Παράβλεψη
  • Σχετικά με εμάς
  • Υπηρεσίες
    • Διαιτολογική παρακολούθηση
    • Ανάλυση σύστασης σώματος
    • Online πρόγραμμα διατροφής
  • Βρες μας στο χάρτη!
  • Αξιολόγησέ μας!
  • Android App


  • Ο λογαριασμός μου

    Εγγραφή

    Ξέχασες τον κωδικό σου;

    Συμπλήρωσε το email σου για να σου στείλουμε ένα link ανανέωσης του κωδικού σου


    Ακύρωση

0

image/svg+xml

  • Blog
    • Συνταγές
      • Αλμυρές παρασκευές
      • Γλυκές παρασκευές
      • Βασικές παρασκευές
      • Ροφήματα
    • DIY
    • Wiki
    • Smart tips
    • Ιδέες
  • E-Shop

Καλάθι αγορών

Blog

Συνταγές: Γλυκό πόριτζ (κρέμα βρώμης) | Enallaktiko.gr

Συνταγές: Γλυκό πόριτζ (κρέμα βρώμης)


Το porridge (πόριτζ) αποτελεί μία εκ των βασικών τροφών σε αρκετές χώρες της Αφρικής, ενώ συνηθίζεται επίσης να καταναλώνεται ζεστό ή κρύο, ως πρωινό ή και ως βραδινό σε μεγάλο μέρος της Βόρειας Ευρώπης και της Ρωσίας.

Τι είναι το πόριτζ;

Το πόριτζ είναι ένα εύκολο και γρήγορο γεύμα σε μορφή κρέμας με βάση κάποιο συνθλιμμένο αμυλούχο σπόρο όπως είναι η βρώμη, η σίκαλη, το σιτάρι, το κριθάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι κ.α.. Αποτελεί ένα ιδιαίτερα θρεπτικό και ταυτόχρονα εύπεπτο γεύμα, γεγονός που το κάνει ιδανική τροφή για παιδιά, άτομα που βρίσκονται σε ανάρρωση, αλλά και αθλητές.

Το πόριτζ είναι προϊόν βρασμού σε νερό, γάλα ή άλλο φυτικό ρόφημα και συχνά σερβίρεται ως γλυκό γεύμα με προσθήκη κάποιας γλυκαντικής ουσίας ή αναμιγνύεται με μπαχαρικά ή/και λαχανικά, ώστε να μας δώσει έναν αλμυρό χυλό. 

Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε μία γλυκιά εκδοχή του πόριτζ με βασικό συστατικό τη βρώμη.

Ποσότητα: 1 μερίδα
Χρόνος προετοιμασίας: 15’
Βαθμός δυσκολίας: 1/5

Υλικά:


= ⅓ φλιτζανιού του τσαγιού
= 3 κουταλιές της σούπας
= 30 - 35gr

< 1 φλιτζάνι του τσαγιού
= 170 - 200gr

Η ακριβής ποσότητα του νερού θα καθορίσει και την τελική πυκνότητα του πόριτζ. Ο γενικός κανόνας πάντως θέλει την αναλογία να είναι 3 μέρη νερού για κάθε 1 μέρος βρώμης.

= 1 πρέζα

Ο ανθός αλατιού είναι ένα ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι ανώτερης ποιότητας, ιδανικό για παρασκευές που απαιτούν ελάχιστο ή καθόλου μαγείρεμα.

= ½ ώριμη μπανάνα

Η μπανάνα θα εμπλουτίσει το γεύμα σας τόσο γευστικά, όσο και θρεπτικά. Ανάλογα και με την εποχή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα φρέσκα φρούτα όπως είναι οι φράουλες και το μήλο (αλεσμένο). Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ακριβής ποσότητα των φρέσκων φρούτων σας, θα πρέπει να καθοριστεί σε συνάρτηση και με τα υπόλοιπα υλικά που θα προσθέσετε.

= 1 κουταλιά της σούπας

Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε bluebberies, cranberries ή όποιο άλλο αποξηραμένο φρούτο προτιμάτε.

= 1 κουταλιά του γλυκού

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου.

= 1 κουταλιά του γλυκού

Tip: Προτιμήστε το ταχίνι ολικής άλεσης! Βεβαίως, αν δεν είστε fan του ταχινιού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλειμμα από οποιονδήποτε ξηρό καρπό.

= ½ κουταλιά του γλυκού

Το κακάο θα δώσει μία σοκολατένια γεύση στο πόριτζ σας, ωστόσο καλό είναι να μην το παρακάνετε, εκτός κι αν σας αρέσει η γεύση του πικρού. Και φυσικά, όταν μιλάμε για κακάο, η πρώτη μας επιλογή θα πρέπει να είναι το κακάο criollo.

= 1 πρέζα

Tip: Αντί του ολόκληρου γαρίφαλου, προτιμήστε τη σκόνη, αποφεύγοντας τη δυσάρεστη έκπληξη να το δαγκώσετε αργότερα.

= 1 πρέζα

Προτιμήστε την κανέλα Κεϋλάνης! 

Διαδικασία:

1. Μέσα σε ένα σκεύος μεσαίου μεγέθους, προσθέτουμε το νερό, το γάλα ή το φυτικό ρόφημα της επιλογής μας, μαζί με τη βρώμη, προσθέτοντας λίγο αλάτι. Εδώ μπορούμε, αν θέλουμε, να προσθέσουμε γαρίφαλο ή/και ξύλο κανέλας. 

2. Τοποθετούμε το σκεύος σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συχνά-πυκνά με την ανάποδη πλευρά μίας ξύλινης κουτάλας. 

3. Σύντομα το μείγμα μας θα αρχίσει να χυλώνει. Δε θα χρειαστούν περισσότερα από 10-12' μέχρι ο χυλός μας να είναι έτοιμος για σερβίρισμα.  

4. Αποσύροντας το σκεύος από τη φωτιά, μπορούμε πλέον να προσθέσουμε στο χυλό μας οποιοδήποτε συστατικό μέσα ή πάνω στο χυλό μας.

5. Το πόριτζ τρώγεται ιδανικά ζεστό, αλλά μπορεί να φαγωθεί ακόμη και κρύο ως επιδόρπιο. 

Παρατηρήσεις:

Τα βασικά συστατικά του πόριτζ μας είναι οι νιφάδες βρώμης, το υγρό στοιχείο και το αλάτι. Όλα τα υπόλοιπα υλικά μπορούν να παραλλαχθούν ή και να παραλειφθούν. 

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 


ποριτζ, ποριτζ θερμιδες, ποριτζ συνταγες, ποριτζ συνταγη, ποριτζ με γαλα καρυδας, ποριτζ με κακαο, ποριτζ με γαλα αμυγδαλου, πόριτζ, πόριτζ βρώμης, πόριτζ θερμίδες, πόριτζ πρωΙνό, poritz, poridge, κρεμα βρωμης, κρέμα βρώμης, χυλός, χυλος,

Σχόλιο:

← Παλαιότερο

/

Νεότερο →

Enallaktiko Sustainable Living

  • Όροι χρήσης
  • Τιμολογιακή Πολιτική
  • Τρόποι πληρωμής
  • Προσωπικά δεδομένα

Επικοινωνία

Αίαντος 59, 'Ιλιον 13122

2102692626
info@enallaktiko.gr

Social Media

Copyright © 2022 Enallaktiko Sustainable Living