Το Enallaktiko.gr μπορεί να λειτουργήσει σωστά μόνο με ενεργοποιημένη την

JAVASCRIPT

Ενεργοποίησέ την μέσα από τις ρυθμίσεις του περιηγητή σου!
Συνταγές: Πέστο βασιλικού

Το καλάθι μου

Συνταγές: Πέστο βασιλικού

Το πέστο βασιλικού είναι μία καλοκαιρινή παρασκευή που - εκτός από το να συνοδεύσει σαν σάλτσα τα ζυμαρικά μας - μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σαν μία ελαφριά σος σε σαλάτες, ψητά λαχανικά, κρεατικά και ψάρια ή ακόμη και σαν ένα δροσερό ντιπ με τη συνοδεία ενός ξηρού λευκού κρασιού.

Η συνταγή του πέστο βασιλικού μας έρχεται από τη Genoa της Ιταλίας, εξ ου και η αυθεντική του ονομασία είναι pesto alla Genovese. Ετυμολογικά, pesto σημαίνει "λιωμένο", "σπασμένο" ή "κοπανιστό", καθώς κατά τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του, τα υλικά συνθλίβονται στο γουδί, μία τεχνική όμως που με την εξέλιξη της τεχνολογίας, έχει αντικατασταθεί από τη χρήση multi ή άλλης ηλεκτρικής συσκευής άλεσης. Κατ' επέκταση, η ονομασία pesto αναφέρεται στον τρόπο παρασκευής και όχι στην πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιήσουμε.

Εκτός λοιπόν από το πέστο βασιλικού, μπορούμε να φτιάξουμε πέστο από άλλα φρέσκα μυρωδικά όπως είναι για παράδειγμα η μαντζουράνα και ο μαϊντανός ή υλικά όπως είναι οι πιπεριές (pesto Calabrese), οι ντομάτες (pesto Rosso), η φέτα κ.ο.κ..

Αφήνοντας όμως για την ώρα τις άλλες εκδοχές του, πάμε να δούμε τις ακριβείς ποσότητες (και μερικές χρήσιμες συμβουλές) για ένα τέλειο πέστο βασιλικού!

Ποσότητα: 150-175gr 
Χρόνος προετοιμασίας: 10’
Βαθμός δυσκολίας: 1/5

Υλικά:


= 50-60gr

Εδώ, μπορείτε να συνδυάσετε το βασιλικό και με άλλα μυρωδικά, όπως ο φρέσκος μαϊντανός ή η μαντζουράνα.

= ½-1 σκελίδα

Αυξομειώστε την ποσότητα, ανάλογα με το πόσο σας αρέσει η αψάδα και το άρωμα του σκόρδου. Μία καλή λύση για την εύκολη διαχείριση του σκόρδου, είναι η χρήση πολτού σκόρδου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, μην το παρακάνετε, γιατί διαφορετικά το τελικό σας αποτέλεσμα μπορεί από "πέσ' το", να μετατραπεί σε... "γράψ' το καλύτερα".

= 15-20gr

Κατά την παραδοσιακή συνταγή, σαν ξηρός καρπός χρησιμοποιείται ο κουναρόσπορος. Αν παρόλα αυτά δε διαθέτετε κουκουνάρι, δοκιμάστε να το αντικαταστήσετε με την ίδια ποσότητα σε κάσιους ή καρύδια.

Tip: Για να αναδείξετε το άρωμα και τη γεύση των ξηρών καρπών που θα χρησιμοποιήσετε, δοκιμάστε - πριν τα χρησιμοποιήσετε - να τα καβουρδίσετε ελαφρώς σε ένα τηγάνι.

= 8 κ.σ. ή και παραπάνω (ανάλογα με το πόσο αραιό θέλετε το pesto σας)

Όταν αναφερόμαστε σε συνταγές της ιταλικής κουζίνας και ειδικότερα σε ωμές παρασκευές όπως είναι το πέστο, τότε η χρήση εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου αποτελεί τη μόνη σωστή επιλογή. Παρόλα αυτά, μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα μικρό μέρος της ποσότητας του λαδιού με αγελαδινό βούτυρο ή γιατί όχι... και με αβοκάντο!

Tip: Το αβοκάντο, αν και φρούτο, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε "καλά" λιπαρά. Για το λόγο αυτό, διατροφικά κατατάσσεται στην κατηγορία του λίπους, όπως εξάλλου και η ελιά.

= 2-3 κουταλιές της σούπας

Στην αυθεντική εκδοχή του πέστο, συνήθως προστίθεται και παρμεζάνα (Parmigiano Regiano) ή άλλο παρόμοιο τυρί (π.χ. Grana Padano, Pecorino κ.α.). Ωστόσο, αν και το τυρί δίνει πράγματι μία πιο μεστή γεύση, μπορεί ακόμη και να παραλειφθεί με την προϋπόθεση ότι θα συμπληρώσουμε επιπλέον αλάτι. Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε το τυρί με επιπλέον κάσιους ή και διατροφική μαγιά.

Tip: Η γεύση της διατροφικής μαγιάς θυμίζει αρκετά αυτήν του τυριού. Μάλιστα, συχνά ο συνδυασμός διατροφικής μαγιάς, κάσιους και αλατιού, χρησιμοποιείται σαν μία χορτοφαγική εκδοχή της παρμεζάνας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφική μαγιά, κάντε κλικ εδώ.

= ½ λεμόνι

Αν και όχι τόσο απαραίτητη αν προορίζουμε το πέστο μας για σάλτσα ζυμαρικών, η προσθήκη χυμού λεμονιού ή λάιμ σε ένα πέστο που πρόκειται να προστεθεί σε μία σαλάτα, σε ψητά λαχανικά, σε κάποιο κρεατικό, ψάρι ή αλλού, θα λειτουργήσει σαν ρυθμιστής οξύτητας, αποτρέποντας παράλληλα την οξείδωση των φρέσκων συστατικών σας.

= 1-2 πρέζες

Ο ανθός αλατιού είναι ένα αλάτι ανώτερης ποιότητας, ιδανικό για ωμές παρασκευές. Ωστόσο, αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε παρμεζάνα ή άλλο αλμυρό τυρί, καλό είναι να προσθέσετε το αλάτι στο τέλος, δοκιμάζοντας πρώτα το πέστο σας.

Διαδικασία: 

1. Συγκεντρώνουμε όλα μας τα υλικά, προσθέτοντας τα φύλλα του φρεσκοκομμένου βασιλικού σε ένα μπολάκι με παγωμένο νερό.

Το παγωμένο νερό θα συμβάλει στην αναζωογόνηση των φύλλων του βασιλικού μας, ιδιαίτερα αν αυτά είναι ελαφρώς ταλαιπωρημένα. Επιπλέον, θα βοηθήσει να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία τους σε χαμηλά επίπεδα κατά τη μετέπειτα άλεσή τους (η οποία, ως γνωστόν, θα παράξει κάποια θερμότητα). Αυτό θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε ένα ζωηρό πράσινο χρώμα στο πέστο μας.

2. Σε ένα μικρό τηγάνι χωρίς λάδι ή άλλη λιπαρή ουσία, καβουρδίζουμε ελαφρώς τους κουκουναρόσπορους ή όποιον άλλο ξηρό καρπό πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε.

Το καβούρδισμα είναι η ήπια θερμική επεξεργασία που εφαρμόζεται σε ξηρούς καρπούς, σε κόκκους καφέ κ.α. και συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη της γεύσης και του αρώματος της πρώτης μας ύλης.

3. Προσθέτουμε όλα μας τα υλικά, πλην της παρμεζάνας και του αλατιού, στο multi και αλέθουμε.

4. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το αλάτι ή το τριμμένο τυρί (αν βάλουμε) και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.

Wine Pairing:

Το πέστο βασιλικού μπορεί να συνοδευτεί ιδανικά με ένα λευκό κρασί μετρίου σώματος και υψηλής οξύτητας, όπως είναι το Sauvignon Blanc ή - ανάλογα φυσικά και με το τι θα το συνδυάσουμε - ακόμη και με ένα κόκκινο κρασί όπως είναι το Malbec.

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr
Σου αρέσει η σελίδα μας;