Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε πώς μπορούμε να ετοιμάσουμε μία ιδιαίτερη και ταυτόχρονα πανεύκολη παρασκευή, χρησιμοποιώντας σαν βασική μας πρώτη ύλη το Τζάκφρουτ (Jackfruit).
Η γεύση του ωμού Jackfruit παραπέμπει τόσο σε ανανά, όσο και σε μάνγκο. Ωστόσο, κατά το μαγείρεμά του μαζί με μπαχαρικά και μυρωδικά, η γλυκιά, φρουτώδης γεύση του, δίνει τη θέση της σε μία πολυεπίπεδη, μεστή γεύση που σε κάνει να ξεχνάς ότι πρόκειται για φρούτο.
Στη χώρα μας θα το βρει κανείς σχετικά δύσκολα και μόνο άγουρο σε μορφή κονσέρβας, συντηρημένο σε άλμη ή σε σιρόπι γλυκόζης (κομπόστα). Για την προετοιμασία αλμυρών παρασκευών σαν αυτή που θα δούμε παρακάτω, κατάλληλο είναι μόνο το Jackfruit σε άλμη.

Ποσότητα: 500gr ωμού Jackfruit
Χρόνος προετοιμασίας: 10’
Χρόνος μαγειρέματος: 20’
Βαθμός δυσκολίας: 3/5
= 2-3 κουταλιές της σούπας για το σοτάρισμα
= 1 ολόκληρο μέτριο κρεμμύδι
Το ξερό κρεμμύδι είναι σχεδόν υποχρεωτικό για όλες τις εκδοχές του Jackfruit.
= 1 μέτρια ντομάτα
= 1-2 πιπεριές (οποιουδήποτε χρώματος)
= 1 κουταλιάς της σούπας
Μία μικρή ποσότητα χυμού λεμονιού ή λάϊμ θα ισορροπήσει την οξύτητα της παρασκευής σας, αναδεικνύοντας παράλληλα την πολυπλοκότητα των γεύσεών της.
= 1 κουταλιάς της σούπας
Στη θέση του φρέσκου μαϊντανού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φρέσκο βασιλικό, κόλιανδρο ή ρίγανη.
Είναι σημαντικό να ξεπλύνετε καλά το Jackfruit, εκτός κι αν είστε λάτρεις των ιδιαίτερα αλμυρών γεύσεων. Ιδανικά, μπορείτε να το αφήσετε για λίγη ώρα σε κρύο νερό και έπειτα να το στραγγίσετε εκ νέου.
Επίσης, μπορείτε προαιρετικά να κόψετε λίγο από τις σκληρές άκρες του φρούτου ή και να αφαιρέσετε τους μαλακούς σπόρους που βρίσκονται σε αυτό.
2. Αν δε διαθέτουμε ζωμό λαχανικών, μπορούμε να ετοιμάσουμε στα γρήγορα μισό φλιτζάνι του τσαγιού ζωμό μανιταριών. Για να το κάνουμε αυτό, θα χρειαστούμε μία πολύ μικρή ποσότητα αποξηραμένων μανιταριών (περίπου 5gr), τα οποία θα τα αφήσουμε να μουλιάσουν σε καυτό νερό για περίπου 5'
Η συνταγή μας μπορεί να εκτελεστεί και χωρίς ζωμό, χρησιμοποιώντας απλώς την αντίστοιχη ποσότητα σε νερό. Ωστόσο, ο ζωμός θα κάνει το γεύμα μας κατά πολύ πιο γευστικό.
3. Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις πιπεριές (αν βάλουμε) και το κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο. Μόλις τα λαχανικά μας μαραθούν, προσθέτουμε τον πολτό σκόρδου, τη ντομάτα (αν βάλουμε) και το Jackfruit, το οποίο έχουμε προηγουμένως στραγγίσει. Έπειτα, σβήνουμε με το ζωμό (μαζί με τα μανιτάρια) και προσθέτουμε τα αποξηραμένα μυρωδικά της επιλογής μας, φροντίζοντας να ανακατέψουμε ελαφρώς τα υλικά μας με μία ξύλινη κουτάλα.
4. Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200°C.
5. Μέσα στα επόμενα 10' και μόλις το μείγμα μας απορροφήσει την πλεονάζουσα υγρασία, πιέζουμε καλά τα κομμάτια του Jackfruit. ώστε να διαλυθούν. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί, προσθέτοντας σε αυτό την ντοματοπιπεριά ή τον πελτέ ντομάτας.
Αν δείτε πως το μείγμα έχει στεγνώσει τελείως, προσθέστε λίγη επιπλέον ποσότητα νερού.
6. Μεταφέρουμε το ταψί στο φούρνο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C. Αφήνουμε το μείγμα να ψηθεί για άλλα 10'.
7. Αποσύρουμε το ταψί από το φούρνο και προσθέτουμε στο μείγμα μας λίγο επιπλέον ελαιόλαδο, το μαύρο πιπέρι, το πιπέρι καγιέν, το χυμό λεμονιού ή λάϊμ και τα φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας μας.
8. Η παρασκευή μας μπορεί να καταναλωθεί ζεστή, σαν κυρίως γεύμα με τη συνοδεία κάποιου υδατάνθρακα όπως το ρύζι, οι πατάτες και το καλαμπόκι ή και κρύα, μαζί με μία πλούσια σαλάτα, αποτελούμενη από λαχανικά εποχής (συχνά συνδυάζεται με μία σαλάτα Coleslaw). Αυτό όμως που επιβάλλεται να δοκιμάσετε, είναι να το προσθέσετε ως κυρίως γέμιση σε μία τορτίγια, σε μία γαλλική μπαγκέτα ή ένα ψωμάκι τύπου brioche μαζί με λίγο αβοκάντο ή ακόμη καλύτερα με μία μαγιονέζα από αβοκάντο.
Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον.
Τι είναι το Jackfruit;
Το Jackfruit, γνωστό και ως αρτόκαρπος, είναι ένα εξωτικό φρούτο που φύεται κυρίως στη Νότια Αμερική και στην Νοτιοανατολική Ασία και έχει γίνει προσφάτως ιδιαίτερα δημοφιλές παγκοσμίως, κυρίως στους κύκλους των vegan. Ένας από τους λόγους είναι και η υφή που αποκτά όταν μαγειρεύεται, η οποία - χάρη στις ίνες του - μοιάζει απίστευτα με το καλοβρασμένο χοιρινό κρέας.Η γεύση του ωμού Jackfruit παραπέμπει τόσο σε ανανά, όσο και σε μάνγκο. Ωστόσο, κατά το μαγείρεμά του μαζί με μπαχαρικά και μυρωδικά, η γλυκιά, φρουτώδης γεύση του, δίνει τη θέση της σε μία πολυεπίπεδη, μεστή γεύση που σε κάνει να ξεχνάς ότι πρόκειται για φρούτο.
Στη χώρα μας θα το βρει κανείς σχετικά δύσκολα και μόνο άγουρο σε μορφή κονσέρβας, συντηρημένο σε άλμη ή σε σιρόπι γλυκόζης (κομπόστα). Για την προετοιμασία αλμυρών παρασκευών σαν αυτή που θα δούμε παρακάτω, κατάλληλο είναι μόνο το Jackfruit σε άλμη.

Ποσότητα: 500gr ωμού Jackfruit
Χρόνος προετοιμασίας: 10’
Χρόνος μαγειρέματος: 20’
Βαθμός δυσκολίας: 3/5
Υλικά:
= 2-3 κουταλιές της σούπας για το σοτάρισμα
= 1 ολόκληρο μέτριο κρεμμύδι
Το ξερό κρεμμύδι είναι σχεδόν υποχρεωτικό για όλες τις εκδοχές του Jackfruit.
= 1 μέτρια ντομάτα
= 1-2 πιπεριές (οποιουδήποτε χρώματος)
= 1 κουταλιάς της σούπας
Μία μικρή ποσότητα χυμού λεμονιού ή λάϊμ θα ισορροπήσει την οξύτητα της παρασκευής σας, αναδεικνύοντας παράλληλα την πολυπλοκότητα των γεύσεών της.
= 1 κουταλιάς της σούπας
Στη θέση του φρέσκου μαϊντανού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φρέσκο βασιλικό, κόλιανδρο ή ρίγανη.

Διαδικασία:
1. Αφού συγκεντρώσουμε όλα μας τα υλικά, στραγγίζουμε και ξεπλένουμε το Jackfruit με άφθονο κρύο νερό.Είναι σημαντικό να ξεπλύνετε καλά το Jackfruit, εκτός κι αν είστε λάτρεις των ιδιαίτερα αλμυρών γεύσεων. Ιδανικά, μπορείτε να το αφήσετε για λίγη ώρα σε κρύο νερό και έπειτα να το στραγγίσετε εκ νέου.
Επίσης, μπορείτε προαιρετικά να κόψετε λίγο από τις σκληρές άκρες του φρούτου ή και να αφαιρέσετε τους μαλακούς σπόρους που βρίσκονται σε αυτό.
2. Αν δε διαθέτουμε ζωμό λαχανικών, μπορούμε να ετοιμάσουμε στα γρήγορα μισό φλιτζάνι του τσαγιού ζωμό μανιταριών. Για να το κάνουμε αυτό, θα χρειαστούμε μία πολύ μικρή ποσότητα αποξηραμένων μανιταριών (περίπου 5gr), τα οποία θα τα αφήσουμε να μουλιάσουν σε καυτό νερό για περίπου 5'
Η συνταγή μας μπορεί να εκτελεστεί και χωρίς ζωμό, χρησιμοποιώντας απλώς την αντίστοιχη ποσότητα σε νερό. Ωστόσο, ο ζωμός θα κάνει το γεύμα μας κατά πολύ πιο γευστικό.
3. Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις πιπεριές (αν βάλουμε) και το κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο. Μόλις τα λαχανικά μας μαραθούν, προσθέτουμε τον πολτό σκόρδου, τη ντομάτα (αν βάλουμε) και το Jackfruit, το οποίο έχουμε προηγουμένως στραγγίσει. Έπειτα, σβήνουμε με το ζωμό (μαζί με τα μανιτάρια) και προσθέτουμε τα αποξηραμένα μυρωδικά της επιλογής μας, φροντίζοντας να ανακατέψουμε ελαφρώς τα υλικά μας με μία ξύλινη κουτάλα.
4. Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200°C.
5. Μέσα στα επόμενα 10' και μόλις το μείγμα μας απορροφήσει την πλεονάζουσα υγρασία, πιέζουμε καλά τα κομμάτια του Jackfruit. ώστε να διαλυθούν. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί, προσθέτοντας σε αυτό την ντοματοπιπεριά ή τον πελτέ ντομάτας.
Αν δείτε πως το μείγμα έχει στεγνώσει τελείως, προσθέστε λίγη επιπλέον ποσότητα νερού.
6. Μεταφέρουμε το ταψί στο φούρνο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C. Αφήνουμε το μείγμα να ψηθεί για άλλα 10'.
7. Αποσύρουμε το ταψί από το φούρνο και προσθέτουμε στο μείγμα μας λίγο επιπλέον ελαιόλαδο, το μαύρο πιπέρι, το πιπέρι καγιέν, το χυμό λεμονιού ή λάϊμ και τα φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας μας.
8. Η παρασκευή μας μπορεί να καταναλωθεί ζεστή, σαν κυρίως γεύμα με τη συνοδεία κάποιου υδατάνθρακα όπως το ρύζι, οι πατάτες και το καλαμπόκι ή και κρύα, μαζί με μία πλούσια σαλάτα, αποτελούμενη από λαχανικά εποχής (συχνά συνδυάζεται με μία σαλάτα Coleslaw). Αυτό όμως που επιβάλλεται να δοκιμάσετε, είναι να το προσθέσετε ως κυρίως γέμιση σε μία τορτίγια, σε μία γαλλική μπαγκέτα ή ένα ψωμάκι τύπου brioche μαζί με λίγο αβοκάντο ή ακόμη καλύτερα με μία μαγιονέζα από αβοκάντο.

Παρατηρήσεις:
Όπως θα έχετε παρατηρήσει, στη συνταγή μας δε χρησιμοποιήσαμε καθόλου αλάτι, όπως και κανένα άλλο αλμυρό στοιχείο, καθώς το Jackfruit έχει ήδη κρατήσει αρκετή από την αλμύρα του.
Το σχόλιό σου: