Το Enallaktiko.gr μπορεί να λειτουργήσει σωστά μόνο με ενεργοποιημένη την

JAVASCRIPT

Ενεργοποίησέ την μέσα από τις ρυθμίσεις του περιηγητή σου!
DIY: Σαπούνι γλυκερίνης για αρχάριους (melt & pour)

Το καλάθι μου

DIY: Σαπούνι γλυκερίνης για αρχάριους (melt & pour)


Σε άλλες αναρτήσεις είδαμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε σαπούνι ελαιολάδου με την ψυχρή μέθοδο και κρεμοσάπουνο με δύο τρόπους (εδώ και εδώ). Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα σαπουνάκια γλυκερίνης με τη μέθοδο melt and pour σε λιγότερο από 10'.

Υλικά:

Τα μόνα υλικά που θα χρειαστούμε για την παρασκευή περίπου 500gr σαπουνιού είναι τα εξής:

= 500gr

Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα βρείτε αρκετές βάσεις γλυκερίνης για να διαλέξετε αυτή που σας ταιριάζει.

> 5 σταγόνες (σε διαφανή βάση)

> 25 σταγόνες (σε λευκή βάση)

Χρώματα ζαχαροπλαστικής μπορείτε να βρείτε και σε μορφή σκόνης, κάνοντας κλικ εδώ. Η αντίστοιχη δοσολογία είναι περίπου 2-3 γραμμάρια, ανάλογα με το είδος της βάσης που θα χρησιμοποιήσετε και το αισθητικό αποτέλεσμα που θέλετε να επιτύχετε. 

< 2,5 γραμμάρια

Το αιθέριο έλαιο που θα χρησιμοποιήσετε καλό θα ήταν να συνδυάζεται για λόγους αισθητικής με το χρώμα του σαπουνιού. Με λίγα λόγια, αν επιλέξετε να φτιάξετε ένα σαπούνι με αιθέριο έλαιο λεμονιού, προτιμήστε το κίτρινο χρώμα, ενώ αν επιλέξετε να φτιάξετε ένα σαπούνι με αιθέριο έλαιο λεβάντας, επιλέξτε το μοβ κ.ο.κ. 

Η ακριβής ποσότητα του αιθέριου ελαίου που θα χρησιμοποιήσετε μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ένταση του αρώματός του και το γούστο του καθενός.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, λάβετε υπόψιν πως τα αιθέρια έλαια αποτελούν προϊόντα υψηλής συμπύκνωσης και με ισχυρά δραστικά συστατικά. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται να τα χρησιμοποιείτε πάντοτε με υπευθυνότητα και γνώση των ιδιοτήτων τους (περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ). 

< 10gr

Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα σαπούνι απολέπισης, μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα σας κάποιον απολεπιστικό ή διακοσμητικό παράγοντα της επιλογής σας. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση η σύσταση της βάσης θα πρέπει να είναι τέτοια που να επιτρέπει στα πρόσθετα σωματίδια να αιωρούνται και όχι να καταλήξουν στον πάτο του καλουπιού σας (βλ. βάση Suspension).  

Ο ψεκασμός με οινόπνευμα θα βοηθήσει στην αφαίρεση των ανεπιθύμητων φυσαλίδων από το σώμα του σαπουνιού μας. 

Διαδικασία:

Η διαδικασία παρασκευής σαπουνιού γλυκερίνης, εκτός από εύκολη, είναι και ιδιαίτερα οικονομική. Ωστόσο, κατ' ελάχιστο απαιτεί τον εξής εξοπλισμό: Καλούπι, ζυγαριά ακριβείας, θερμόμετρο μαγειρικής, ποτήρι ζέσεως και δοχείο με αντλία ψεκασμού

1. Σε ένα καθαρό ποτήρι ζέσεως προσθέτουμε τη βάση του σαπουνιού μας. 

2. Αν διαθέτετε φούρνο μικροκυμάτων η διαδικασία γίνεται ακόμη ευκολότερη, καθώς το μόνο που χρειάζεται για να λιώσετε τη βάση σας είναι να την αφήσετε εκεί για 25-30 δευτερόλεπτα. Διαφορετικά, θα πρέπει να ακολουθήσετε τη γνωστή μέθοδο bain-marie

3. Με το θερμόμετρο μαγειρικής ελέγχουμε τη θερμοκρασία της υγροποιημένης πλέον βάσης, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται στους 55-60°C.

Αν η θερμοκρασία είναι υψηλότερη το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε για λίγα λεπτά, ελέγχοντας πάντα με το θερμόμετρο. 

4. Εφόσον έχουμε φροντίσει η θερμοκρασία μας να βρίσκεται στους 55-60°C, προσθέτουμε στη βάση μας μία πολύ μικρή ποσότητα από το χρώμα της επιλογής μας, αναδεύοντας καλά με ένα καθαρό κουταλάκι. 

5. Έπειτα προσθέτουμε το αιθέριο έλαιο της αρεσκείας μας και ανακατεύουμε εκ νέου. 

6. Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε κάποιον απολεπιστικό παράγοντα ή άλλο υλικό όπως είναι οι κόκκοι καφέ, τα ξυλάκια κανέλας, η αποξηραμένη λεβάντα, τα αποξηραμένα φρούτα κ.α. 

7. Εφόσον έχουμε προσθέσει όλα μας τα υλικά, ψεκάζουμε με την αλκοολούχο λοσιόν την επιφάνεια της βάσης μας, ώστε να εξαφανιστούν οι φυσαλίδες που έχουν δημιουργηθεί. 

8. Έπειτα ψεκάζουμε με το οινόπνευμα και την επιφάνεια του καλουπιού μας και προσθέτουμε προσεκτικά σε αυτό την υγρή μας βάση. Ψεκάζουμε εκ νέου την επιφάνεια της βάσης μας και περιμένουμε έως ότου αυτή σκληρύνει (υπολογίστε τουλάχιστον 1 ώρα)

9. Τέλος, ξεκαλουπώνουμε με προσοχή το σαπούνι μας και το τυλίγουμε με μία μεμβράνη, ώστε να το προστατέψουμε από τη σκόνη και την υγρασία, παρατείνοντας παράλληλα τη διατήρηση του αρώματός του.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα σαπουνάκια σας αμέσως, να διακοσμήσετε και να αρωματίσετε το μπάνιο σας ή να τα δωρίσετε σε αγαπημένα σας πρόσωπα.

Παρατηρήσεις:

Οι ποσότητες που αναφέρονται είναι ενδεικτικές. Μπορείτε να προσθέσετε λιγότερο ή περισσότερο από το κάθε συστατικό ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο. 

Παρόλο που η καθαρή φυτική γλυκερίνη είναι βρώσιμη και συχνά χρησιμοποιείται ακόμη και στην παρασκευή τροφίμων, η βάση σαπουνιού γλυκερίνης περιέχει και αρκετά άλλα συστατικά, γεγονός που την κάνει μη βρώσιμη.  

Τηλέφωνο Κέντρου Δηλητηριάσεων: 210 7793777

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr

Σου αρέσει η σελίδα μας; Αν ναι, τότε ακολούθησέ μας στο Facebook!