Ιδέες: Ένα σπίτι στην άκρη της Γης

Ιδέες: Ένα σπίτι στην άκρη της Γης | Enallaktiko.gr

Η ζωή στον Αρκτικό Κύκλο ακούγεται σκληρή. Παρόλα αυτά τα μέλη μίας οικογένειας έχουν καταφέρει να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, χτίζοντας ένα πανέμορφο σπίτι στο νησί Sandhornoya της Νορβηγίας, όπου και διαμένουν από το 2013.

Σπίτι cob σε γεωδαιτικό θόλο - Εναλλακτικό

Πρόκειται για ένα τριώροφο σπίτι με πέντε υπνοδωμάτια, καθιστικό, κουζίνα, τραπεζαρία, δύο μπάνια και ένα γκαράζ, το οποίο χτίστηκε μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες από τα ίδια τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους τους με υλικά όπως η άμμος, το νερό και η άργιλος. Ολόκληρο το οίκημα καλύπτεται από έναν γεωδαιτικό θόλο, ο οποίος το προστατεύει από τις σφοδρές χιονοπτώσεις και τους δυνατούς ανέμους. 

Σπίτι cob σε γεωδαιτικό θόλο - Εναλλακτικό

Για τη θέρμανση του σπιτιού υπάρχει ένας λέβητας ξύλου και ηλιακοί συλλέκτες και καθώς το σπίτι είναι χτισμένο μέσα στο έδαφος, διατηρεί τη θερμοκρασία του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ύπαρξη του θόλου μειώνει ακόμη περισσότερο το κόστος θέρμανσης, ενώ λειτουργεί ταυτόχρονα και ως θερμοκήπιο που επιτρέπει την καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών στον περίγυρο του σπιτιού. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι πως το θερμοκήπιο αυτό καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής μίας εξαμελούς οικογένειας σε μία περιοχή που δε φωτίζεται από τον ήλιο τρεις μήνες το χρόνο!

Σπίτι cob σε γεωδαιτικό θόλο - Εναλλακτικό

Η διαβίωση σε αυτή την άκρη της Γης μπορεί να μην είναι εύκολη, ωστόσο το Βόρειο Σέλας τους το ανταποδίδει με την εκπληκτική θέα και τη γαλήνη που τους παρέχει. Η οικογένεια μάλιστα ελπίζει να εμπνεύσει και άλλους στην υιοθέτηση ενός παρόμοιου βιώσιμου τρόπου ζωής και σχεδιάζει την κατασκευή μικρότερων καμπινών μέσα σε θόλους, όπου θα μπορούν στο μέλλον να φιλοξενηθούν και άλλες οικογένειες. 

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευτούν

Διαβάστε επίσης

Ιδέες: Ένας απλός τρόπος καθαρισμού των όμβριων υδάτων | Enallaktiko.gr
Ένα πρόβλημα που συναντάται ειδικότερα στις μεγάλες πόλεις είναι αυτό της επιμόλυνσης του δικτύου αποστράγγισης των όμβριων υδάτων με στερεά αστικά απόβλητα. Μάλιστα, στις παραθαλάσσιες περιοχές το πρόβλημα μεταφέρεται και στη θάλασσα, όπου καταλήγει ένας μεγάλος όγκος σκουπιδιών με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά και στον τουρισμό.
Ιδέες: Μικροσκοπικά σπίτια πάνω σε ρόδες | Enallaktiko.gr
Στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού MT Hood, ακριβώς δίπλα από το χωριό MT Hood Village του Oregon των ΗΠΑ και σε απόσταση μικρότερη από 65 χιλιόμετρα από το κέντρο του Portland, υπάρχει ένα μικρό κάμπινγκ με το όνομα Mt Hood Village RV Resort.