Το καλάθι μου

DIY: Απορρυπαντικό gel πλυντηρίου ρούχων


Σε άλλη ανάρτηση είδαμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα, γρήγορα και ανέξοδα τη δική μας σπιτική σκόνη πλυντηρίου. Σήμερα θα δούμε πώς μπορούμε να παρασκευάσουμε υγρό πλυντηρίου (ή για να είμαστε πιο ακριβείς gel).

Υλικά:

Για την παρασκευή περίπου τριών (3) λίτρων υγρού απορρυπαντικού θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

= 2½ λίτρα

= ¾ φλιτζανιού του τσαγιού (αν είναι τριμμένο σε ψιλό τρίφτη)
= 1½ φλιτζάνι του τσαγιού (αν είναι τριμμένο σε χοντρό τρίφτη)
= 50gr

Μπορείτε να προμηθευτείτε πλάκες σαπουνιού και να τις τρίψετε μόνοι σας, κάτι που είναι όμως αρκετά επίπονο.

= 1 φλιτζάνι του τσαγιού
= 100gr

Ο βόρακας, αν και γενικά ακίνδυνος, μπορεί να ερεθίσει τα χέρια μας λόγω της αλκαλικότητάς του (pH 9,3). Γι' αυτό συστήνεται να φοράτε πάντα γάντια πριν έρθετε σε επαφή με αυτόν.

Εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το βόρακα.

= 1 φλιτζάνι του τσαγιού
= 100gr

= ⅛ φλιτζανιού του τσαγιού
= 2½ κουταλιές της σούπας

= 35gr

Η φυτική γλυκερίνη θα απορροφήσει και θα συγκρατήσει αρκετή από την υγρασία του περιβάλλοντος. Αυτό θα αποτρέψει το διαχωρισμό των συστατικών του gel μας, χαρίζοντάς του μία πιο ομοιόμορφη υφή. Τέλος, θα αποτρέψει τη στερεοποίηση ή το σβόλιασμα του απορρυπαντικού μας.

Διαδικασία:

1. Συγκεντρώνουμε τα υλικά και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Εκτός από τα συστατικά του απορρυπαντικού μας, θα χρειαστούμε επίσης ένα ή περισσότερα δοχεία συνολικής χωρητικότητας τριών (3) λίτρων για την αποθήκευση του απορρυπαντικού και δύο μεγάλες κατσαρόλες ή μία μεγάλη κατσαρόλα και ένα καθαρό πλαστικό ή γυάλινο σκεύος χωρητικότητας τουλάχιστον δύο (2) λίτρων για την προετοιμασία. Τέλος, θα χρειαστούμε έναν αυγογδάρτη για το ανακάτεμα.  

2. Βράζουμε το νερό σε μία κατσαρόλα και το αφήνουμε 5' λεπτά, ώστε να πέσει λίγο η θερμοκρασία του.

3. Από το νερό που μόλις βράσαμε, μεταφέρουμε το μισό σε ένα άλλο σκεύος και μέσα σε αυτό που απόμεινε στην κατσαρόλα μας, προσθέτουμε σιγά-σιγά το τριμμένο σαπούνι, ανακατεύοντας καλά με τον αυγογδάρτη.

4. Μέσα στο νερό που μεταφέραμε, διαλύουμε το βόρακα και τη σόδα πλύσης και τελευταία, αν θέλουμε, προσθέτουμε τη φυτική γλυκερίνη.

4. Προσθέτουμε το ένα μείγμα μέσα στο άλλο και ανακατεύουμε σχολαστικά με τον αυγογδάρτη.

5. Μεταφέρουμε το υγρό μας σε δοχείο ή δοχεία με καπάκι. Ιδανικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις άδειες συσκευασίας των παλιών υγρών απορρυπαντικών μας. 

6. Φυλάσσουμε το μείγμα μας και το αφήνουμε για μία μέρα να ξεκουραστεί. 

7. Ανακινούμε καλά πριν από κάθε χρήση.

Παρατηρήσεις:

Όλα τα συστατικά του παραπάνω σπιτικού απορρυπαντικού είναι βιωδιασπώμενα και ως εκ τούτου μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα για το πλύσιμο των βρεφικών ρούχων, αλλά και εκείνων που υποφέρουν από κάποια αλλεργία. 

Εκτός από τη φυτική γλυκερίνη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, το gel μας δεν περιέχει κάποιο γαλακτωματοποιητή που θα του χαρίσει μία σταθερά ομοιόμορφη υφή. Έτσι, η υφή του δε μπορεί να συγκριθεί με αυτή ενός αντίστοιχου απορρυπαντικού του εμπορίου. 

Η δοσολογία εξαρτάται από τον όγκο των ρούχων, από το πόσο λερωμένα είναι, αλλά και από τη σκληρότητα του νερού στην περιοχή μας. Σε γενικές γραμμές πάντως η ελάχιστη συνιστώμενη δοσολογία είναι τα 110ml.

Σε περιπτώσεις πολύ βρώμικων ρούχων, μπορείτε ακόμη να θέσετε το πληντύριό σας σε κατάσταση παύσης κατά τη διάρκεια της πλύσης, αφήνοντας τα ρούχα να μουλιάσουν για μερικές ώρες. Έτσι θα επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς επιπλέον απορρυπαντικό.

Το gel πλυντηρίου καλό είναι να τοποθετείται στην ειδική θήκη και όχι απευθείας μέσα στον κάδο.

Η χρήση μαλακτικού είναι προαιρετική. Ωστόσο, η σόδα που περιέχει το απορρυπαντικό μας μπορεί με τον καιρό να κάνει τα ρούχα μας να ξεθωριάσουν. Για να αποφύγουμε αυτή την ανεπιθύμητη παρενέργεια, μπορούμε να χρησιμοποιούμε σε κάθε πλύση μας - αντί μαλακτικού - μισό φλιτζάνι του τσαγιού λευκό ξύδι.

Για τη συντήρηση του πλυντηρίου σας, μπορείτε να θέτετε τη συσκευή σε λειτουργία χωρίς ρούχα, μόνο με τη θερμοκρασία του νερού στου 90°C και με την προσθήκη ενός φλιτζανιού του τσαγιού λευκό ξύδι ή μισής μεζούρας σόδας πλύσης μία φορά για κάθε 10 πλύσεις.

Το σπιτικό απορρυπαντικό, όπως και κάθε απορρυπαντικό αποτελεί καθαριστικό και ως τέτοιο πρέπει φυλάσσεται μακριά από παιδιά.

Τηλέφωνο Κέντρου Δηλητηριάσεων: 210 7793777