις αφήνουμε εκεί για 4-6 ώρες.
12. Φυλάσσουμε τις μπάρες μας στο ψυγείο όχι τόσο για να συντηρηθούν, όσο για να διατηρήσουν την σκληράδα τους.
Παρατηρήσεις:
Η γκρανόλα (granola) είναι ένα μείγμα, το οποίο κατά βάση περιέχει δημητριακά, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και κάποια γλυκαντική ουσία.Με τα θρύμματα του μείγματός μας, μπορούμε να εμπλουτίσουμε γευστικά και θρεπτικά τα δημητριακά μας. Ιδανικά συνδυάζονται με bran flakes και ποπ κινόα.
Αν οι μπάρες μας έχουν τέτοιο μέγεθος, ώστε το μείγμα να φτάσει για την παρασκευή 20 τεμαχίων, τότε κάθε μία μπάρα μας δίνει περίπου 140mg ασβεστίου, ποσότητα που αντιστοιχεί με το 14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου για υγιείς ενήλικες έως 50 ετών.
Εκτός όμως από ασβέστιο, οι μπάρες μας είναι πλούσιες και σε ενέργεια. Κάθε μία μπάρα βάρους 55gr αποδίδει περίπου 240kcal.
Οι μπάρες της παραπάνω συνταγής δεν είναι μόνο πλούσιες σε ασβέστιο, αλλά και σε βιταμίνη D, η οποία υποβοηθά την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμός μας.
Λαμπρινή Παντελή
μπαρες δημητριακων, μπαρες δημητριακων, μπαρες δημητριακων με μελι, μπαρες δημητριακων με ταχινι, μπαρες δημητριακων με βρωμη, μπαρες δημητριακων συνταγες, μπαρες δημητριακων ευκολες, μπάρες δημητριακών, μπάρες δημητριακών συνταγή, μπάρες δημητριακών χωρίς ζάχαρη, μπάρες δημητριακών με βρωμη, μπάρες δημητριακών με ταχίνι, μπάρες δημητριακών χωρίς ψήσιμο, μπαρες, μπαρα δημητριακων, μπάρα, μπαρα, σπιτικη μπαρα,
Επικοινωνία
Αίαντος 59, 'Ιλιον 13122
2102692626
info@enallaktiko.gr

Copyright © 2022 Enallaktiko Sustainable Living
Σχόλιο: