Το Enallaktiko.gr μπορεί να λειτουργήσει σωστά μόνο με ενεργοποιημένη την

JAVASCRIPT

Ενεργοποίησέ την μέσα από τις ρυθμίσεις του περιηγητή σου!
Συνταγές: Ριζότο με κόκκινη σάλτσα

Το καλάθι μου

Συνταγές: Ριζότο με κόκκινη σάλτσα


Σε άλλη ανάρτηση είδαμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα κλασικό ριζότο μανιταριών, ένα πιάτο σήμα κατατεθέν της ιταλικής κουζίνας. Σήμερα θα δούμε μία άλλη εκδοχή του, εμπνευσμένη και επηρεασμένη όμως από ένα πιάτο που έχει τις ρίζες του στο μακρινό Μεξικό.

Το arroz mexicano (αρός μεχικάνο), arroz rojo (αρός ρόχο) ή arroz con tomate (αρός κον τομάτε) αποτελεί ένα δημοφιλές "μαμαδίστικο" και οικονομικό φαγητό που μπορεί να συνοδεύσει κρέας, ψάρια και θαλασσινά ή να σταθεί ακόμη και μόνο του σαν κυρίως γεύμα και που, εκτός από το Μεξικό, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και στην Πορτογαλία.

Το συγκεκριμένο πιάτο συνήθως γίνεται με κάποιο σπυρωτό ρύζι, ωστόσο εμείς επιλέξαμε να το "πειράξουμε", μαγειρεύοντάς το με τρόπο παρόμοιο με αυτόν ενός τυπικού ιταλικού ριζότο και προσαρμόζοντάς το στις δικές μας μεσογειακές-βαλκανικές προτιμήσεις. 

Υλικά:

Για να φτιάξουμε περίπου 4 μερίδες ριζότο με κόκκινη σάλτσα, θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

= 250gr

= 1½ φλιτζάνι του τσαγιού

Αν δεν διαθέτετε ρύζι Arborio, μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε Καρολίνα

= 40gr

= 4 κουταλιές του γλυκού

Στην αυθεντική μεξικάνικη συνταγή χρησιμοποιείται συνήθως πελτές ντομάτας με την προσθήκη φρέσκων πιπεριών. Ωστόσο, εμείς προτιμήσαμε ένα προϊόν της ελληνικής Γης που συνδυάζει τη γεύση της ντομάτας με αυτήν της αυθεντικής πιπεριάς Φλωρίνης. 

Εδώ, ανάλογα με την εποχή, μπορείτε να συμπεριλάβετε και φρέσκια ντομάτα κομμένη σε κύβους, ντοματίνια ή ακόμη και λιαστές ντομάτες που όμως είναι καλό να προστεθούν προς το τέλος του μαγειρέματος.  

= 1 ολόκληρο μεγάλο κρεμμύδι 

= 2 σκελίδες

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πολτό σκόρδου.

= 1 κουταλιά της σούπας για το σοτάρισμα του κρεμμυδιού

= 3-4 κουταλιές της σούπας στο τέλος του μαγειρέματος

Ένα από τα χαρακτηριστικά ενός κλασικού ριζότο είναι και η προσθήκη βουτύρου. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση η χρήση του κρίνεται από προαιρετική μέχρι και περιττή. 

= 2-3 φύλλα

= 8-10 τεμάχια

Τόσο τα φύλλα δάφνης, όσο και το μπαχάρι είναι προσθήκες που θα απομακρύνουν το πιάτο σας από τα ιταλικά standard, αλλά θα το κάνουν οπωσδήποτε πολύ πιο νόστιμο. 

= 2 πρέζες

Στην αυθεντική μεξικάνικη συνταγή χρησιμοποιείται συχνά φρέσκος κόλιανδρος. Φυσικά, μπορείτε ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο, να προσθέσετε φρέσκο βασιλικό, φρέσκο θυμάρι ή ακόμη και φρέσκια ρίγανη.

= 2-4 γερές πρέζες (ανάλογα με το αν προσθέσετε και τυρί)

= 2-3 πρέζες (φρεσκοτριμμένο)

= 50-75gr

Διαδικασία:

1. Σε μία κατσαρόλα με 1½ λίτρο νερό προετοιμάζουμε έναν ανάλατο ζωμό.

Οδηγίες για την παρασκευή ζωμού από περισσεύματα λαχανικών θα βρείτε εδώ.

2. Όσο ετοιμάζεται ο ζωμός μας, συγκεντρώνουμε τα υλικά μας και στη συνέχεια καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. 

Το σκόρδο μπορείτε είτε να το ψιλοκόψετε, είτε να σπάσετε ελαφρώς τις σκελίδες πιέζοντάς τες, κάτι που θα σας επιτρέψει - αν θέλετε - να τις αφαιρέσετε στο τέλος. 

3. Με μέτρια φωτιά και σε λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι και το ρύζι μέχρι το ρύζι να γυαλίσει και χωρίς να παραλείψουμε το ανακάτεμα με μία ξύλινη κουτάλα. 

Ό,τι δεν θέλετε, μπορείτε απλώς να το παραλείψετε!

Tip: Ιδανικές για ριζότο είναι οι ξύλινες κουτάλες με ίσια άκρη, καθώς το ανακάτεμα με μία τέτοια κουτάλα δεν επιτρέπει να μας ξεφύγουν εύκολα κόκκοι ρυζιού, οι οποίοι διαφορετικά θα έμεναν κολλημένοι σε ένα σημείο με αποτέλεσμα να καούν.  

4. Προσθέτουμε την ντοματοπιπεριά ή τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε. 

5. Προσθέτουμε μία με δύο μεγάλες κουταλιές ζωμού, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία κάθε φορά που το ρύζι μας διψάει και χωρίς να παραλείπουμε στο ενδιάμεσο να ανακατεύουμε το ριζότο μας. 

6. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία πλήρωσης ζωμού για περίπου 15' ακόμη. Έπειτα, δοκιμάζουμε το ρύζι μας και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 1-2 φορές ακόμη και μέχρι αυτό να χυλώσει, αλλά να "κρατάει" αρκετά στο εσωτερικό του. 

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το αποτέλεσμα al dente θέλουμε να το επιτύχουμε στο τέλος του μαγειρέματος. Οπότε, θα πρέπει να αποσύρουμε το ριζότο μας τουλάχιστον 2' πριν αυτό θεωρηθεί al dente, υπολογίζοντας πως αυτό θα εξακολουθήσει να μαγειρεύεται λόγω της αυξημένης του θερμοκρασίας. 

7. Όταν δούμε πως το αποτέλεσμα μας ικανοποιεί, προσθέτουμε άλλη μία τελευταία κουταλιά ζωμού και αποσύρουμε το σκεύος μας από τη φωτιά. Έπειτα προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον ανθό αλατιού και το πιπέρι και ανακατεύουμε για μία τελευταία φορά. 

Σε αυτό το σημείο έχετε τρεις επιλογές: να προσθέσετε την παρμεζάνα μέσα στο ριζότο (και προαιρετικά λίγη επιπλέον κατά το σερβίρισμα), να προσθέσετε όλη την παρμεζάνα κατά το σερβίρισμα ή να μην προσθέσετε καθόλου παρμεζάνα. 

Λάβετε υπόψιν πως στην περίπτωση που προσθέσετε την παρμεζάνα μέσα στο ριζότο, αυτό θα πρέπει να καταναλωθεί αμέσως, καθώς όσο κρυώνει, τόσο θα τείνει να λασπώσει. Και φυσικά, αν επιλέξετε κάτι τέτοιο, φροντίστε προηγουμένες να μειώσετε την ποσότητα του αλατιού σας έως και κατά το ήμισυ!

8. Σερβίρουμε αμέσως με μία πρέζα φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανόκόλιανδρο, βασιλικό, θυμάρι ή ρίγανη ανά μερίδα. 

Παρατηρήσεις:

Εκτός από τη γεύση του, το καλό με το συγκεκριμένο πιάτο είναι πως - ανάλογα με τα επιμέρους συστατικά που θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε και με τις πρώτες ύλες με τις οποίες θα το συνοδεύσετε - αυτό μπορεί να μεταμορφωθεί εύκολα από ένα μεξικάνικο σε ένα ιταλικό γεύμα και αντιστρόφως.  

Η συγκεκριμένη συνταγή μπορεί να εκτελεστεί το ίδιο καλά σε πλατύ τηγάνι και σε μεγάλη κατσαρόλα. Προτιμήστε τη δεύτερη επιλογή ειδικά αν θέλετε να φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα. 

Wine Pairing:

Ένα ριζότο με κόκκινη σάλτσα μπορεί να σερβιριστεί με πληθώρα κρασιών, ανάλογα με τα στοιχεία που θέλουμε να συνδυάσουμε και να τονίσουμε (ρύζι, ντομάτα ή παρμεζάνα). Όσον αφορά στα λευκά κρασιά, μερικές εξαιρετικές επιλογές είναι το Sauvignon Blanc, το Chardonnay και το Ασύρτικο ενώ για τους εραστές του κόκκινου κρασιού, ένα Sangiovese φαντάζει ως η τέλεια επιλογή. Επειδή όμως δύσκολα θα βρείτε ένα τέτοιο κρασί, μπορείτε να αρκεστείτε και σε ένα Pinot Noir, ένα Merlot ή ένα Αγιωργίτικο.

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr

Σου αρέσει η σελίδα μας; Αν ναι, τότε ακολούθησέ μας στο Facebook!

Σχόλια: