Δημιουργώντας ένα τροπικό δάσος

Δημιουργώντας ένα τροπικό δάσος | Enallaktiko.gr
Στα μέσα της δεκαετίας του 90' ο βραζιλιάνος Sebastião Ribeiro Salgado αναλάμβανε τη διαχείριση του οικογενειακού του αγροκτήματος στην περιοχή μεταξύ της επαρχίας Minas Gerais και Espírito Santo νοτιοανατολικά της Βραζιλίας.
Εκείνη την περίοδο μόλις είχε επιστρέψει από την Ανατολική Αφρική όπου βρισκόταν για να αποτυπώσει ως φωτορεπόρτερ τη γενοκτονία της Ρουάντα και αναζητούσε κάτι που θα τον έκανε να σβήσει από τη μνήμη του τη φρίκη του πολέμου.
Ωστόσο, η περιοχή όπου βρισκόταν το αγρόκτημα είχε με τα χρόνια μεταμορφωθεί σε κρανίου τόπο, κυρίως εξαιτίας της αυθαίρετης αποψίλωσης και της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της περιοχής επί σειρά δεκαετιών. 
Αυτό, όπως είναι φυσικό, είχε σαν αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των άγριων ζώων που κάποτε ζούσαν εκεί να έχει αφανιστεί, ενώ και η διάβρωση της γης δημιουργούσε επίσης σημαντικά προβλήματα τόσο στην καλλιέργεια, όσο και στη διαβίωση των κατοίκων της περιοχής γενικότερα.
Μετά από παρότρυνση της συντρόφου του Lélia, ο Sebastião ίδρυσε το 1998 το Instituto Terra, μία περιβαλλοντολογική οργάνωση με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη της κοιλάδας του ποταμού Doce.
Μέσα στα επόμενα χρόνια, η οργάνωση απέκτησε αρκετά μέλη, μετατρέποντας σταδιακά την άγονη περιοχή σε έναν τροπικό παράδεισο. 
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, στην περιοχή που αναδασώθηκε ζουν - εκτός από τα 293 διαφορετικά είδη δέντρων που φυτεύτηκαν - 172 είδη πουλιών, 33 είδη θηλαστικών και 15 είδη αμφίβιων και ερπετών, πολλά εκ των οποίων έχουν χαρακτηρισθεί ως απειλούμενα.
Όλη αυτή η μεταμόρφωση είχε επίσης σαν αποτέλεσμα την πλήρη αναζωογόνηση της περιοχής, επηρεάζοντας θετικά ολόκληρο το μικροκλίμα της.
Σήμερα, ο Sebastião ζει μία ευτυχισμένη ζωή μαζί με τη σύντροφό του Lélia σε έναν τροπικό παράδεισο που οι ίδιοι δημιούργησαν.
Περισσότερα άρθρα σαν αυτό ››

Διαβάστε επίσης

DIY: Εντομοκτόνο spray με πράσινο σαπούνι & οινόπνευμα | Enallaktiko.gr
Το έντομοκτόνο spray με πράσινο σαπούνι και οινόπνευμα είναι ένα φυτοπροστατευτικό προϊόν που μπορούμε να παρασκευάσουμε εύκολα και γρήγορα, αντικαθιστώντας τα ισχυρά, αλλά πολλές φορές επικίνδυνα προϊόντα του εμπορίου. 
DIY: Σπιτικό απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων σε σκόνη | Enallaktiko.gr
Φτιάχνοντας κανείς μόνος του το δικό του απορρυπαντικό με μόλις 3 υλικά, δεν εξοικονομεί απλώς χρήματα, αλλά αποφεύγει παράλληλα τα μη βιωδιασπώμενα χημικά πρόσθετα πολλών απορρυπαντικών του εμπορίου και την επιμόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευτούν