
Συνταγές: Πέστο βασιλικού το αυθεντικό... αλλά και με παραλλαγές
Το πέστο βασιλικού είναι μία καλοκαιρινή παρασκευή που - εκτός από το να συνοδεύσει σαν σάλτσα τα ζυμαρικά μας - μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σαν μία ελαφριά σος σε σαλάτες, ψητά λαχανικά, κρεατικά και ψάρια ή ακόμη και σαν ένα δροσερό ντιπ με τη συνοδεία ενός ξηρού λευκού κρασιού.
Η συνταγή του πέστο βασιλικού μας έρχεται από τη Genoa της Ιταλίας, εξ ου και η αυθεντική του ονομασία είναι pesto alla Genovese. Ετυμολογικά, pesto σημαίνει "λιωμένο", "σπασμένο" ή "κοπανιστό", καθώς κατά τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του, τα υλικά συνθλίβονται στο γουδί, μία τεχνική όμως που με την εξέλιξη της τεχνολογίας, έχει αντικατασταθεί από τη χρήση multi ή άλλης ηλεκτρικής συσκευής άλεσης. Κατ' επέκταση, η ονομασία pesto αναφέρεται στον τρόπο παρασκευής και όχι στην πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιήσουμε.
Εκτός λοιπόν από το πέστο βασιλικού, μπορούμε να φτιάξουμε πέστο από άλλα φρέσκα μυρωδικά όπως είναι για παράδειγμα η μαντζουράνα και ο μαϊντανός ή υλικά όπως είναι οι πιπεριές (pesto Calabrese), οι ντομάτες (pesto Rosso), η φέτα κ.ο.κ..
Αφήνοντας όμως για την ώρα τις άλλες εκδοχές του, πάμε να δούμε τις ακριβείς ποσότητες (και μερικές χρήσιμες συμβουλές) για ένα τέλειο πέστο βασιλικού!
Ποσότητα: 150-175gr
Χρόνος προετοιμασίας: 10’
Βαθμός δυσκολίας: 1/5
= 50-60gr
Εδώ, μπορείτε να συνδυάσετε το βασιλικό και με άλλα μυρωδικά, όπως ο φρέσκος μαϊντανός ή η μαντζουράνα.
= 2-3 κουταλιές της σούπας
Στην αυθεντική εκδοχή του πέστο, συνήθως προστίθεται και παρμεζάνα (Parmigiano Regiano) ή άλλο παρόμοιο τυρί (π.χ. Grana Padano, Pecorino κ.α.). Ωστόσο, αν και το τυρί δίνει πράγματι μία πιο μεστή γεύση, μπορεί ακόμη και να παραλειφθεί με την προϋπόθεση ότι θα συμπληρώσουμε επιπλέον αλάτι. Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε το τυρί με επιπλέον κάσιους ή ακόμη και με διατροφική μαγιά.
Tip: Η γεύση της διατροφικής μαγιάς θυμίζει αρκετά αυτήν του τυριού. Μάλιστα, συχνά ο συνδυασμός διατροφικής μαγιάς, κάσιους και αλατιού, χρησιμοποιείται σαν μία χορτοφαγική εκδοχή της παρμεζάνας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφική μαγιά, κάντε κλικ εδώ.
= ½ λεμόνι
Αν και όχι τόσο απαραίτητη αν προορίζουμε το πέστο μας για σάλτσα ζυμαρικών, η προσθήκη χυμού λεμονιού ή λάιμ σε ένα πέστο που πρόκειται να προστεθεί σε μία σαλάτα, σε ψητά λαχανικά, σε κάποιο κρεατικό, ψάρι ή αλλού, θα λειτουργήσει σαν ρυθμιστής οξύτητας, αποτρέποντας παράλληλα την οξείδωση των φρέσκων συστατικών μας.
Το παγωμένο νερό θα συμβάλει στην αναζωογόνηση των φύλλων του βασιλικού μας, ιδιαίτερα αν αυτά είναι ελαφρώς ταλαιπωρημένα. Επιπλέον, θα βοηθήσει να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία τους σε χαμηλά επίπεδα κατά τη μετέπειτα άλεσή τους (η οποία, ως γνωστόν, θα παράξει κάποια θερμότητα). Αυτό θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε ένα ζωηρό πράσινο χρώμα στο πέστο μας.
2. Σε ένα μικρό τηγάνι χωρίς λάδι ή άλλη λιπαρή ουσία, καβουρδίζουμε ελαφρώς τους κουκουναρόσπορους ή όποιον άλλο ξηρό καρπό πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε.
Το καβούρδισμα είναι η ήπια θερμική επεξεργασία που εφαρμόζεται σε ξηρούς καρπούς, σε κόκκους καφέ κ.α. και συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη της γεύσης και του αρώματος της πρώτης μας ύλης.
3. Προσθέτουμε όλα μας τα υλικά, πλην της παρμεζάνας και του αλατιού, στο multi και αλέθουμε.
4. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το αλάτι ή το τριμμένο τυρί (αν βάλουμε) και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr.
Η συνταγή του πέστο βασιλικού μας έρχεται από τη Genoa της Ιταλίας, εξ ου και η αυθεντική του ονομασία είναι pesto alla Genovese. Ετυμολογικά, pesto σημαίνει "λιωμένο", "σπασμένο" ή "κοπανιστό", καθώς κατά τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του, τα υλικά συνθλίβονται στο γουδί, μία τεχνική όμως που με την εξέλιξη της τεχνολογίας, έχει αντικατασταθεί από τη χρήση multi ή άλλης ηλεκτρικής συσκευής άλεσης. Κατ' επέκταση, η ονομασία pesto αναφέρεται στον τρόπο παρασκευής και όχι στην πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιήσουμε.
Εκτός λοιπόν από το πέστο βασιλικού, μπορούμε να φτιάξουμε πέστο από άλλα φρέσκα μυρωδικά όπως είναι για παράδειγμα η μαντζουράνα και ο μαϊντανός ή υλικά όπως είναι οι πιπεριές (pesto Calabrese), οι ντομάτες (pesto Rosso), η φέτα κ.ο.κ..
Αφήνοντας όμως για την ώρα τις άλλες εκδοχές του, πάμε να δούμε τις ακριβείς ποσότητες (και μερικές χρήσιμες συμβουλές) για ένα τέλειο πέστο βασιλικού!
Ποσότητα: 150-175gr
Χρόνος προετοιμασίας: 10’
Βαθμός δυσκολίας: 1/5
Υλικά:
= 50-60gr
Εδώ, μπορείτε να συνδυάσετε το βασιλικό και με άλλα μυρωδικά, όπως ο φρέσκος μαϊντανός ή η μαντζουράνα.
= 2-3 κουταλιές της σούπας
Στην αυθεντική εκδοχή του πέστο, συνήθως προστίθεται και παρμεζάνα (Parmigiano Regiano) ή άλλο παρόμοιο τυρί (π.χ. Grana Padano, Pecorino κ.α.). Ωστόσο, αν και το τυρί δίνει πράγματι μία πιο μεστή γεύση, μπορεί ακόμη και να παραλειφθεί με την προϋπόθεση ότι θα συμπληρώσουμε επιπλέον αλάτι. Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε το τυρί με επιπλέον κάσιους ή ακόμη και με διατροφική μαγιά.
Tip: Η γεύση της διατροφικής μαγιάς θυμίζει αρκετά αυτήν του τυριού. Μάλιστα, συχνά ο συνδυασμός διατροφικής μαγιάς, κάσιους και αλατιού, χρησιμοποιείται σαν μία χορτοφαγική εκδοχή της παρμεζάνας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφική μαγιά, κάντε κλικ εδώ.
= ½ λεμόνι
Αν και όχι τόσο απαραίτητη αν προορίζουμε το πέστο μας για σάλτσα ζυμαρικών, η προσθήκη χυμού λεμονιού ή λάιμ σε ένα πέστο που πρόκειται να προστεθεί σε μία σαλάτα, σε ψητά λαχανικά, σε κάποιο κρεατικό, ψάρι ή αλλού, θα λειτουργήσει σαν ρυθμιστής οξύτητας, αποτρέποντας παράλληλα την οξείδωση των φρέσκων συστατικών μας.
Διαδικασία:
1. Συγκεντρώνουμε όλα μας τα υλικά, προσθέτοντας τα φύλλα του φρεσκοκομμένου βασιλικού σε ένα μπολάκι με παγωμένο νερό.Το παγωμένο νερό θα συμβάλει στην αναζωογόνηση των φύλλων του βασιλικού μας, ιδιαίτερα αν αυτά είναι ελαφρώς ταλαιπωρημένα. Επιπλέον, θα βοηθήσει να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία τους σε χαμηλά επίπεδα κατά τη μετέπειτα άλεσή τους (η οποία, ως γνωστόν, θα παράξει κάποια θερμότητα). Αυτό θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε ένα ζωηρό πράσινο χρώμα στο πέστο μας.
2. Σε ένα μικρό τηγάνι χωρίς λάδι ή άλλη λιπαρή ουσία, καβουρδίζουμε ελαφρώς τους κουκουναρόσπορους ή όποιον άλλο ξηρό καρπό πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε.
Το καβούρδισμα είναι η ήπια θερμική επεξεργασία που εφαρμόζεται σε ξηρούς καρπούς, σε κόκκους καφέ κ.α. και συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη της γεύσης και του αρώματος της πρώτης μας ύλης.
3. Προσθέτουμε όλα μας τα υλικά, πλην της παρμεζάνας και του αλατιού, στο multi και αλέθουμε.
4. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το αλάτι ή το τριμμένο τυρί (αν βάλουμε) και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Wine Pairing:
Το πέστο βασιλικού μπορεί να συνοδευτεί ιδανικά με ένα λευκό κρασί μετρίου σώματος και υψηλής οξύτητας, όπως είναι το Sauvignon Blanc ή - ανάλογα φυσικά και με το τι θα το συνδυάσουμε - ακόμη και με ένα κόκκινο κρασί όπως είναι το Malbec.Δημήτρης Τριανταφυλλίδης
συνταγη, για, πεστο, βασιλικου,
Επικοινωνία
Αίαντος 59, 'Ιλιον 13122
2102692626
info@enallaktiko.gr

Copyright © 2022 Enallaktiko Sustainable Living
Σχόλιο: