Βάλτε τα όσπρια στη διατροφή σας... από το παράθυρο!

Βάλτε τα όσπρια στη διατροφή σας... από το παράθυρο! | Enallaktiko.gr
Τα τελευταία χρόνια έχει εισαχθεί στην Αγορά μία νέα κατηγορία τροφίμων, η οποία απευθύνεται σε άτομα που δε μπορούν να καταναλώσουν συγκεκριμένες τροφές. Τα τρόφιμα αυτά, γνωστά και ως προϊόντα ειδικής διατροφής, είναι συνήθως παραλλαγές των ήδη γνωστών προϊόντων που όμως δεν περιέχουν ουσίες, όπως λόγου χάρη η γλουτένη, η λακτόζη, το αλάτι, η πρόσθετη ζάχαρη ή αλλεργιογόνες πρώτες ύλες.
Πέραν όμως του βασικού τους σκοπού, τα προϊόντα ειδικής διατροφής φαίνεται πως μπορούν να εξυπηρετήσουν και σε μία σειρά από άλλες περιπτώσεις. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελούν τα ζυμαρικά οσπρίων, τα οποία - αν και ομολογουμένως υστερούν λιγάκι σε γεύση και υφή σε σχέση με τα αγαπημένα μας ζυμαρικά σίτου - υπερτερούν σημαντικά από διατροφικής άποψης... και όχι μόνο!

Πλεονεκτήματα των ζυμαρικών οσπρίων

Συνοπτικά, τα ζυμαρικά οσπρίων έχουν τα εξής πλεονεκτήματα:
  • Δε χρειάζονται μούλιασμα
  • Το μαγείρεμά τους διαρκεί μόλις 4'
  • Είναι πολύ πιο θρεπτικά από τα ζυμαρικά σίτου
  • Διατηρούν μεγάλο μέρος της θρεπτικότητας της πρώτης ύλης
  • Είναι πιο εύπεπτα σε σχέση με τα όσπρια στη φυσική τους μορφή
  • Καταναλώνονται ευκολότερα από τα παιδιά

Μειονεκτήματα των ζυμαρικών οσπρίων

Το βασικό μειονέκτημα των ζυμαρικών οσπρίων είναι η τιμή τους, η οποία είναι αρκετά πιο υψηλή από την αντίστοιχη ποσότητα ζυμαρικών σίτου, κάτι όμως που σε έναν βαθμό είναι λογικό για ένα προϊόν ειδικής διατροφής και μάλιστα με βάση μία σαφώς πιο ακριβή πρώτη ύλη.

Επίλογος

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε πως δεν είναι ανάγκη να υποφέρει κανείς από κάποια πάθηση για να εντάξει ένα προϊόν ειδικής διατροφής στην καθημερινότητά του, αρκεί η κατανάλωσή του να είναι ενταγμένη στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής.
Δοκιμάστε τα σαν σαλάτα ζυμαρικών μαζί με τόνο σε νερό, καλαμπόκι, αγγούρι, ντομάτα, κάπαρη και ελαιόλαδο!
Τα ζυμαρικά οσπρίων αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή, η οποία θα μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε χρόνο και ενέργεια, βάζοντας τα όσπρια στη διατροφή μας από το παράθυρο και μάλιστα με τον πιο ευχάριστο τρόπο!
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευτούν

Διαβάστε επίσης

Άγαρ άγαρ: Η ζελατίνη των χορτοφάγων... και όχι μόνο | Enallaktiko.gr
Το άγαρ άγαρ (Agar Agar) είναι μία άοσμη ουσία με ουδέτερη γεύση, η οποία συναντάται είτε σε μορφή υποκίτρινης σκόνης, είτε σαν φλύδες και μπορεί να το βρούμε σε διάφορα προϊόντα με την κωδική ονομασία Ε406.
Σόγια: Το Άγιο Δισκοπότηρο των απανταχού χορτοφάγων | Enallaktiko.gr
Η σόγια είναι ένα μονοετές φυτό, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των οσπρίων και καλλιεργείται ευρέως εδώ και χιλιάδες χρόνια σε περιοχές της Ανατολικής Ασίας.