Το Enallaktiko.gr μπορεί να λειτουργήσει σωστά μόνο με ενεργοποιημένη την

JAVASCRIPT

Ενεργοποίησέ την μέσα από τις ρυθμίσεις του περιηγητή σου!
Συνταγές: Σπιτικές μπάρες με ταχίνι, πλούσιες σε ασβέστιο (χωρίς ψήσιμ

Το καλάθι μου

Συνταγές: Σπιτικές μπάρες με ταχίνι, πλούσιες σε ασβέστιο (χωρίς ψήσιμο)

Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε σε λιγότερο από 15 λεπτά τις δικές μας σπιτικές μπάρες τύπου granola χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες μπάρες δε θέλουν ψήσιμο, πράγμα που σημαίνει πως η εκτέλεση της συνταγής δεν αφήνει κανένα περιθώριο αποτυχίας.

Ποσότητα: 1100g (20 μπάρες των 55gr)
Χρόνος προετοιμασίας: 15’
Χρόνος μαγειρέματος: 0’
Βαθμός δυσκολίας: 1/5

Υλικά:


= 450g 

Προτιμήστε ένα ταχίνι ολικής άλεσης. Εκτός από πιο θρεπτικό, είναι και κατά πολύ πιο γευστικό. Εναλλακτικά, δείτε εδώ πώς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό ταχίνι.

= 200g

Επιλέξτε ένα ποιοτικό μέλι από μελισσοκόμο της εμπιστοσύνης σας ή μέσα από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα. Σε κάθε περίπτωση πάντως αποφύγετε τα πολύ φθηνά μέλια των Super Market (μάθετε περισσότερα).

Αν ακολουθείτε αυστηρή χορτοφαγική διατροφή, μπορείτε κάλλιστα να αντικαταστήσετε το μέλι με ακατέργαστο σιρόπι Αγαύης. Ωστόσο, λάβετε υπόψιν πως σε αυτήν την περίπτωση οι μπάρες σας θα βγουν αρκετά πιο μαλακές.


= 100g 

Η χαρουπόσκονη είναι εξαιρετικά πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνες και φυτικές ίνες και συχνά χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο του κακάο και της σοκολάτας.


= 200g 

Οι νιφάδες βρώμης αποτελούν μία εξαιρετική πηγή εδώδιμων ινών που σχετίζονται πρωτίστως με την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, οι β-γλυκάνες που περιέχουν, συμβάλουν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.


= 80g 

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και εδώδιμες ίνες και προάγουν την καλή καρδιαγγειακή υγεία, βοηθώντας μας παράλληλα να ρυθμίσουμε το σάκχαρό μας.


= 80g

Αν θέλετε, μπορείτε αντί για σταφίδες, να χρησιμοποιήσετε cranberries, ιπποφαές, αρώνια ή gojiberries


= 2-3 γερές πρέζες

Η κανέλα Κεϋλάνης θεωρείται το καλύτερο φυσικό συστατικό κατά του διαβήτη τύπου ΙΙ χάρη στην ιδιότητά της να αυξάνει το ρυθμό μεταβολισμού της γλυκόζης. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κανέλα Κεϋλάνης και τις ευεργετικές της ιδιότητες θα βρείτε εδώ.

Διαδικασία:

1. Τοποθετούμε ένα μεγάλο καθαρό μπολ πάνω σε μία ζυγαριά κουζίνας και αφαιρούμε το απόβαρο (δηλαδή μηδενίζουμε τη ζυγαριά ώστε να μη μετρά το βάρος του σκεύους μας).

2. Ζυγίζουμε πρώτα την αμυγδαλόψιχα και τη μεταφέρουμε σε ένα multi. Αλέθουμε ελαφρώς τα αμύγδαλά μας και τα προσθέτουμε ξανά στο μεγάλο μπολ. 

3. Αφαιρούμε το απόβαρο και στο ίδιο μπολ ζυγίζουμε τις νιφάδες βρώμης.

4. Αφαιρούμε το απόβαρο και στο ίδιο πάντα μπολ ζυγίζουμε τη χαρουπόσκονη

5. Κατά τον ίδιο τρόπο, αφαιρούμε το απόβαρο και προσθέτουμε τις σταφίδες

6. Αφαιρούμε το απόβαρο και προσθέτουμε το ταχίνι.

7. Αφαιρούμε το απόβαρο και προσθέτουμε το μέλι. Τέλος, προσθέτουμε την κανέλα.

8. Με το ένα χέρι αλέθουμε καλά το μείγμα μας. Όταν ομογενοποιηθεί αρκετά, το πλάθουμε σε σχήμα μπάλας και το μεταφέρουμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.

9. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να δώσουμε στο μείγμα μας όποιο σχήμα εμείς θέλουμε. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε χρησιμοποιώντας τα χέρια μας ή έναν πλάστη και μία σπάτουλα.

Αν δεν χρησιμοποιήσατε κάποιο πολύ υδαρές μέλι, δε χρειάζεται να σας ανησυχεί ιδιαίτερα η μαλακή υφή του μείγματός σας καθώς όταν αυτό κρυώσει, θα σκληρύνει αρκετά. 

10. Μεταφέρουμε τις μπάρες μας σε ένα τάπερ με καπάκι χωρίς να πιέζει η μία την άλλη ή τυλίγοντας την καθεμία ξεχωριστά, χρησιμοποιώντας το αντικολλητικό χαρτί που ήδη χρησιμοποιήσαμε. 

11. Μεταφέρουμε το τάπερ με τις μπάρες μας στο ψυγείο και τις αφήνουμε εκεί για 4-6 ώρες. 

12. Φυλάσσουμε τις μπάρες μας στο ψυγείο όχι τόσο για να συντηρηθούν, όσο για να διατηρήσουν την σκληράδα τους.

Παρατηρήσεις:

Η γκρανόλα (granola) είναι ένα μείγμα, το οποίο κατά βάση περιέχει δημητριακά, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και κάποια γλυκαντική ουσία.

Με τα θρύμματα του μείγματός μας, μπορούμε να εμπλουτίσουμε γευστικά και θρεπτικά τα δημητριακά μας. Ιδανικά συνδυάζονται με bran flakes

Αν οι μπάρες μας έχουν τέτοιο μέγεθος, ώστε το μείγμα να φτάσει για την παρασκευή 20 τεμαχίων, τότε κάθε μία μπάρα μας δίνει περίπου 140mg ασβεστίου, ποσότητα που αντιστοιχεί με το 14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου για υγιείς ενήλικες έως 50 ετών. 

Εκτός όμως από ασβέστιο, οι μπάρες μας είναι πλούσιες και σε ενέργεια. Κάθε μία μπάρα βάρους 55gr αποδίδει περίπου 240kcal

Οι μπάρες της παραπάνω συνταγής δεν είναι μόνο πλούσιες σε ασβέστιο, αλλά και σε βιταμίνη D, η οποία υποβοηθά την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμός μας. 

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον.

Σου αρέσει η σελίδα μας;