DIY: Σπιτικό κρεμοσάπουνο

DIY: Σπιτικό κρεμοσάπουνο | Enallaktiko.gr

Σε άλλη ανάρτησή μας είδαμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα το δικό μας υγρό σαπούνι, χρησιμοποιώντας μόνο τριμμένο σαπούνι και νερό. Σήμερα θα δούμε μία λίγο πιο εκλεπτυσμένη συνταγή, η οποία θα μας δώσει ένα σαφώς καλύτερο τελικό αποτέλεσμα.  

Υλικά:

Για την παρασκευή περίπου ενός λίτρου κρεμοσάπουνου, θα χρειαστούμε τα εξής υλικά: 

= 1 λίτρο

Για την υλοποίηση της συνταγής μας χρησιμοποιήθηκε απιονισμένο νερό. Ο λόγος είναι το αλκαλικό pH του και το γεγονός ότι στερείται όλων εκείνων των στοιχείων του νερού της βρύσης όπως είναι τα άλατα και το φθόριο που μπορούν να επηρεάσουν το τελικό μας αποτέλεσμα. 


= 100gr

Μπορείτε να προμηθευτείτε πλάκες σαπουνιού και να τις τρίψετε μόνοι σας, κάτι που είναι αρκετά επίπονο ή να αναζητήσετε έτοιμο τριμμένο σαπούνι.

= 2 κουταλιές της σούπας

= 10 σταγόνες

Για την εκτέλεση της συνταγής μας, εμείς χρησιμοποιήσαμε αιθέριο έλαιο λεβάντας, ένα μη τοξικό και μη φωτοτοξικό αιθέριο έλαιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και αδιάλυτο. Ωστόσο, η προσθήκη αιθέριου ελαίου είναι προαιρετική.

Διαδικασία:

1. Τρίβουμε το σαπούνι μας. Αν έχουμε ήδη τριμμένο σαπούνι, απλώς το ζυγίζουμε και το βάζουμε στην άκρη.  

2. Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό σε μία μεγάλη κατσαρόλα και το φέρνουμε σε σημείο βρασμού

3. Μόλις το νερό μας πάρει μία βράση, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο-λίγο το τριμμένο σαπούνι, ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγογδάρτη μέχρι το σαπούνι να διαλυθεί εντελώς.

Λάβετε υπόψιν πως σε αυτό το σημείο το μείγμα σας ενδέχεται να αφρίσει. Γι' αυτό είναι σημαντικό η κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσετε να είναι αρκετά μεγάλη και οι κινήσεις σας κατά την ανάδευση ήπιες. 

Είναι επίσης σημαντικό να προσθέσετε το τριμμένο σαπούνι σταδιακά, ώστε να μη σας σβολιάσει. 

3. Προσθέτουμε τη γλυκερίνη και το αιθέριο έλαιο της αρεσκείας μας χωρίς να παραλείψουμε την ανάδευση του μείγματος. 

4. Ελέγχουμε την πυκνότητα του μείγματος και αν μας ικανοποιεί, το αφήνουμε να κάτσει για περίπου 12 ώρες σε προστατευμένο περιβάλλον. 

Αν το μείγμα σας βγει πιο πηχτό απ' όσο το θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγο επιπλέον νερό, ανακατεύοντας καλά. 

5. Ανακατεύουμε το σαπούνι μας και το μεταφέρουμε σε καθαρά δοχεία. 

Παρατηρήσεις:

Ανάλογα με το σαπούνι που θα χρησιμοποιήσετε, μπορεί να λάβετε ένα πιο υδαρές ή ένα πιο βλεννώδες μείγμα.

Αν θέλετε ένα κρεμοσάπουνο με περισσότερο αφρό, τότε καλό είναι να προτιμήσετε ένα σαπούνι με επιπλέον λάδι καρύδας ή/και καστορέλαιο. 

Το σπιτικό κρεμοσάπουνο, όπως και κάθε παρόμοιο προϊόν, αποτελεί προϊόν ατομικής φροντίδας και ως τέτοιο πρέπει να φυλάσσεται μακριά από μικρά παιδιά. 

Τηλέφωνο Κέντρου Δηλητηριάσεων: 210 7793777

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr

σαπουνι, τριμμενο, κρεμοσαπουνο, σπιτικο, σπιτικό, συνταγή, συνταγη, κρεμοσάπουνο, κρεμοσαπουνο, απο, σαπουνι, ελαιολαδου, ελαιολάδου, υγρό, υγρο, σαπούνι,

Σχόλια (1)

  • Συγχαρητηρια για ολα σας τα αρθρα…

    Steph

Αφήστε ένα σχόλιο!

Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευτούν

Διαβάστε επίσης

Βαλεριάνα: Ένα ήπιο φυσικό αγχολυτικό | Enallaktiko.gr
Η βαλεριάνα (Valeriana Officinalis) είναι ένα πολυετές, αυτοφυές φυτό που ανθοφορεί κυρίως στην Ευρώπη και τη βορειοδυτική Ασία σε εδάφη με έντονη υγρασία, γόνιμα και ηλιόλουστα και είναι γνωστή ήδη από την αρχαιότητα για τις ηρεμιστικές και αγχολυτικές της ιδιότητες. 
Το ιδανικό τρόφιμο | Enallaktiko.gr
Αν έπρεπε να δώσουμε έναν ορισμό του ιδανικού τροφίμου για τον άνθρωπο, αυτός θα ήταν ο εξής: Ιδανικό τρόφιμο είναι αυτό που περιέχει όλα τα απαραίτητα για τον άνθρωπο θρεπτικά συστατικά σε ποσότητες που αρκούν για να καλύψουν τις καθημερινές απαιτήσεις του οργανισμού μας χωρίς όμως να τις υπερβαίνουν.