Το καλάθι μου

Ιδέες: Μινιμαλισμός - Μία ωδή στα σημαντικά πράγματα


Ο Ryan Nicodemus και ο Joshua Fields Millburn είχαν όλα όσα είχαν ονειρευτεί. Ήταν νέοι, καταξιωμένοι και ευκατάστατοι, αλλά... δυστυχισμένοι.

Οι δύο φίλοι, οι οποίοι εργάζονταν επί σειρά ετών στην ίδια εταιρία, προσπαθούσαν διαρκώς να γεμίσουν το κενό που δημιουργούσε μέσα τους η ματαιοδοξία του τρόπου ζωής που είχαν υιοθετήσει, ώσπου κάποια στιγμή συνειδητοποίησαν - ευτυχώς γι' αυτούς όχι πολύ αργά - πως ήταν εθισμένοι στο να καταναλώνουν όλο και περισσότερα αγαθά.

Καινούρια κινητά, κοστούμια και παπούτσια, έπιπλα, είδη διακόσμησης, εξοπλισμός κουζίνας και άλλα αντικείμενα που αποκτούσαν χωρίς δεύτερη σκέψη ήταν στην πραγματικότητα αυτά που τους έκαναν δυστυχισμένους, διαποτίζοντας τη σκέψη τους και μολύνοντας κάθε έννοια χαράς πέραν της πρόσκαιρης ικανοποίησης ενός νέου αποκτήματος.

Όμως η κίβδηλη αυτή επιθυμία για απόκτηση όλο και περισσότερων αγαθών, εκτός από το πρακτικό πρόβλημα της υπερσυσσώρευσης, δημιουργούσε και μία σειρά άλλων προβλημάτων όπως η δημιουργία χρεών και η αποξένωση του ατόμου από τον ίδιο του τον εαυτό, τους γύρω του, καθώς και όλα εκείνα που έχουν πραγματική σημασία.

Εγκαταλείποντας όλα όσα δεν τους ήταν χρήσιμα ή τουλάχιστον δεν τους έκαναν ευτυχισμένους, οι δύο φίλοι άρχισαν σταδιακά να αναθεωρούν το τι είναι πραγματικά σημαντικό για τους ίδιους νοιώθοντας ολοένα και πιο ελεύθεροι, χαρούμενοι και ανάλαφροι.

Αφήνοντας τις δουλειές τους, οι δύο φίλοι κατάφεραν μέσα σε λίγους μήνες να γράψουν από κοινού ένα βιβλίο για αυτή τους τη μεταστροφή, μοιράζοντας το "μυστικό" της ευτυχίας τους στους γύρω τους.

Με αφορμή την περιοδεία του Ryan και του Joshua για την προώθηση του βιβλίου τους στις ΗΠΑ, γυρίστηκε και ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο Μινιμαλισμός: Ένα ντοκιμαντέρ για τα σημαντικά πράγματα, το οποίο είναι μάλιστα διαθέσιμο μέσα από τη συνδρομητική υπηρεσία Netflix.

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr