Το Enallaktiko.gr μπορεί να λειτουργήσει σωστά μόνο με ενεργοποιημένη την

JAVASCRIPT

Ενεργοποίησέ την μέσα από τις ρυθμίσεις του περιηγητή σου!
Συνταγές: Ψητά λαχανικά στο φούρνο

Το καλάθι μου

Συνταγές: Ψητά λαχανικά στο φούρνο

Τα λαχανικά αποτελούν μία από τις βασικότερες πηγές βιταμινών και ως εκ τούτου δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας. Συνήθως εμπεριέχονται σε αλμυρά πιάτα και μπορούν να καταναλωθούν ωμά, βραστά, ψητά, τηγανητά ή αποξηραμένα. 

Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε μέσα σε λίγα μόλις λεπτά πεντανόστιμα ψητά λαχανικά που μπορούν να φαγωθούν ακόμη και ως κυρίως γεύμα.

Τα ψητά λαχανικά αποτελούν μία ελαφριά εναλλακτική έναντι του κλασικού μπριάμ και μπορούν να καταναλωθούν και από άτομα που δε μπορούν να καταναλώσουν ντομάτα (εδώ η προσθήκη της είναι προαιρετική). Επίσης, η έλλειψη σάλτσας θα μας αποτρέψει από την υπερβολική κατανάλωση ψωμιού (ξέρετε πολύ καλά σε τι αναφέρομαι).

Υλικά:

Το είδος των λαχανικών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται από την εποχή και το γούστο του καθενός. Για την εκτέλεση της δικής σας εκδοχής μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο από τα παρακάτω λαχανικά θέλετε, παραλείποντας ό,τι δε σας αρέσει. Για το λόγο αυτό στα λαχανικά δεν αναφέρονται ποσότητες.

Εδώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι πιπεριά θέλετε. Εμείς πήραμε πιπεριές Φλωρίνης και φλάσκες πράσινες πιπεριές και τις κόψαμε σε μεγάλα κομμάτια κατά μήκος του κοτσανιού τους. 

Και εδώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε βρώσιμη ποικιλία. Ωστόσο, καλό είναι να λάβετε υπόψιν πως ο χρόνος ψησίματος των μανιταριών είναι μικρότερος από τις πιπεριές και ως εκ τούτου καλό θα ήταν να μην τα ψιλοκόψετε. 

Όπως και στις πιπεριές, έτσι και στο κρεμμύδι, η κοπή πρέπει να γίνει παράλληλα με τα δύο άκρα του, ώστε να μας δώσει αρκετές μεγάλες φλύδες.

Δοκιμάστε να τα κόψετε διαγώνια ή κάθετα σε μακρόστενα κομμάτια και φυσικά μην τα ψιλοκόψετε! 

Αν δε σας αρέσει η χαρακτηριστική πικράδα της μελιτζάνας, προτιμήστε - αντί για φλάσκες - να χρησιμοποιήσετε τις λεγόμενες τσακώνικες ή τις λευκές, οι οποίες είναι σαφώς πιο γλυκές. Εναλλακτικά, μπορείτε αφού κόψετε τη μελιτζάνα σε φέτες, να την ξεπικρίσετε αφήνοντάς τη για 30' μέσα σε νερό με 1 κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι χωρίς ωστόσο να παραλείψετε να τις στεγνώσετε καλά πριν τις βάλετε στο ταψί. 

Αν δεν έχετε ντοματίνια, μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε την αντίστοιχη ποσότητα σε μικρές ντομάτες. Σε κάθε περίπτωση πάντως τοποθετήστε τις ντομάτες ή τα ντοματίνια ολόκληρα, καθώς αν κοπούν θα χάσουν όλο τους το ζουμί προσθέτοντας παραπανίσια υγρασία και στα υπόλοιπα λαχανικά. 

Εδώ, πρέπει να λάβετε υπόψιν πως το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, τα καρότα, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα φασολάκια και οι πατάτες θα πρέπει να είναι προβρασμένα al dente. 

= 1 κουταλιά της σούπας ανά μερίδα

= 1 κουταλιά της σούπας ανά μερίδα

= 1 γερή πρέζα αλατιού ανά μερίδα

Αν για οποιονδήποτε λόγο δε μπορείτε να καταναλώσετε κοινό αλάτι, μπορείτε κάλλιστα να το αντικαταστήσετε με υποκατάστατο αλατιού από λαχανικά χωρίς νάτριο. 

Διαδικασία:

1. Πλένουμε τα λαχανικά μας και τα σκουπίζουμε καλά με μία πετσέτα. Από τη διαδικασία εξαιρούνται τα μανιτάρια, τα οποία καλό είναι να τα καθαρίσουμε ελαφρώς με λίγο χαρτί κουζίνας. 

2. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 250°C (πάνω κάτω χωρίς αέρα).

3. Κόβουμε τα λαχανικά μας σε μεγάλα κομμάτια και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί, στο οποίο έχουμε ήδη τοποθετήσει μία στρώση αντικολλητικό χαρτί. 

Είναι σημαντικό όλα μας τα λαχανικά να είναι στεγνά πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Η επιπλέον υγρασία θα δυσχεράνει την εμφάνιση της αντίδρασης Maillard κάνοντας τα λαχανικά μας μαλακά. Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να στριμώξουμε τα λαχανικά μας στο ταψί, καθώς κάτι τέτοιο θα έχει σαν αποτέλεσμα τα λαχανικά μας να αρχίσουν να βγάζουν υγρά και - αντί να ψηθούν - να βράσουν μέσα σε αυτά. 

4. Τοποθετούμε το ταψί με τα λαχανικά στο κέντρο του φούρνου και ψήνουμε στους 250°C για 10-15'.

Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται κυρίως από τον φούρνο μας και το μέγεθος των λαχανικών μας. 

5. Βγάζουμε προσεκτικά το ταψί από το φούρνο και προσθέτουμε από ψηλά το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο και τον ανθό αλατιού. Έπειτα ανακατεύουμε τα λαχανικά μας με μία σπάτουλα και τα μεταφέρουμε σε μία πιατέλα. 

Παρατηρήσεις:

Μπορούμε να σερβίρουμε τα λαχανικά μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους - σκέτα, μαζί με κινόα, πάνω σε ψημένες πίτες για σουβλάκι, τυλιγμένα μέσα σε τορτίγια κ.ο.κ.. Μπορούμε επίσης να τα συνοδεύσουμε με φλύδες παρμεζάνας, φρέσκια μοτσαρέλλα, χαλούμι, φρέσκια μυζήθρα, ανθότυρο κ.λ.π.. Τέλος, μπορούμε κατά το στήσιμο του πιάτου μας να εμπλουτίσουμε γευστικά και διατροφικά το γεύμα μας, προσθέτοντας φύλλα ρόκας, σουσάμι, σπόρους κάνναβηςαβοκαντέζαδιατροφική μαγιά, vegan παρμεζάνα από διατροφική μαγιά ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή μας.

Wine Pairing:

Οι λάτρεις του κρασιού μπορούν να συνοδέψουν τα ψητά λαχανικά τους με ένα ποτήρι λευκό κρασί όπως είναι το Sauvignon Blanc και το Chardonnay, ποικιλίες που συνδυάζονται άψογα με τα ψητά λαχανικά χάρη στις χαμηλές τανίνες και την τραγανή οξύτητά τους. 

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 

Σου αρέσει η σελίδα μας;