Smart tips: Πώς να φτιάξετε τον τέλειο καφέ φίλτρου

Smart tips: Πώς να φτιάξετε τον τέλειο καφέ φίλτρου | Enallaktiko.gr

Για να φτιάξει κανείς έναν καλό καφέ φίλτρου δε χρειάζεται να είναι ειδικός. Για να φτιάξει όμως έναν σπουδαίο καφέ θα πρέπει τουλάχιστον να ακολουθήσει κάποιους κανόνες χωρίς παρεκκλίσεις. 

Το νερό

Το μεγαλύτερο ποσοστό του καφέ μας αποτελείται όχι από καφέ, αλλά από νερό. Κατά συνέπεια, η ποιότητα του νερού που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε είναι ένας παράγοντας που δε μπορούμε να παραγνωρίσουμε. Ο έλεγχος της καθαρότητας και - αν είναι απαραίτητο - το φιλτράρισμα του νερού μας, είναι μία καλή αρχή. 

Η ποικιλία του καφέ

Ποικιλίες καφέ υπάρχουν δεκάδες ανά τον κόσμο με πιο διαδεδομένη τη γνωστή σε όλους μας Arabica, η οποία είναι και η ιδανική για την παρασκευή ενός καφέ φίλτρου χάρη στη σχετικά ήπια γεύση και το πλούσιο άρωμα της. Αν παρόλα αυτά επιθυμούμε έναν καφέ με πιο έντονο το στοιχείο της πικράδας και με περισσότερη καφεΐνη, μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας χαρμάνι με την προσθήκη μίας άλλης γνωστής ποικιλίας, της Robusta. Μία καλή αναλογία μεταξύ Arabica και Robusta κυμαίνεται κοντά στο 70/30. 

Το καβούρδισμα

Ο βαθμός καβουρδίσματος του καφέ παίζει σπουδαίο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Αν θέλουμε έναν πιο βαρύ καφέ με εντονότερα αρώματα και γεμάτο σώμα, θα πρέπει να επιλέξουμε ένα "dark" χαρμάνι. Αν πάλι προτιμούμε έναν πιο ελαφρύ καφέ με ήπια γεύση και άρωμα θα πρέπει να αναζητήσουμε κάποιο "medium". Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να επιλέγουμε τον πιο φρεσκοκαβουρδισμένο. 

Η στιγμή της άλεσης

Οι κόκκοι καλό είναι να αλέθονται κατά την προετοιμασία του καφέ μας. Αν είναι κομμένος από πριν, χάνει σημαντικά από τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του, πράγμα που σημαίνει λιγότερο άρωμα και ξεθυμασμένη γεύση. Μία μέση λύση για την περίπτωση που δε διαθέτουμε δικό μας μύλο, είναι να αγοράζουμε μικρές ποσότητες καφέ, διατηρώντας τες σε αεροστεγή συσκευασία μακριά από υγρασία. 

Ο βαθμός άλεσης

Ένας καφές με πολύ λεπτό κόψιμο, διαθέτει πιο ελαφρύ σώμα. Αντιθέτως, ένας χοντροαλεσμένος καφές διαθέτει γεμάτο σώμα, αλλά μπορεί να μας αφήσει μία όχι και τόσο καθαρή επίγευση. Είναι θέμα γούστου λοιπόν τι θα επιλέξει ο καθένας. Αυτό που πρέπει όμως να γνωρίζουμε είναι πως όσο πιο χοντρά αλεσμένος είναι ο καφές μας, τόσο περισσότερο χρόνο πρέπει να αφιερώσουμε κατά την εκχύλισή του, μειώνοντας τη ροή του νερού. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να ξεχάσουμε τη χρήση της ηλεκτρικής καφετιέρας και να εμπιστευτούμε τα χεράκια μας... και μία καφετιέρα εκχύλισης.

Η δοσολογία

Ιδανική δοσολογία καφέ δεν υπάρχει, είναι επίσης θέμα επιλογής. Ωστόσο, ένας γενικός κανόνας είναι τα 5-6gr καφέ ανά 100ml νερού. Αν θέλετε να επιτυγχάνετε το ίδιο καλό αποτέλεσμα, καλό είναι να χρησιμοποιείτε πάντοτε μία ζυγαριά ακριβείας ή έναν δοσομετρητή.

Η επιλογή του φίλτρου

Η επιλογή φίλτρου δεν είναι άνευ σημασίας, καθώς μέσα από αυτό περνάει το τελικό προϊόν μας. Ιδανικά είναι τα οξυγονωμένα φίλτρα χωρίς διοξίνη.

Η θερμοκρασία του νερού

Στην περίπτωση που επιλέξουμε να κάνουμε την εκχύλιση οι ίδιοι, η θερμοκρασία του νερού που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 92 και 96°C.

Όμως η θερμοκρασία του νερού, επηρεάζεται και από το περιβάλλον. Έτσι, το χειμώνα, μπορούμε να θερμαίνουμε τα φλιτζάνια μας χρησιμοποιώντας ζεστό νερό, κάτι που θα επιτρέψει στον καφέ μας να παραμείνει στην επιθυμητή θερμοκρασία για περισσότερη ώρα, χαρίζοντάς μας όλα του τα αρώματα. Για την ακριβή μέτρηση της θερμοκρασίας του νερού μας, είναι - τουλάχιστον κατά τις πρώτες απόπειρες - απαραίτητη η χρήση ενός μαγειρικού θερμομέτρου.

Η διαδικασία πριν την εκχύλιση

Πριν βάλουμε τον καφέ μέσα στο χάρτινο φίλτρο, καλό είναι να το βρέξουμε με ζεστό νερό. Αυτό θα αυξήσει την απορροφητικότητά του και θα αναδείξει το άρωμα του καφέ, διώχνοντας ταυτόχρονα τυχόν γεύσεις χαρτιού που μπορούν να αλλοιώσουν το τελικό γευστικό αποτέλεσμα.

Το "bloom"

Κατά τη διαδικασία εκχύλισης και μόλις η επιφάνεια του καφέ μας είναι πια υγρή, κάνουμε μία στάση για περίπου μισό λεπτό. Στη γλώσσα των baristas αυτό λέγεται bloom και γίνεται για να αποσπάσουμε ακόμη περισσότερα από τα αρώματα που μπορεί να μας δώσει ένας καφές. 

Η τεχνική της εκχύλισης 

Κατά την εκχύλιση με το χέρι, είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε το χέρι μας σταθερό και τη ροή του νερού μικρή, στοχεύοντας σε ένα σημείο και ρίχνοντας αργά όλη την ποσότητα του νερού μας. Ένας τρόπος υπολογισμού της ροής είναι το επίπεδο του νερού να μην ξεπερνά το διπλάσιο του ύψους του βρεγμένου καφέ, κάτι που σημαίνει πως η εκχύλιση για κάθε φλιτζάνι δεν πρέπει να διαρκεί λιγότερο από 3 λεπτά. 

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευτούν

Διαβάστε επίσης

Smart tips: Μαράθηκε ο μαϊντανός; Μην τον πετάξεις! | Enallaktiko.gr
Έχεις ετοιμάσει τα πάντα στο τραπέζι και το μόνο που μένει είναι λίγος φρεσκοκομμένος μαϊντανός για να δώσει αυτήν την επιπλέον φρεσκάδα στο γεύμα σου. Ανοίγεις το ψυγείο και με λύπη διαπιστώνεις πως το ματσάκι που αγόρασες πριν μ̶ε̶ρ̶ι̶κ̶έ̶ς̶ αρκετές ημέρες έχει μαραθεί. 
Ένα ζευγάρι γυαλιά για άτομα με αχρωματοψία | Enallaktiko.gr
Η αχρωματοψία, γνωστή και ως χρωματική ανεπάρκεια ή τύφλωση χρώματος, είναι ένα είδος ήπιας αναπηρίας που σχετίζεται με την όραση. Συχνά αναφέρεται και σαν δαλτονισμός ως φόρος τιμής στον βρετανό John Dalton (1766-1844) ο οποίος ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε διεξοδικά με το θέμα.