Ο γύρος αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο δημοφιλή εδέσματα στη χώρα μας. Το όνομά του προέρχεται πιθανότατα από την ελληνική γύρα ή αλλιώς την περιστροφή που κάνει το κρέας πάνω στη μεταλλική σούβλα στην οποία έχει περαστεί.
Ωστόσο, ο γύρος δεν είναι ελληνική επινόηση, αλλά έχει τις ρίζες του στην Ανατολή και στο επίσης γνωστό ντονέρ. Η έλευσή του στη χώρα μας συμπίπτει χρονικά με τη μικρασιατική καταστροφή και τη μαζική εισροή προσφύγων από τα σημερινά παράλια της Τουρκίας ενώ με το πέρασμα των χρόνων εξαπλώθηκε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και όπου υπάρχει το ελληνικό στοιχείο. Η πιο σημαντική ίσως διαφορά μεταξύ του ελληνικού γύρου και του κλασικού ντονέρ είναι η χρήση χοιρινού κρέατος που οι μουσουλμάνοι, ως γνωστόν, δεν καταναλώνουν.
Σήμερα υπάρχουν αρκετές παραλλαγές ως προς τον τρόπο παρασκευής, αλλά και ως προς τη βασική πρώτη ύλη του γύρου. Εμείς θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε μία χορτοφαγική εκδοχή του. Μάλιστα, το αποτέλεσμα της εν λόγω συνταγής είναι τόσο νόστιμο και συνάμα υγιεινό που δεν είναι απαραίτητο να είναι κανείς χορτοφάγος για να την προτιμήσει.
Ποσότητα: 4 μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας: 10’
Χρόνος μαγειρέματος: 15’
Βαθμός δυσκολίας: 2/5
= 250gr
Η ποικιλία Pleurotus θεωρείται ιδανική για μία τέτοια παρασκευή. Για την υλοποίηση της συνταγής ωστόσο, εμείς χρησιμοποιήσαμε και ένα μεγάλο μανιτάρι Agaricus κομμένο σε φέτες. Φυσικά, αν θέλετε να επιτύχετε μία πιο έντονη γεύση, μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε και 10gr αποξηραμένα μανιτάρια της αρεσκείας σας (αφού πρώτα τα μουλιάσετε για 10' μέσα σε λίγο καυτό νερό).
= ½ φλιτζάνι του τσαγιού
Για τη γέμιση:
= 1 μέτρια ντομάτα
= ¼ μέτριου κρεμμυδιού
= 4 κουταλιές της σούπας
Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε και τζατζίκι. Αν πάλι δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε καθόλου γιαούρτι, μπορείτε να συνοδέψετε το γεύμα σας με χούμους ή άλλη σος της αρεσκείας σας... ακόμη και με χαλούμι ή τριμμένο φυστίκι Αιγίνης!
= 1 κουταλιά του γλυκού
>= 1 μέτρια πατάτα
Διαβάστε εδώ πώς μπορείτε να φτιάξετε "τηγανητές" πατάτες στο φούρνο.
Για το τύλιγμα:
= 4 πίτες για σουβλάκι
Αν πρόκειται να προσθέσετε στην παρασκευή σας και τηγανητές πατάτες, αξίζει να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή.
2. Αφαιρούμε τα σκληρά μέρη των μανιταριών μας και τα ψιλοκόβουμε σε χοντρές λωρίδες. Έπειτα κόβουμε το κρεμμύδι στα τέσσερα και το ¼ που θα χρησιμοποιήσουμε το κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Εν συνεχεία, αφού αφαιρέσουμε το κοτσάνι της ντομάτας, την κόβουμε στη μέση και μετά σε φέτες. Τέλος, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τακτοποιούμε τα υλικά της γέμισής μας με τέτοιο τρόπο ώστε στο τέλος να είναι έτοιμα να προστεθούν στις πιτούλες μας χωρίς χρονοτριβές.
Tip: Τυχόν περισσεύματα από το κρεμμύδι και τη ντομάτα μπορούν να προστεθούν στο τηγάνι μαζί με τα μανιτάρια.
3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα μανιτάρια, τη σκελίδα του σκόρδου ολόκληρη (αν βάλουμε) και ψιλοκομμένη την τυχόν φύρα που έχει προκύψει από το κρεμμύδι και τη ντομάτα. Μόλις τα μανιτάρια μας αρχίσουν να βγάζουν την υγρασία τους, προσθέτουμε το πιπέρι, την καπνιστή πάπρικα και τον κόλιανδρο και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
4. Αφήνουμε τα μανιτάρια μας σε μέτρια φωτιά έως ότου χάσουν το μεγαλύτερο μέρος της υγρασίας τους. Έπειτα αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε στα μανιτάρια μας το αλάτι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
5. Τέλος, ψήνουμε τις πίτες μας είτε στο τηγάνι, είτε στο φούρνο και αμέσως μόλις είναι έτοιμες, αρχίζουμε να ετοιμάζουμε τα τυλιχτά μας προσθέτοντας τα υλικά της αρεσκείας μας.
Αν επιθυμείτε έναν "γύρο" ζουμερό στο εσωτερικό του, αλλά ελαφρώς τραγανό στο εξωτερικό του, μπορείτε προαιρετικά να αφήσετε για λίγα λεπτά τα μανιτάρια σας σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο και σε δυνατή φωτιά πάνω σε μία λαδόκολλα.
Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον.
Ωστόσο, ο γύρος δεν είναι ελληνική επινόηση, αλλά έχει τις ρίζες του στην Ανατολή και στο επίσης γνωστό ντονέρ. Η έλευσή του στη χώρα μας συμπίπτει χρονικά με τη μικρασιατική καταστροφή και τη μαζική εισροή προσφύγων από τα σημερινά παράλια της Τουρκίας ενώ με το πέρασμα των χρόνων εξαπλώθηκε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και όπου υπάρχει το ελληνικό στοιχείο. Η πιο σημαντική ίσως διαφορά μεταξύ του ελληνικού γύρου και του κλασικού ντονέρ είναι η χρήση χοιρινού κρέατος που οι μουσουλμάνοι, ως γνωστόν, δεν καταναλώνουν.
Σήμερα υπάρχουν αρκετές παραλλαγές ως προς τον τρόπο παρασκευής, αλλά και ως προς τη βασική πρώτη ύλη του γύρου. Εμείς θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε μία χορτοφαγική εκδοχή του. Μάλιστα, το αποτέλεσμα της εν λόγω συνταγής είναι τόσο νόστιμο και συνάμα υγιεινό που δεν είναι απαραίτητο να είναι κανείς χορτοφάγος για να την προτιμήσει.
Ποσότητα: 4 μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας: 10’
Χρόνος μαγειρέματος: 15’
Βαθμός δυσκολίας: 2/5
Υλικά:
= 250gr
Η ποικιλία Pleurotus θεωρείται ιδανική για μία τέτοια παρασκευή. Για την υλοποίηση της συνταγής ωστόσο, εμείς χρησιμοποιήσαμε και ένα μεγάλο μανιτάρι Agaricus κομμένο σε φέτες. Φυσικά, αν θέλετε να επιτύχετε μία πιο έντονη γεύση, μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε και 10gr αποξηραμένα μανιτάρια της αρεσκείας σας (αφού πρώτα τα μουλιάσετε για 10' μέσα σε λίγο καυτό νερό).
= ½ φλιτζάνι του τσαγιού
Για τη γέμιση:
= 1 μέτρια ντομάτα
= ¼ μέτριου κρεμμυδιού
= 4 κουταλιές της σούπας
Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε και τζατζίκι. Αν πάλι δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε καθόλου γιαούρτι, μπορείτε να συνοδέψετε το γεύμα σας με χούμους ή άλλη σος της αρεσκείας σας... ακόμη και με χαλούμι ή τριμμένο φυστίκι Αιγίνης!
= 1 κουταλιά του γλυκού
>= 1 μέτρια πατάτα
Διαβάστε εδώ πώς μπορείτε να φτιάξετε "τηγανητές" πατάτες στο φούρνο.
Για το τύλιγμα:
= 4 πίτες για σουβλάκι
Διαδικασία:
1. Καθαρίζουμε τα φρέσκα μανιτάρια (χωρίς να τα βρέξουμε). Έπειτα καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και πλένουμε τη ντομάτα και το μαϊντανό.Αν πρόκειται να προσθέσετε στην παρασκευή σας και τηγανητές πατάτες, αξίζει να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή.
2. Αφαιρούμε τα σκληρά μέρη των μανιταριών μας και τα ψιλοκόβουμε σε χοντρές λωρίδες. Έπειτα κόβουμε το κρεμμύδι στα τέσσερα και το ¼ που θα χρησιμοποιήσουμε το κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Εν συνεχεία, αφού αφαιρέσουμε το κοτσάνι της ντομάτας, την κόβουμε στη μέση και μετά σε φέτες. Τέλος, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τακτοποιούμε τα υλικά της γέμισής μας με τέτοιο τρόπο ώστε στο τέλος να είναι έτοιμα να προστεθούν στις πιτούλες μας χωρίς χρονοτριβές.
Tip: Τυχόν περισσεύματα από το κρεμμύδι και τη ντομάτα μπορούν να προστεθούν στο τηγάνι μαζί με τα μανιτάρια.
3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα μανιτάρια, τη σκελίδα του σκόρδου ολόκληρη (αν βάλουμε) και ψιλοκομμένη την τυχόν φύρα που έχει προκύψει από το κρεμμύδι και τη ντομάτα. Μόλις τα μανιτάρια μας αρχίσουν να βγάζουν την υγρασία τους, προσθέτουμε το πιπέρι, την καπνιστή πάπρικα και τον κόλιανδρο και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
4. Αφήνουμε τα μανιτάρια μας σε μέτρια φωτιά έως ότου χάσουν το μεγαλύτερο μέρος της υγρασίας τους. Έπειτα αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε στα μανιτάρια μας το αλάτι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
5. Τέλος, ψήνουμε τις πίτες μας είτε στο τηγάνι, είτε στο φούρνο και αμέσως μόλις είναι έτοιμες, αρχίζουμε να ετοιμάζουμε τα τυλιχτά μας προσθέτοντας τα υλικά της αρεσκείας μας.
Αν επιθυμείτε έναν "γύρο" ζουμερό στο εσωτερικό του, αλλά ελαφρώς τραγανό στο εξωτερικό του, μπορείτε προαιρετικά να αφήσετε για λίγα λεπτά τα μανιτάρια σας σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο και σε δυνατή φωτιά πάνω σε μία λαδόκολλα.
Σχόλια (0)