0
Smart tips: Πώς να βράσετε ένα αβγό ακριβώς όπως το θέλετε - Εnallaktiko.gr

Smart tips: Το τέλειο βραστό αυγό


Το να βράσει κανείς ένα αυγό αποτελεί σαφώς μία εύκολη υπόθεση ακόμη και για έναν αρχάριο. Το να καταφέρνει όμως κάποιος να βράζει τα αυγά του πάντα και ακριβώς όπως τα θέλει, χρειάζεται αρκετή ακρίβεια.

Λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουμε πως για ένα σφιχτό αυγό χρειάζονται περίπου 10' βρασμού. Ωστόσο, στην πραγματικότητα ένα αυγό ξεκινά να μαγειρεύεται πολύ πριν τους 100°C, στους οποίους βράζει το νερό. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά! 

Σε ποια θερμοκρασία "βράζει" ένα αυγό;

Η αλήθεια είναι πως από μαγειρικής άποψης, μέχρι τους 59°C δε συμβαίνουν και πολλά στο εσωτερικό του αυγού. Ακόμη λοιπόν κι αν θερμαίναμε ένα αυγό σε αυτή τη θερμοκρασία επί μία ώρα, το μόνο που θα καταφέρναμε είναι να το παστεριώσουμε. Το λεγόμενο "ασπράδι" του θα παρέμενε διαφανές και ρευστό, ενώ και στον κρόκο του δε θα βλέπαμε σημαντικές αλλαγές. 

Ωστόσο, στους 60°C το διαφανές υγρό του αυγού, αρχίζει να θολώνει εξαιτίας της διάσπασης της ομοτρανσφερρίνης, μία πρωτεΐνη που αποτελεί περίπου το 12% του ασπραδιού. 

Το "απόλυτο" μελάτο αυγό

Η διάσπαση αυτή ολοκληρώνεται πλήρως στους 62°C χαρίζοντας στο ασπράδι ένα εντελώς λευκό χρώμα. Σε αυτό ακριβώς το σημείο, το αυγό μας έχει ένα οριακά σχηματισμένο ασπράδι και έναν ρευστό κρόκο, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για brunch (αυγά Benedict, τοστ κ.α.)

Όσον αφορά στην προστασία μας από τους παθογόνους μικροοργανισμούς και ειδικότερα από τη σαλμονέλα, καλό είναι να γνωρίζουμε πως η πλήρης παστερίωση του αυγού επιτυγχάνεται ήδη με τη θέρμανση του κρόκου στους 61°C επί τουλάχιστον 3½ λεπτά ή στους 60°C επί 6½ λεπτά.

Το μέτρια βρασμένο αυγό

Όταν ο κρόκος του αυγού φτάσει τους 63°C ξεκινά να αυξάνεται και το ιξώδες του (δηλαδή η πηκτότητά του), κάνοντάς το ιδανικό για χρήση σε κονσομέ, σε σαλάτες κ.α.

Στους 64°C ο κρόκος του αυγού μας έχει χάσει τη ρευστότητά του, διατηρώντας ωστόσο μία ελαστικότητα. 

Στους 65°C ο κρόκος έχει γίνει πλέον εύπλαστος σαν πλαστελίνη.

Το τέλειο σφιχτό αυγό

Στους 70°C η στερεοποίηση του κρόκου έχει ολοκληρωθεί πλήρως. Από αυτό το σημείο και έπειτα, αν πιέσουμε τον κρόκο του αυγού μας, αυτός θα θρυμματιστεί, γεγονός που αποτελεί ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του σφιχτού αυγού. 

Γιατί δεν πρέπει να παραβράσω ένα αυγό;

Αν θερμάνουμε το αυγό μας σε ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες, το μόνο που θα καταφέρουμε - εκτός από το να μειώσουμε σημαντικά την θρεπτικότητά του - είναι να έχουμε ένα στυφό, άγευστο και χωρίς ιδιαίτερη οσμή αυγό. Ο κρόκος του θα είναι σαφώς πιο ανοιχτόχρωμος και χωρίς καμία ελαστικότητα και στο εξωτερικό του περίβλημα θα έχει αποκτήσει μία πρασινωπή απόχρωση εξαιτίας της αντίδρασης των θειούχων ενώσεων με τον σίδηρο που βρίσκεται στο αυγό. 

Από τα παραπάνω διαπιστώνει κανείς πως όλα όσα θέλουμε να καταφέρουμε βράζοντας ένα αυγό, στην ουσία συμβαίνουν μέσα σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος θερμοκρασιών (62-70°C). Ο βρασμός λοιπόν του νερού εξυπηρετεί μονάχα στη διατήρηση μίας συγκεκριμένης θερμοκρασίας (100°C), η οποία μας βοηθά στον ακριβή υπολογισμό του χρόνου μαγειρέματος. Ωστόσο, μπορούμε να είμαστε ακριβείς και χωρίς να σπαταλούμε τόση ενέργεια, αφήνοντας απλώς τα αυγά μας σε βραστό νερό, κάτι όμως που θα αλλάξει ελαφρώς τον χρόνο παραμονής τους σε αυτό. 

Τα μυστικά για ένα τέλειο βραστό αυγό

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε συνοπτικά μερικές απλές συμβουλές, ώστε να έχουμε πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα και μάλιστα με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας:
 
Αν πρόκειται να ετοιμάσουμε πάνω από ένα αυγό, τότε καλό είναι όλα μας τα αυγά να έχουν το ίδιο μέγεθος. Ένα πολύ μεγάλο αυγό είναι προφανές πως θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο βρασμού που φτάνει έως και το μισό λεπτό επιπλέον.
 
Τα αυγά μας καλό είναι να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. Αν το αυγό που πρόκειται να βράσουμε λαμβάνεται απευθείας από το ψυγείο, θα χρειαστεί επίσης περισσότερο χρόνο, ενώ και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι εμφανώς πιο ανομοιόμορφο. Μάλιστα, ειδικότερα στην περίπτωση που θέλουμε ένα μελάτο αυγό, αυτή η ανομοιομορφία μεταφράζεται και σε σημαντική διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ασπραδιού και κρόκου, δημιουργώντας αμφιβολίες ακόμη και για το αν αυτό έχει παστεριωθεί σωστά.
 
Το νερό στο σκεύος μας πρέπει να σκεπάζει τα αυγά που έχουμε τοποθετήσει σε αυτό.
 
Επίσης, καλό είναι να χρησιμοποιούμε πάντα το ίδιο σκεύος, καθώς η χωρητικότητά του παίζει επίσης σημαντικό ρόλο (ένα μεγάλο σκεύος θα χρειαστεί περισσότερο νερό, κάτι που σημαίνει πως η θερμοκρασία του θα παραμείνει για περισσότερο χρόνο σε θερμοκρασίες άνω των 60°C με αποτέλεσμα τα αυγά που βρίσκονται σε αυτό να σφίξουν νωρίτερα)

Η διαδικασία

Τοποθετούμε τα αυγά στο σκεύος, προσθέτουμε το νερό και το φέρνουμε σε σημείο βρασμού. Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει έντονα, σκεπάζουμε το σκεύος με ένα καπάκι και το αποσύρουμε από τη φωτιά, ξεκινώντας τη χρονομέτρηση. 

Αμέσως μόλις μαγειρέψουμε τα αυγά μας στον επιθυμητό χρόνο, προσθέτουμε άφθονο κρύο νερό, ώστε να σταματήσουμε το περαιτέρω μαγείρεμά τους και τα αφήνουμε εκεί για περίπου 2-3' (αυτή η μικρή αναμονή θα μας βοηθήσει να τα καθαρίσουμε ευκολότερα).

Οι χρόνοι

Τηρώντας τις παραπάνω προϋποθέσεις, οι χρόνοι θέρμανσης (από το σημείο βρασμού και μετά) σε μπρίκι χωρητικότητας 200ml νερού για ένα αυγό μετρίου μεγέθους, διαμορφώνονται ως εξής: 

Για ένα μελάτο αυγό, απόλυτα ασφαλές προς βρώση, με οριακά σχηματισμένο ασπράδι και ρευστό κρόκο (62,5-63,5°C): 6:00-6:30.

Για ένα μέτρια βρασμένο αυγό με καλοσχηματισμένο ασπράδι & παχύρρευστο κρόκο στο εσωτερικό του (63,5-64,5°C): 7:00-7:30.

Για ένα καλοβρασμένο αυγό με ελαστικό κρόκο (64,5-65,5°C): 10:30-11:30.

Για ένα απόλυτα σφιχτό αυγό (>67°C): 14:00.

Πλεονεκτήματα έναντι της κλασικής μεθόδου

Η παραπάνω μέθοδος, αν και ενδέχεται να μας καθυστερήσει έως και 4' σε σχέση με τον κλασικό τρόπο βρασμού, υπερτερεί από διάφορες απόψεις: 
 
Η κατανάλωση ενέργειας σε ηλεκτρικό ρεύμα ή υγραέριο κυμαίνεται μεταξύ 40% και 55% επί της συνολικής ενέργειας που θα καταναλώναμε με την κλασική μέθοδο.

Τα αυγά μας δε ραγίζουν λόγω της απότομης αλλαγής της θερμοκρασίας και των κραδασμών που μπορεί να προκαλέσει ο βρασμός.

Δεν υπάρχει κίνδυνος να βράσουμε τα αυγά μας πέραν του επιθυμητού ακόμη κι αν τα ξεχάσουμε μέσα στο καυτό νερό. 

Έχουμε καλύτερο έλεγχο της διαδικασίας λόγω της ηπιότερης θερμικής επεξεργασίας.

Η παστερίωση του κρόκου εξασφαλίζεται με μεγαλύτερη βεβαιότητα, καθώς - λόγω της ηπιότερης θέρμανσης - ακόμη και ένα οριακά βρασμένο αυγό μένει εκτεθειμένο σε θερμοκρασίες άνω των 60°C για τουλάχιστον 8'. 

Παρακάτω παρατίθεται ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον απόσπασμα που υπάρχει στο Youtube (στα αγγλικά) και το οποίο ανακάλυψα μέσα από την ιστοσελίδα Cucina Caruso του Δημήτρη Παπαζυμούρη. Παρόλο που στο βίντεο τα αυγά έχουν θερμανθεί απολύτως ομοιόμορφα και σε απόλυτα ελεγχόμενες θερμοκρασίες με τη χρήση Sous-Vide, εξηγεί με πολύ ωραίο τρόπο το τι ακριβώς συμβαίνει σε κάθε περίπτωση στο εσωτερικό ενός αυγού. 

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr

Το σχόλιό σου: