DIY: Σαπούνι γλυκερίνης για αρχάριους (melt & pour)

DIY: Σαπούνι γλυκερίνης για αρχάριους (melt & pour) | Enallaktiko.gr
Το να φτιάξει κανείς το δικό του σαπούνι δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, καθώς απαιτείται χώρος, εξοπλισμός και κάποιες πρώτες ύλες που μπορεί να γίνουν αρκετά επικίνδυνες. Ωστόσο, υπάρχει πάντα και η επιλογή του σαπουνιού γλυκερίνης με την πολύ απλή μέθοδο melt & pour που είναι με διαφορά η καλύτερη επιλογή για όσους θέλουν να πειραματιστούν για πρώτη φορά.

Ποσότητα

Εισάγετε την ποσότητα σαπουνιού που θέλετε να παρασκευάσετε σε γραμμάρια!

Υλικά

Βάση γλυκερίνης
Για την εκτέλεση της συνταγής μας χρησιμοποιήσαμε ημιδιαφανή βάση γλυκερίνης χωρίς SLS και SLES της Stephenson.
Χρώμα σαπουνιού
Για την εκτέλεση της συνταγής μας χρησιμοποιήσαμε ένα από τα ειδικά χρώματα για σαπούνι γλυκερίνης της Zenicolor σε μορφή πάστας. Σύμφωνα με τις οδηγίες της εταιρείας για το συγκεκριμένο προϊόν, θα πρέπει να πιέσετε το σωληνάριο έως ότου λάβετε 1-2cm πάστας και να την προσθέσετε σε 50g από τη λιωμένη σαπουνόμαζα ή αντίστοιχα 2-4cm πάστας σε 100g λιωμένης σαπουνόμαζας, ανάλογα με την ποσότητα σαπουνιού και το ακριβές αποτέλεσμα που θέλετε να επιτύχετε.
Αιθέριο έλαιο ylang-ylang
Το ylang-ylang είναι ένα μη φωτοτοξικό αιθέριο έλαιο με έντονο άρωμα λουλουδιών, ασφαλές για χρήση ακόμη και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης, θα βρείτε, μεταξύ των άλλων, και άλλα μη φωτοτοξικά αιθέρια έλαια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στα σαπουνάκια σας. Η επιλογή βεβαίως, εκτός από το άρωμα, μπορεί να γίνει και με γνώμονα τις ιδιότητες που θέλετε να προσδώσετε στο προϊόν σας, αλλά και το ποιος πρόκειται να το χρησιμοποιήσει. Για τις αντενδείξεις του κάθε αιθέριου ελαίου μπορείτε να ενημερωθείτε, διαβάζοντας προσεκτικά τις περιγραφές τους.
Λοσιόν οινοπνεύματος

Εξοπλισμός

Ζυγαριά
Θερμόμετρο μαγειρικής
Ποτήρι ζέσεως
Καλούπι σιλικόνη
Δοχείο με αντλία ψεκασμού

Διαδικασία

1. Ζυγίζουμε όλα μας τα υλικά και έπειτα προσθέτουμε σε ένα καθαρό ποτήρι ζέσεως τη βάση του σαπουνιού μας.
2. Αν διαθέτετε φούρνο μικροκυμάτων η διαδικασία γίνεται ακόμη ευκολότερη, καθώς το μόνο που χρειάζεται για να λιώσει η βάση, είναι να την αφήσετε εκεί για 25-30 δευτερόλεπτα. Διαφορετικά θα πρέπει να ακολουθήσετε τη γνωστή μέθοδο του bain-Marie (βλ. εδώ )
3. Με το θερμόμετρο ελέγχουμε τη θερμοκρασία της υγροποιημένης πλέον βάσης μας, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται γύρω στους 55-60°C.
Αν η θερμοκρασία είναι υψηλότερη το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε για λίγα λεπτά, ελέγχοντας πάντα με το θερμόμετρο.
Ο λόγος που δε θερμαίνουμε τη βάση μας ανεξέλεγκτα είναι αφενός για να μην την κάψουμε και αφετέρου για να αποφύγουμε τη δημιουργία έντονων φυσαλίδων. 
4. Εφόσον έχουμε φροντίσει η θερμοκρασία μας να βρίσκεται στους 55-60°C, προσθέτουμε σε ένα μέρος της βάσης μας την ποσότητα χρώματος που επιθυμούμε, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή (1-2cm πάστας σε 50g βάσης ή 2-4cm πάστας σε 100g βάσης), και αναδεύουμε με ένα καθαρό κουταλάκι ή ένα αποστειρωμένο γλωσσοπίεστρο.
Αν δε διαθέτετε ειδικά χρώματα, μπορείτε να αρκεστείτε στα υγρά χρώματα ζαχαροπλαστικής. 
5. Προσθέτουμε το αιθέριο έλαιο της επιλογής μας και ανακατεύουμε εκ νέου.
7. Εφόσον έχουμε προσθέσει όλα μας τα υλικά, ψεκάζουμε με την αλκοολούχο λοσιόν, την οποία έχουμε ήδη τοποθετήσει στο δοχείο με την αντλία ψεκασμού, την επιφάνεια της βάσης μας ώστε να εξαφανιστούν οι φυσαλίδες που έχουν δημιουργηθεί. 
8. Έπειτα ψεκάζουμε με το οινόπνευμα και την επιφάνεια του καλουπιού μας και προσθέτουμε προσεκτικά σε αυτό την υγρή μας βάση. Ψεκάζουμε εκ νέου την επιφάνεια της βάσης μας και περιμένουμε έως ότου αυτή σκληρύνει.
9. Τέλος, ξεκαλουπώνουμε με προσοχή το σαπούνι μας και το συσκευάζουμε σύμφωνα με το προσωπικό μας γούστο, ώστε να το προστατέψουμε από τη σκόνη και την υγρασία.
Αγόρασε όλα όσα μπορεί να χρειαστείς ››

Διαβάστε επίσης

Smart tips: Πώς να ξεχωρίσετε ένα νοθευμένο μέλι | Enallaktiko.gr
Μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2015 με τη συμμετοχή και των 28 χωρών της Ε.Ε. μαζί με αυτήν της Νορβηγίας και της Ελβετίας, κατά την οποία εξετάστηκαν 2.264 δειγμάτων μελιού, προέκυψε πως το 14% αυτών ήταν νοθευμένα. 
Συνταγές: Μπιφτέκια φακής | Enallaktiko.gr
Οι φακές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή όσπρια και όχι άδικα αφού, εκτός από νόστιμες, είναι και ιδιαίτερα θρεπτικές, καθώς αποτελούν μία πλούσια πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και διαιτητικών ινών.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευτούν