Τα τελευταία χρόνια έχει εισαχθεί στην Αγορά μία νέα κατηγορία τροφίμων, τα οποία απευθύνονται σε άτομα που για κάποιο λόγο δε μπορούν να καταναλώσουν κάποιες συγκεκριμένες τροφές. Τα τρόφιμα αυτά, γνωστά και ως προϊόντα ειδικής διατροφής, είναι συνήθως παραλλαγές των ήδη γνωστών προϊόντων που όμως δεν περιέχουν κάποιες ουσίες όπως η γλουτένη, η λακτόζη, το αλάτι, η πρόσθετη ζάχαρη ή αλλεργιογόνες πρώτες ύλες. Αν στα παραπάνω συμπεριλάβουμε και τα προϊόντα με λιγότερα ή "καλύτερα" λιπαρά και τα προϊόντα που υποκαθιστούν τροφές ζωικής προέλευσης, τότε μπορούμε να δούμε πως το πραγματικό μέγεθος της εν λόγω κατηγορίας είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που μπορεί να νομίζαμε.
Πέραν όμως του βασικού τους σκοπού, τα προϊόντα ειδικής διατροφής φαίνεται πως μπορούν να εξυπηρετήσουν και σε μία σειρά από άλλες περιπτώσεις. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελούν τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη, τα οποία όχι μόνο δεν υστερούν γευστικά από τα κλασικά ζυμαρικά σίτου, αλλά υπερτερούν σημαντικά και από διατροφικής άποψης.
Για παράδειγμα, τα ζυμαρικά ρεβυθιού τα οποία παρασκευάζονται από ρεβυθάλευρο και νερό, έχουν μία σειρά από πλεονεκτήματα:
- Δε χρειάζονται μούλιασμα
- Το μαγείρεμά τους διαρκεί μόλις 4'
- Είναι πολύ πιο θρεπτικά από τα ζυμαρικά σίτου
- Είναι το ίδιο θρεπτικά με μία αντίστοιχη μερίδα ρεβυθιών
- Είναι πιο εύπεπτα σε σχέση με τα ρεβύθια
- Καταναλώνονται ευκολότερα από τα παιδιά
Όσον αφορά στα μειονεκτήματα που μπορεί να έχει ένα τέτοιο γεύμα, αυτό είναι η τιμή του, η οποία είναι αρκετά πιο υψηλή από την αντίστοιχη ποσότητα ζυμαρικών σίτου, κάτι όμως που σε έναν βαθμό είναι λογικό για ένα προϊόν ειδικής διατροφής.
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε πως δεν είναι ανάγκη να υποφέρει κανείς από κάποια πάθηση για να εντάξει ένα προϊόν ειδικής διατροφής στην καθημερινότητά του, αρκεί η κατανάλωσή του να είναι ενταγμένη σε ένα πλαίσιο που να μπορεί να οριστεί σαν μία ισορροπημένη και βιώσιμη διατροφή.
Τα ζυμαρικά οσπρίων αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή, η οποία θα μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε χρόνο και ενέργεια, βάζοντας τα όσπρια στη διατροφή μας... από το παράθυρο!
Λαμπρινή Παντελή
Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον.
Σχόλια (0)