Το καλάθι μου

Συνταγές: Άλμη για τη φέτα σας


Η μακρά συντήρηση της φέτας, ως γνωστόν, επιτυγχάνεται συνήθως μέσα σε άλμη. Η άλμη δεν είναι τίποτε άλλο παρά αλατόνερο, το οποίο έχει υποστεί προηγουμένως θερμική επεξεργασία. Για τη συντήρηση λοιπόν της φέτας μας οι επιλογές μας είναι δύο, είτε να ζητήσουμε να μας δώσουν λίγη μαζί με τη φέτα που αγοράσαμε, είτε να τη φτιάξουμε οι ίδιοι. 

Υλικά:

Για την παρασκευή ενός λίτρου άλμης, θα χρειαστείτε τα παρακάτω υλικά:

  

= 1 λίτρο

= 70-80gr

Διαδικασία:

1. Προσθέτουμε το νερό σε μία κατσαρόλα και το αφήνουμε μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού.

Ο λόγος που βράζουμε το νερό είναι για να το απαλλάξουμε από τους μικροοργανισμούς που ζουν σε αυτό. 

2. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε με μία καθαρή ξύλινη κουτάλα μέχρι αυτό να διαλυθεί.

Μία μέθοδος υπολογισμού, την οποία εφάρμοζαν οι γιαγιάδες μας, ήταν να τοποθετούν μέσα στο αλατισμένο νερό μία ελιά ή ένα φρέσκο αυγό. Όταν έβλεπαν την ελιά ή το αυγό να ανεβαίνει στην επιφάνεια του νερού, τότε ήξεραν πως είχαν προσθέσει τη σωστή ποσότητα. 

3. Αφήνουμε το νερό να κρυώσει και στη συνέχεια το μεταφέρουμε σε ένα γυάλινο μπολ της επιλογής μας. 

4. Έπειτα τοποθετούμε το μπολ μας στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες, ώστε η θερμοκρασία του να φτάσει στους 4ºC.

Ο λόγος που θέλουμε την άλμη μας στους 4ºC είναι γιατί σε αυτή τη θερμοκρασία, το νερό αποκτά τη μέγιστη δυνατή πυκνότητά του. Επίσης, σε θερμοκρασίες μικρότερες των 5ºC οι μικροοργανισμοί, αν και μπορούν να επιβιώσουν, δε μπορούν να αναπτυχθούν, γεγονός που βοηθάει στην περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου συντήρησης της φέτας μας. 

5. Βγάζουμε την άλμη από το ψυγείο και τοποθετούμε μέσα σε αυτή τη φέτα μας. Η άλμη πρέπει να σκεπάζει το τυρί, διαφορετικά θα πρέπει είτε να αλλάξουμε μπολ, είτε να φτιάξουμε επιπλέον άλμη. 

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr