Το Enallaktiko.gr μπορεί να λειτουργήσει σωστά μόνο με ενεργοποιημένη την

JAVASCRIPT

Ενεργοποίησέ την μέσα από τις ρυθμίσεις του περιηγητή σου!
Ιδέες: Από την 8ωρη στην 6ωρη εργασία

Το καλάθι μου

Ιδέες: Από την 8ωρη στην 6ωρη εργασία


Έχει περάσει περίπου ενάμισης αιώνας από το Σάββατο της 1ης Μαΐου του 1886, όταν περίπου 80.000 διαδηλωτές ξεκινούσαν την ειρηνική τους διαμαρτυρία στην πλατεία Haymarket του Chicago, του μεγαλύτερου βιομηχανικού κέντρου των Η.Π.Α εκείνη την εποχή. Την ίδια στιγμή περίπου 300.000 εργαζόμενοι από όλη την χώρα συμμετείχαν στην απεργία, διαδηλώνοντας μαζί με τις οικογένειές τους με κεντρικό σύνθημα το "8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ύπνου".

Το παράδειγμα της Σουηδίας

Έναν αιώνα αργότερα, το Περιφερειακό Συμβούλιο της πόλης Kiruna που βρίσκεται στον βόρειο τομέα της Σουηδίας, θέσπιζε την 6ωρη εργασία για 250 εργαζομένους της, ένα πιλοτικό πρόγραμμα που τερματίστηκε 25 χρόνια αργότερα.

Το 2002 ήταν η σειρά της Toyota στην πόλη του Gothenburg να ξεκινήσει την εφαρμογή του 6ώρου.

Το 2015, πάλι στο Gothenburg της Σουηδίας, το νοσηλευτικό προσωπικό του δημοτικού οίκου ευγηρίας Svartedalens - στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος που διήρκεσε δύο χρόνια - είδε τις εργατοώρες του να μειώνονται από 8 σε 6 ημερησίως, χωρίς όμως να μειωθούν οι απολαβές του.

Έκτοτε, τα αντίστοιχα παραδείγματα στην Σουηδία ολοένα και αυξάνονται με τους εργαζομένους να είναι σε κάθε περίπτωση περισσότερο ευχαριστημένοι και αξιοσημείωτα πιο παραγωγικοί. Μάλιστα, η μετάβαση στο 6ωρο φαίνεται πως οδηγεί και σε δραστική μείωση των αναρρωτικών αδειών. Όσον αφορά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αξίζει να αναφερθεί πως κατά την εφαρμογή του προγράμματος στον οίκο ευγηρίας χρειάστηκε να προσληφθούν 17 επιπλέον άτομα για να καλυφθεί η μείωση στις ώρες των 168 νοσηλευτών, μία αύξηση της τάξης του 10% στο ήδη υπάρχον προσωπικό. 

Οι αντιδράσεις

Ωστόσο, αν και τα αποτελέσματα είναι σε κάθε περίπτωση κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά τόσο ως προς την παραγωγικότητα και τον ψυχισμό των εργαζομένων εντός και εκτός εργασιακού χώρου, όσο και από πλευράς δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, φαίνεται πως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μέχρι την καθολική θέσπιση του 6ώρου. 

Παρόλο που η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μπορεί να είναι το ζητούμενο από κοινωνικής άποψης, στο μυαλό ενός επιχειρηματία που θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, κάτι τέτοιο δε μοιάζει με πολύ καλή ιδέα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στην περίπτωση του οίκου ευγηρίας, η πρόσληψη του επιπλέον προσωπικού κόστισε στον δημοτικό προϋπολογισμό του Gothenburg περίπου 680.000 ευρώ ανά έτος.

Οι αντιδράσεις λοιπόν από την πλευρά των εργοδοτών και τις πολιτικές δυνάμεις από τις οποίες εκπροσωπούνται δεν είναι λίγες. Για την ακρίβεια, στην Σουηδία μόνο το κόμμα της Αριστεράς, το οποίο αντιστοιχεί σε μόλις 6% των βουλευτικών εδρών, συνηγορεί υπέρ μίας μείωσης του 8ώρου ενώ στη χώρα μας - τη στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο - συζητάμε για το αν η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας αποτελεί ένα καλό μέτρο για την τόνωση της οικονομίας. 

Πάντως, όσο κι αν η αλλαγή δείχνει να αργεί, φαίνεται πως έχει ήδη ξεκινήσει. Ας ελπίσουμε μονάχα πως - έστω και με καθυστέρηση - θα προλάβουμε να την ζήσουμε!  

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr

Σου αρέσει η σελίδα μας; Αν ναι, τότε ακολούθησέ μας στο Facebook!