Το καλάθι μου

Συνταγές: Εύκολο παγωτό μπανάνα με μόλις 2 υλικά


Ένα από τα πιο νόστιμα και υγιεινά γλυκά που μπορεί να φτιάξει κανείς και που είναι κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους, είναι το παγωτό μπανάνα. Όχι όμως οποιοδήποτε παγωτό μπανάνα, αλλά αυτό για το οποίο χρειαζόμαστε μόλις δύο υλικά! 

Υλικά:

Για την παρασκευή 2 μεγάλων μερίδων που ισοδυναμούν με περίπου 250gr σπιτικού παγωτού, θα χρειαστούμε τα εξής:

= 2 ώριμες μπανάνες
= 200-250gr

= 2 κ.σ. μέλι
= 40gr

Διαδικασία:

1. Διαλέγουμε δύο ώριμες μπανάνες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες του μισού εκατοστού.

2. Στρώνουμε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί και πάνω της τοποθετούμε τις κομμένες φέτες της μπανάνας με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην ακουμπούν η μία με την άλλη. Αν η επιφάνεια του ταψιού δεν είναι αρκετά μεγάλη, μπορούμε να στρώσουμε άλλη μία λαδόκολλα πάνω από τις μπανάνες μας και πάνω της να τοποθετήσουμε και τις υπόλοιπες. 

3. Τοποθετούμε προσεκτικά το ταψί στην κατάψυξη και το αφήνουμε εκεί για τουλάχιστον 4 ώρες. 

4. Βγάζουμε τις μπανάνες μας από την κατάψυξη και τις τοποθετούμε αμέσως στο multi. 

5. Αναδεύουμε τα παγωμένα κομμάτια της μπανάνας μέχρι να πάρουν τη μορφή θρυμματισμένου πάγου. Έπειτα προσθέτουμε το μέλι και αναδεύουμε πάλι έως ότου το μείγμα μας αποκτήσει κρεμώδη υφή. Αν το μείγμα μας δεν έχει δέσει στα πρώτα 10 δευτερόλεπτα, απλά προσθέτουμε άλλη μία κουταλιά μέλι και ξαναχτυπάμε. 

6. Σε αυτό το σημείο το παγωτό μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα ή για φύλαξη στην κατάψυξη. Εδώ μπορούμε - αν θέλουμε - να προσθέσουμε στο παγωτό μας κομμάτια κουβερτούρας, θρυμματισμένους ανάλατους ξηρούς καρπούςτριμμένο μπισκότο ή σιρόπι Αγαύης, ανακατεύοντας ελαφρώς με μία σπάτουλα από σιλικόνη (μαρίζ).

Παρατηρήσεις:

Όσο πιο ώριμες είναι οι μπανάνες μας, τόσο νοστιμότερο θα είναι και το παγωτό μας. Ο λόγος είναι τα αυξημένα φυσικά σάκχαρα που εμπεριέχονται σε αυτές. 

Τόσο η μπανάνα, όσο και το μέλι αποτελούν τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες. Μία μερίδα παγωτού μπανάνα θα μας δώσει περίπου 45-50gr υδατανθράκων που ισοδυναμούν με την ελάχιστη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. 

Ο ανθρώπινος οργανισμός επεξεργάζεται τους υδατάνθρακες καλύτερα, όταν αυτοί καταναλώνονται μετά από άσκηση. Η ιδανική στιγμή της ημέρας για να απολαύσει κανείς το παγωτό του είναι λοιπόν αμέσως μετά την καθημερινή γυμναστική του. 

Αν θέλουμε να προσθέσουμε επιπλέον υλικά που θα επιβαρύνουν το παγωτό μας με επιπλέον θερμίδες και υδατάνθρακες, καλό είναι να μετριάσουμε την ποσότητα του παγωτού μας μέχρι και στο μισό. Ενδεικτικά αναφέρεται πως μία μερίδα παγωτού του εμπορίου ισοδυναμεί με περίπου 45gr. 

Λαμπρινή Παντελή

Η Λαμπρινή Παντελή είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Διατροφικής Αγωγής στο Ίλιον. 

μελι, σιροπι αγαυης, παγωτό, παγωτο, μπανανα, σοκολατα,