Μινιμαλισμός: Μία ωδή στα σημαντικά πράγματα

Μινιμαλισμός: Μία ωδή στα σημαντικά πράγματα | Enallaktiko.gr
Ο Ryan Nicodemus και ο Joshua Fields Millburn είχαν όλα όσα είχαν ονειρευτεί. Ήταν νέοι, καταξιωμένοι και ευκατάστατοι, αλλά... δυστυχισμένοι.

Οι δύο φίλοι, οι οποίοι εργάζονταν επί σειρά ετών στην ίδια εταιρία, προσπαθούσαν διαρκώς να γεμίσουν το κενό που δημιουργούσε μέσα τους η ματαιοδοξία του τρόπου ζωής που είχαν υιοθετήσει, ώσπου κάποια στιγμή συνειδητοποίησαν - ευτυχώς γι' αυτούς όχι πολύ αργά - πως ήταν εθισμένοι στο να καταναλώνουν όλο και περισσότερα αγαθά.

Καινούρια κινητά, ρούχα και παπούτσια, έπιπλα, είδη διακόσμησης, εξοπλισμός κουζίνας και άλλα αντικείμενα που αγόραζαν χωρίς δεύτερη σκέψη, ήταν στην πραγματικότητα αυτά που τους έκαναν δυστυχισμένους, διαποτίζοντας τη σκέψη τους και μολύνοντας κάθε έννοια χαράς πέραν της πρόσκαιρης ικανοποίησης ενός νέου αποκτήματος.

Όμως η κίβδηλη αυτή επιθυμία για απόκτηση όλο και περισσότερων αγαθών, εκτός από το πρακτικό πρόβλημα της υπερσυσσώρευσης, δημιουργούσε και μία σειρά άλλων προβλημάτων, όπως η δημιουργία χρεών και η αποξένωση του ατόμου από τον ίδιο του τον εαυτό, τους γύρω του καθώς και από όλα εκείνα που έχουν πραγματική σημασία.

Εγκαταλείποντας όλα όσα δεν τους ήταν χρήσιμα ή τουλάχιστον δεν τους έκαναν ευτυχισμένους, οι δύο φίλοι άρχισαν σταδιακά να αναθεωρούν το τι είναι πραγματικά σημαντικό για τους ίδιους, νοιώθοντας ολοένα και πιο ελεύθεροι, χαρούμενοι και ανάλαφροι.

Αφήνοντας τις δουλειές τους, οι δύο φίλοι κατάφεραν μέσα σε λίγους μήνες να γράψουν από κοινού ένα βιβλίο για αυτή τους τη μεταστροφή, μοιράζοντας το "μυστικό" της ευτυχίας τους στους γύρω τους.

Με αφορμή την περιοδεία του Ryan και του Joshua για την προώθηση του βιβλίου τους στις Η.Π.Α., γυρίστηκε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο Μινιμαλισμός: Ένα ντοκιμαντέρ για τα σημαντικά πράγματα, το οποίο είναι διαθέσιμο μέσα από τη συνδρομητική υπηρεσία του Netflix.

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευτούν

Διαβάστε επίσης

Τι είναι η μεταβολική ηλικία; | Enallaktiko.gr
Η μεταβολική ηλικία είναι ένας δείκτης που φανερώνει την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο μεταβολισμός μας. Όμως τι ακριβώς είναι αυτό που φανερώνει και πώς υπολογίζεται; Η απάντηση, αν και απλή, προϋποθέτει να έχουμε μία σχετική ιδέα γύρω από το μεταβολισμό και συγκεκριμένα το Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό (Basal Metabolic Rate ή ΒΜR).
Συνταγές: Σοκολατάκια με ινδοκάρυδο, μπανάνα & μέλι | Enallaktiko.gr
Σύμφωνα με τον Alexander Woollcott, τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή είναι ή ανήθικα ή παράνομα ή παχαίνουν. Όπως και να έχει πάντως, ο Αμερικανός κριτικός και σχολιαστής δε γνώριζε την παρακάτω συνταγή...