Το Enallaktiko.gr μπορεί να λειτουργήσει σωστά μόνο με ενεργοποιημένη την

JAVASCRIPT

Ενεργοποίησέ την μέσα από τις ρυθμίσεις του περιηγητή σου!
Η ομιλία μιας 16χρονης στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματι

Το καλάθι μου

Η ομιλία μιας 16χρονης στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή


Η Γκρέτα Τούνμπεργκ (Greta Thunberg) είναι μία νεαρή Σουηδή ακτιβίστρια (γεννημένη το 2003), η οποία αγωνίζεται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η δημόσια δράση της ξεκίνησε μόλις το 2018 όταν η επαναλαμβανόμενη διαμαρτυρία της έξω από το Σουηδικό Κοινοβούλιο προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ από ολόκληρο τον κόσμο. Έκτοτε, έχει παραστεί σαν βασική ομιλήτρια σε αρκετά μεγάλα Forum. Μέσα στο ίδιο έτος μάλιστα, 3 μέλη της Σουηδικής Βουλής την πρότειναν σαν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης. 

Σε πρόσφατη ομιλία της στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (2019) η νεαρή Greta κοίταξε τους ηγέτες μεγάλων χωρών κατάματα και με τρεμάμενη, αλλά στεντόρεια φωνή, είπε όλα αυτά που κάθε νέος με οικολογική συνείδηση θα ήθελε να τους πει... και ίσως λίγα παραπάνω. 

Ακολουθεί η σύντομη ομιλία της με τίτλο "Θα σας παρακολουθούμε" (We 'll be watching you):

"Όλα είναι λάθος. Δεν έπρεπε να βρίσκομαι εδώ πάνω. Έπρεπε να βρίσκομαι στο σχολείο μου στην άλλη πλευρά του Ωκεανού. Και όλοι εσείς έρχεστε σε εμάς τους νέους για ελπίδα; Πώς τολμάτε;

Κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική μου ηλικία με τα κούφια λόγια σας και πάλι εγώ είμαι από τους τυχερούς. Άνθρωποι υποφέρουν. Άνθρωποι πεθαίνουν. Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν. Βρισκόμαστε στις απαρχές ενός μαζικού αφανισμού και το μόνο για το οποίο μπορείτε και μιλάτε είναι για χρήματα και για παραμύθια μιας αέναης οικονομικής ανάπτυξης; Πώς τολμάτε;

Για περισσότερα από 30 χρόνια η Επιστήμη ήταν ξεκάθαρη. Πώς τολμάτε και εξακολουθείτε να την αγνοείτε και να έρχεστε εδώ και να λέτε πως κάνετε αρκετά, όταν οι πολιτικές και οι λύσεις που χρειάζονται δεν είναι πουθενά στο προσκήνιο;

Λέτε πως μας ακούτε και κατανοείτε την επείγουσα ανάγκη, αλλά όσο λυπημένη και θυμωμένη κι αν είμαι δε θέλω να το πιστέψω αυτό. Γιατί αν πραγματικά είχατε κατανοήσει την κατάσταση και παρόλα αυτά εξακολουθείτε να αποτυγχάνετε να δράσετε, τότε είστε κακοί κι αυτό αρνούμαι να το πιστέψω.

Η δημοφιλής ιδέα του να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων μας στο μισό μέσα σε 10 χρόνια μας δίνει μόλις 50% πιθανότητα να μείνουμε κάτω από τους 1,5°C παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας, κάτι που ισχύει και για τον κίνδυνο εμφάνισης μη αναστρέψιμων αλυσιδωτών αντιδράσεων που ξεπερνούν τα όρια του ανθρώπινου ελέγχου. 

Το 50% μπορεί να είναι αποδεκτό για εσάς, αλλά αυτό το νούμερο δε συμπεριλαμβάνει τα σημεία καμπής, τους περισσότερους βρόχους ανατροφοδότησης, τη μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας που κρύβεται στην τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση ή τις πτυχές της ισότητας και της κλιματικής δικαιοσύνης. Επίσης βασίζεστε στη γενιά μου που απορροφά δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα με τεχνολογίες που μόλις που υπάρχουν.

Επομένως, ένας κίνδυνος 50% πολύ απλά δεν είναι αποδεκτός από εμάς που πρέπει να ζήσουμε με τις συνέπειες. Για να έχουμε 67% πιθανότητα να παραμείνουμε κάτω από τους 1,5°C παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας, οι πιο αισιόδοξες αποδόσεις ετήσιων εκπομπών ρύπων που έδωσε η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος ήταν 420.000 γιγατόνοι εκπομπών την 1η Ιανουαρίου του 2018.

Σήμερα ο αριθμός αυτός βρίσκεται λίγο κάτω από τους 350.000 γιγατόνους. Πώς τολμάτε λοιπόν να προσποιείστε ότι αυτό μπορεί να λυθεί μόνο με τη συνήθη πρακτική και μερικές τεχνικές λύσεις; Με τα σημερινά επίπεδα εκπομπών οι αντίστοιχοι προϋπολογισμοί ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα εκμηδενιστούν σε λιγότερο από 8½ χρόνια.

Δε θα υπάρξουν λύσεις ή σχέδια σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία εδώ σήμερα επειδή αυτοί οι αριθμοί είναι πολύ άβολοι και δεν είστε ακόμη αρκετά ώριμοι για να πείτε τα πράγματα όπως είναι.

Μας εγκαταλείψατε, αλλά οι νέοι αρχίζουν να καταλαβαίνουν την προδοσία σας. Τα μάτια όλων των μελλοντικών γενεών είναι στραμμένα επάνω σας. Κι αν εσείς επιλέξετε να μας εγκαταλείψετε, εγώ λέω δε θα σας συγχωρήσουμε ποτέ. Δε θα σας αφήσουμε να ξεμπλέξετε με αυτό. Εδώ και τώρα είναι που σχεδιάζουμε τη γραμμή. Ο κόσμος ξυπνάει και η αλλαγή έρχεται είτε σας αρέσει είτε όχι." 

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr

Σου αρέσει η σελίδα μας; Αν ναι, τότε ακολούθησέ μας στο Facebook!