
Συνταγές: Γλυκό πόριτζ (κρέμα βρώμης)
Το porridge (πόριτζ) αποτελεί μία εκ των βασικών τροφών σε αρκετές χώρες της Αφρικής, ενώ συνηθίζεται επίσης να καταναλώνεται ζεστό ή κρύο, ως πρωινό ή και ως βραδινό σε μεγάλο μέρος της Βόρειας Ευρώπης και της Ρωσίας.
Το πόριτζ είναι προϊόν βρασμού σε νερό, γάλα ή άλλο φυτικό ρόφημα και συχνά σερβίρεται ως γλυκό γεύμα με προσθήκη κάποιας γλυκαντικής ουσίας ή αναμιγνύεται με μπαχαρικά ή/και λαχανικά, ώστε να μας δώσει έναν αλμυρό χυλό.
Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε μία γλυκιά εκδοχή του πόριτζ με βασικό συστατικό τη βρώμη.
Ποσότητα: 1 μερίδα
Χρόνος προετοιμασίας: 15’
Βαθμός δυσκολίας: 1/5
< 1 φλιτζάνι του τσαγιού
= 170 - 200gr
Η ακριβής ποσότητα του νερού θα καθορίσει και την τελική πυκνότητα του πόριτζ. Ο γενικός κανόνας πάντως θέλει την αναλογία να είναι 3 μέρη νερού για κάθε 1 μέρος βρώμης.
= ½ ώριμη μπανάνα
Η μπανάνα θα εμπλουτίσει το γεύμα σας τόσο γευστικά, όσο και θρεπτικά. Ανάλογα και με την εποχή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα φρέσκα φρούτα όπως είναι οι φράουλες και το μήλο (αλεσμένο). Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ακριβής ποσότητα των φρέσκων φρούτων σας, θα πρέπει να καθοριστεί σε συνάρτηση και με τα υπόλοιπα υλικά που θα προσθέσετε.
2. Τοποθετούμε το σκεύος σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συχνά-πυκνά με την ανάποδη πλευρά μίας ξύλινης κουτάλας.
3. Σύντομα το μείγμα μας θα αρχίσει να χυλώνει. Δε θα χρειαστούν περισσότερα από 10-12' μέχρι ο χυλός μας να είναι έτοιμος για σερβίρισμα.
4. Αποσύροντας το σκεύος από τη φωτιά, μπορούμε πλέον να προσθέσουμε στο χυλό μας οποιοδήποτε συστατικό μέσα ή πάνω στο χυλό μας.
5. Το πόριτζ τρώγεται ιδανικά ζεστό, αλλά μπορεί να φαγωθεί ακόμη και κρύο ως επιδόρπιο.
Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον.
Τι είναι το πόριτζ;
Το πόριτζ είναι ένα εύκολο και γρήγορο γεύμα σε μορφή κρέμας με βάση κάποιο συνθλιμμένο αμυλούχο σπόρο όπως είναι η βρώμη, η σίκαλη, το σιτάρι, το κριθάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι κ.α.. Αποτελεί ένα ιδιαίτερα θρεπτικό και ταυτόχρονα εύπεπτο γεύμα, γεγονός που το κάνει ιδανική τροφή για παιδιά, άτομα που βρίσκονται σε ανάρρωση, αλλά και αθλητές.Το πόριτζ είναι προϊόν βρασμού σε νερό, γάλα ή άλλο φυτικό ρόφημα και συχνά σερβίρεται ως γλυκό γεύμα με προσθήκη κάποιας γλυκαντικής ουσίας ή αναμιγνύεται με μπαχαρικά ή/και λαχανικά, ώστε να μας δώσει έναν αλμυρό χυλό.
Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε μία γλυκιά εκδοχή του πόριτζ με βασικό συστατικό τη βρώμη.
Ποσότητα: 1 μερίδα
Χρόνος προετοιμασίας: 15’
Βαθμός δυσκολίας: 1/5
Υλικά:
< 1 φλιτζάνι του τσαγιού
= 170 - 200gr
Η ακριβής ποσότητα του νερού θα καθορίσει και την τελική πυκνότητα του πόριτζ. Ο γενικός κανόνας πάντως θέλει την αναλογία να είναι 3 μέρη νερού για κάθε 1 μέρος βρώμης.
= ½ ώριμη μπανάνα
Η μπανάνα θα εμπλουτίσει το γεύμα σας τόσο γευστικά, όσο και θρεπτικά. Ανάλογα και με την εποχή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα φρέσκα φρούτα όπως είναι οι φράουλες και το μήλο (αλεσμένο). Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ακριβής ποσότητα των φρέσκων φρούτων σας, θα πρέπει να καθοριστεί σε συνάρτηση και με τα υπόλοιπα υλικά που θα προσθέσετε.
Διαδικασία:
1. Μέσα σε ένα σκεύος μεσαίου μεγέθους, προσθέτουμε το νερό, το γάλα ή το φυτικό ρόφημα της επιλογής μας, μαζί με τη βρώμη, προσθέτοντας λίγο αλάτι. Εδώ μπορούμε, αν θέλουμε, να προσθέσουμε γαρίφαλο ή/και ξύλο κανέλας.2. Τοποθετούμε το σκεύος σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συχνά-πυκνά με την ανάποδη πλευρά μίας ξύλινης κουτάλας.
3. Σύντομα το μείγμα μας θα αρχίσει να χυλώνει. Δε θα χρειαστούν περισσότερα από 10-12' μέχρι ο χυλός μας να είναι έτοιμος για σερβίρισμα.
4. Αποσύροντας το σκεύος από τη φωτιά, μπορούμε πλέον να προσθέσουμε στο χυλό μας οποιοδήποτε συστατικό μέσα ή πάνω στο χυλό μας.
5. Το πόριτζ τρώγεται ιδανικά ζεστό, αλλά μπορεί να φαγωθεί ακόμη και κρύο ως επιδόρπιο.
Παρατηρήσεις:
Τα βασικά συστατικά του πόριτζ μας είναι οι νιφάδες βρώμης, το υγρό στοιχείο και το αλάτι. Όλα τα υπόλοιπα υλικά μπορούν να παραλλαχθούν ή και να παραλειφθούν.Λαμπρινή Παντελή
ποριτζ, ποριτζ θερμιδες, ποριτζ συνταγες, ποριτζ συνταγη, ποριτζ με γαλα καρυδας, ποριτζ με κακαο, ποριτζ με γαλα αμυγδαλου, πόριτζ, πόριτζ βρώμης, πόριτζ θερμίδες, πόριτζ πρωΙνό, poritz, poridge, κρεμα βρωμης, κρέμα βρώμης, χυλός, χυλος,
Επικοινωνία
Αίαντος 59, 'Ιλιον 13122
2102692626
info@enallaktiko.gr

Copyright © 2022 Enallaktiko Sustainable Living
Σχόλιο: