0
DIY: Σαπούνι γλυκερίνης για αρχάριους (melt & pour) - Enallaktiko.gr

DIY: Σαπούνι γλυκερίνης για αρχάριους (melt & pour)


Σε άλλες αναρτήσεις μας είδαμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε σαπούνι ελαιολάδου με την ψυχρή μέθοδο και κρεμοσάπουνο με δύο τρόπους (εδώ και εδώ). Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα σαπουνάκια γλυκερίνης με τη μέθοδο melt and pour σε λιγότερο από 10'.

Υλικά:

Τα μόνα υλικά που θα χρειαστούμε για την παρασκευή περίπου 1kg σαπουνιού είναι τα εξής:


= 1000gr

Στο ηλεκτρονικό κατάστημα του Enallaktiko.gr θα βρείτε διάφορες βάσεις γλυκερίνης για να διαλέξετε αυτή που σας ταιριάζει.


> 10 σταγόνες (σε διαφανή βάση)
> 50 σταγόνες (σε λευκή βάση)

Χρώματα ζαχαροπλαστικής μπορείτε να βρείτε και σε μορφή σκόνης. Η αντίστοιχη δοσολογία είναι περίπου 4-6 γραμμάρια ανάλογα με το είδος της βάσης που θα χρησιμοποιήσετε και το αισθητικό αποτέλεσμα που θέλετε να επιτύχετε. 

Ειδικότερα στην περίπτωση που επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε χρωστικές σε μορφή σκόνης, λάβετε υπόψιν πως θα πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί ως προς τη διαχείρισή του. Αν σας πέσει οπουδήποτε, θα δυσκολευτείτε πολύ να το καθαρίσετε
.


< 2ml

Το αιθέριο έλαιο που θα χρησιμοποιήσετε καλό θα ήταν να συνδυάζεται για λόγους αισθητικής με το χρώμα του σαπουνιού. Με λίγα λόγια, αν επιλέξετε να φτιάξετε ένα σαπούνι με αιθέριο έλαιο λεμονιού, προτιμήστε το κίτρινο χρώμα ενώ αν επιλέξετε να φτιάξετε ένα σαπούνι με αιθέριο έλαιο λεβάντας, επιλέξτε το μοβ κ.ο.κ. 

Η ακριβής ποσότητα του αιθέριου ελαίου που θα χρησιμοποιήσετε μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την ένταση του αρώματός του και το γούστο του καθενός.

Για περισσότερες γενικές πληροφορίες σχετικά με τα αιθέρια έλαια, κάντε κλικ εδώ.


Σε κάθε περίπτωση πάντως, λάβετε υπόψιν πως τα αιθέρια έλαια αποτελούν προϊόντα υψηλής συμπύκνωσης και με ισχυρά δραστικά συστατικά. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται να τα χρησιμοποιείτε πάντοτε με υπευθυνότητα και γνώση των ιδιοτήτων τους (περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ιδιότητες και τις αντενδείξεις του κάθε αιθέριου ελαίου ξεχωριστά, θα βρείτε εδώ). 
< 10gr

Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα σαπούνι απολέπισης μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα σας κάποιον απολεπιστικό ή διακοσμητικό παράγοντα της επιλογής σας. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση η σύσταση της βάσης σας θα πρέπει να είναι τέτοια που να επιτρέπει στα πρόσθετα σωματίδια να αιωρούνται εντός της βάσης σας και όχι να καταλήξουν στον πάτο του καλουπιού σας (εκτός κι αν αυτός είναι ο σκοπός σας). Ειδικά λοιπόν για την περίπτωση που επιλέξετε να προσθέσετε συστατικά που θέλετε να αιωρούνται εντός της βάσης, θα πρέπει να επιλέξετε τη βάση Suspension 

Ο ψεκασμός με οινόπνευμα θα βοηθήσει στην αφαίρεση των ανεπιθύμητων φυσαλίδων από τη επιφάνεια του σαπουνιού σας. 

Διαδικασία:

Η διαδικασία παρασκευής σαπουνιού γλυκερίνης, εκτός από εύκολη, είναι και ιδιαίτερα οικονομική. Ωστόσο, απαιτεί τον εξής minimum εξοπλισμό: καλούπι, ζυγαριά ακριβείας, θερμόμετρο μαγειρικής, ποτήρι ζέσεως και δοχείο με αντλία ψεκασμού


1. Ζυγίζουμε όλα μας τα υλικά και έπειτα προσθέτουμε σε ένα καθαρό ποτήρι ζέσεως τη βάση του σαπουνιού μας. 

2. Αν διαθέτετε φούρνο μικροκυμάτων η διαδικασία γίνεται ακόμα ευκολότερη, καθώς το μόνο που χρειάζεται για να λιώσει η βάση, είναι να την αφήσετε εκεί για 25-30 δευτερόλεπτα. Διαφορετικά θα πρέπει να ακολουθήσετε τη γνωστή μέθοδο του bain-marie.

3. Με το θερμόμετρο μαγειρικής ελέγχουμε τη θερμοκρασία της υγροποιημένης πλέον βάσης μας, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται γύρω στους 55-60°C.

Αν η θερμοκρασία είναι υψηλότερη το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε για λίγα λεπτά, ελέγχοντας πάντα με το θερμόμετρο. 
 
Ο λόγος που δε θερμαίνουμε τη βάση μας ανεξέλεγκτα είναι αφενός για να μην την κάψουμε και αφετέρου για να αποφύγουμε τη δημιουργία περισσότερων φυσαλίδων.  
 
4. Εφόσον έχουμε φροντίσει η θερμοκρασία μας να βρίσκεται στους 55-60°C, προσθέτουμε στη βάση μας το χρώμα της επιλογής μας, αναδεύοντας καλά με ένα καθαρό κουταλάκι.

5. Έπειτα προσθέτουμε το αιθέριο έλαιο της αρεσκείας μας και ανακατεύουμε εκ νέου.

6. Σε αυτό το σημείο, αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε κάποιον απολεπιστικό παράγοντα ή άλλο υλικό όπως είναι οι κόκκοι καφέ, τα ξυλάκια κανέλας, η αποξηραμένη λεβάντα, τα αποξηραμένα φρούτα κ.α.. 

7. Εφόσον έχουμε προσθέσει όλα μας τα υλικά, ψεκάζουμε με την αλκοολούχο λοσιόν την επιφάνεια της βάσης μας ώστε να εξαφανιστούν οι φυσαλίδες που έχουν δημιουργηθεί. 

8. Έπειτα ψεκάζουμε με το οινόπνευμα και την επιφάνεια του καλουπιού μας και προσθέτουμε προσεκτικά σε αυτό την υγρή μας βάση. Ψεκάζουμε εκ νέου την επιφάνεια της βάσης μας και περιμένουμε έως ότου αυτή σκληρύνει (υπολογίστε τουλάχιστον 1 ώρα).

9. Τέλος, ξεκαλουπώνουμε με προσοχή το σαπούνι μας και το τυλίγουμε με μία μεμβράνη ώστε να το προστατέψουμε από τη σκόνη και την υγρασία, παρατείνοντας παράλληλα τη διατήρηση του αρώματός του.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα σαπουνάκια σας αμέσως, να διακοσμήσετε και να αρωματίσετε το μπάνιο σας ή να τα δωρίσετε σε αγαπημένα σας πρόσωπα.

Παρατηρήσεις:

Οι ποσότητες που αναφέρονται είναι ενδεικτικές και μπορείτε να τις διαφοροποιήσετε - πάντα εντός των επιτρεπόμενων ορίων - ώστε να ταιριάζουν στις ανάγκες και στο προσωπικό σας γούστο. 

Παρόλο που η καθαρή φυτική γλυκερίνη είναι βρώσιμη, η βάση σαπουνιού γλυκερίνης περιέχει και αρκετά άλλα συστατικά, γεγονός που την κάνει μη βρώσιμη. 

Στην παραπάνω συνταγή, όπως και σε καμία άλλη που θα βρείτε στο blog του Enallaktiko.gr, δεν υπάρχουν βελτιωτικά πρόσθετα για την αύξηση του αφρισμού των σαπουνιών πλην των συστατικών που εμπεριέχονται στις ίδιες τις βάσεις γλυκερίνης. Ως εκ τούτου, το αποτέλεσμα - τουλάχιστον ως προς τον αφρισμό των σαπουνιών σας - ενδέχεται αρχικά να σας ξενίσει. Ωστόσο, λάβετε υπόψιν πως η ποσότητα και η υφή του αφρού ενός σαπουνιού, δεν σχετίζεται με την καθαριστική του δράση.

Τηλέφωνο Κέντρου Δηλητηριάσεων: 210 7793777

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr

Το σχόλιό σου: