Συνταγές: Μπιφτέκια φακής

Συνταγές: Μπιφτέκια φακής | Enallaktiko.gr
Οι φακές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή όσπρια και όχι άδικα αφού, εκτός από νόστιμες, είναι και ιδιαίτερα θρεπτικές, καθώς αποτελούν μία πλούσια πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και διαιτητικών ινών.

Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε ένα διαφορετικό τρόπο μαγειρέματός τους, εκτός από αυτόν που συνηθίσαμε να τρώμε (ή να μην τρώμε) από παιδιά, μεταμορφώνοντάς τες σε γευστικότατα χορτοφαγικά μπιφτέκια. 

Ποσότητα: 7 μέτρια μπιφτέκια των 100gr
Χρόνος προετοιμασίας: 5'
Χρόνος μαγειρέματος: 50'
Βαθμός δυσκολίας: 3/5

Υλικά:


= 1 φλιτζάνι του τσαγιού
= 200gr

= 50gr (αν είναι φρέσκα)
= 5gr (αν είναι αποξηραμένα)

= 1 φλιτζάνι του τσαγιού
= 100gr

Αντί για νιφάδες κινόα, μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε νιφάδες βρώμης. Για την εκτέλεση της συνταγής εμείς επιλέξαμε την κινόα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε σίδηρο που, σε συνδυασμό με τις φακές και το οξικό οξύ του ξυδιού, θα μετατρέψουν το γεύμα σας σε μία γερή δόση σιδήρου για όσους το έχουν ανάγκη. 

< ¾ κουταλιάς του γλυκού
= 2-2½ gr

Το άγαρ άγαρ (agar agar) είναι ένας φυτικής προέλευσης πηκτικός παράγοντας σε μορφή σκόνης, ο οποίος θα κάνει τα μπιφτέκια μας να μη διαλύονται.

= 2 κουταλιές του γλυκού

= 1 μέτριο κρεμμύδι

= ½ κουταλιά του γλυκού

Ο πολτός σκόρδου είναι μία πρακτική εναλλακτική έναντι των σκελίδων και μάλιστα με μία πιο ήπια γεύση λόγω της ανάμειξης της βασικής πρώτης ύλης με ηλιέλαιο. Για πιο gourmet καταστάσεις, μπορείτε μάλιστα να χρησιμοποιήσετε και πολτό μαύρου σκόρδου, μία πάστα που - λόγω της ζύμωσης που έχει υποστεί η πρώτη ύλη - στερείται της αψάδας του κλασικού σκόρδου, αλλά προσδίδει μία μεστή, umami γεύση όπου κι αν το χρησιμοποιήσουμε.

= 1 κουταλιά του γλυκού

= 1 κουταλιά του γλυκού

= ½ κουταλιά του γλυκού

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αντίστοιχη ποσότητα σε σάλτσα σόγιας, ενώ αν ακολουθείτε μία δίαιτα φτωχή σε νάτριο, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με υποκατάστατο αλατιού.

= 3 κουταλιές της σούπας

= 10 φύλλα

Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φρέσκο μαϊντανό

Διαδικασία:

1. Καθαρίζουμε τις φακές από τυχόν ξένα σώματα και τις ξεπλένουμε με κρύο νερό. Έπειτα, προσθέτουμε σε μία κατσαρόλα περίπου 3 φλιτζάνια του τσαγιού νερό και αφήνουμε μέσα τις φακές να σιγοβράσουν για περίπου 30' με κλειστό καπάκι.

Στο μεταξύ ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βασιλικό ή το μαϊντανό

2. Μόλις οι φακές μας χυλώσουν αρκετά, μεταφέρουμε το σκεύος εκτός φωτιάς και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας καλά με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα μας να γίνει ομοιογενές.

Ταυτόχρονα προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200ºC

3. Μόλις το μείγμα μας κρυώσει τόσο, ώστε να μπορούμε να το πλάσουμε,  ετοιμάζουμε τα μπιφτέκια μας στο μέγεθος της αρεσκείας μας και τα τοποθετούμε προσεκτικά σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα. 

4. Ψήνουμε τα μπιφτέκια μας για περίπου 20'.

5. Αφήνουμε τα μπιφτέκια να "ξεκουραστούν" για 10-15' και έπειτα τα μεταφέρουμε προσεκτικά με μία σπάτουλα ώστε να μη μας διαλυθούν.

Τα μπιφτέκια φακής μπορούν να καταναλωθούν με τη συνοδεία ρυζιού, μαζί με μία πλούσια πράσινη σαλάτα... ακόμη και σαν burger. 

Μπιφτέκια από φακές - Εναλλακτικό

Wine Pairing:

Τα μπιφτέκια φακής μπορούν να συνδυαστούν ιδανικά με ένα ποτήρι Pinot Noir, ένα βουνίσιο ερυθρό κρασί με έντονα αρώματα, δροσερή οξύτητα και πλούσιο σώμα που παντρεύονται όμορφα με τις γήινες γεύσεις της φακής. Εναλλακτικά, μπορείτε να διαλέξετε κάποια από τις ροζέ εκδοχές ποικιλιών σαν το Αγιωργίτικο και το Ξινόμαυρο

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 

Διαβάστε επίσης

DIY: Σαπούνι γλυκερίνης για αρχάριους (melt & pour) | Enallaktiko.gr
Το να φτιάξει κανείς το δικό του σαπούνι δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, καθώς απαιτείται χώρος, εξοπλισμός και κάποιες πρώτες ύλες που μπορεί να γίνουν αρκετά επικίνδυνες. Ωστόσο, υπάρχει πάντα και η επιλογή του σαπουνιού γλυκερίνης με την πολύ απλή μέθοδο melt &amp; pour που είναι με διαφορά η καλύτερη επιλογή για όσους θέλουν να πειραματιστούν για πρώτη φορά.
Smart tips: Ανακουφιστείτε αποτελεσματικά από το κάψιμο της πιπεριάς | Enallaktiko.gr
Σε άλλους αρέσουν, σε άλλους όχι. Σε όλους όμως έχει τύχει κάποια στιγμή να καούμε τρώγοντας ηθελημένα ή άθελά μας μία καυτερή πιπεριά. Άλλοι ψάχνουν απεγνωσμένα για νερό, άλλοι τρώνε ψωμί κι άλλοι ψωμί βουτηγμένο σε λάδι. Τι απ' όλα αυτά όμως προσφέρει τη μέγιστη ανακούφιση από το κάψιμο της πιπεριάς; 

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευτούν