DIY: Σαπούνι ελαίων με την ψυχρή μέθοδο

DIY: Σαπούνι ελαίων με την ψυχρή μέθοδο | Enallaktiko.gr
Η παρασκευή σαπουνιού είναι μία διαδικασία που φαίνεται να έχει τις ρίζες της στην αρχαία Βαβυλώνα ήδη από το 2.800 π.Χ.. Έκτοτε, η μέθοδος παρασκευής, αλλά και ο τρόπος χρήσης του σαπουνιού έχει διαφοροποιηθεί κατά πολύ, καθώς μέχρι και πριν λίγα χρόνια το σαπούνι παρασκευαζόταν με τη χρήση αλισίβας (σταχτόνερο) και πολλές φορές από ζωικά λίπη.

Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας στερεό σαπούνι με ασφάλεια, ακολουθώντας τη λεγόμενη ψυχρή μέθοδο. 

Για την παρασκευή του σαπουνιού μας θα χρειαστούμε κατ' αρχάς κάποιο έλαιο βάσης σε υγρή ή στερεά μορφή. Μπορούμε μάλιστα να χρησιμοποιήσουμε περισσότερα από ένα έλαια, καθώς η πρόσμιξη διαφορετικών ελαίων θα χαρίσει στο σαπούνι μας και διαφορετικές ιδιότητες (ισχυρότερη ή ηπιότερη καθαριστική δράση, πλουσιότερο ή λιγότερο αφρισμό, περισσότερη ή λιγότερη σκληρότητα κ.ο.κ.). Η αναλογία μεταξύ διαφορετικών ελαίων έγκειται στο προσωπικό γούστο και τις ανάγκες του καθενός, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η γνώση των ιδιοτήτων και των τιμών σαπωνοποίησης του κάθε συστατικού μας, καθώς επίσης και ο πειραματισμός με διαφορετικές συνταγές. 

Στο τέλος της ανάρτησης θα βρείτε έναν πίνακα με τις τιμές σαπωνοποίησης διαφόρων ελαίων. Εναλλακτικά, μπορείτε να υπολογίσετε την ποσότητα νερού και την ποσότητα καυστικής σόδας που πρέπει να χρησιμοποιήσετε και με τη βοήθεια της εφαρμογής που θα βρείτε παρακάτω.

Στις ιδιότητες του κάθε ελαίου θα αναφερθούμε αναλυτικά σε άλλη ανάρτηση. Σε γενικές γραμμές πάντως, το ελαιόλαδο αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή, ενώ αν θέλουμε ένα πιο σκληρό σαπούνι μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα μας έλαιο καρύδας, βούτυρο κακάο ή βούτυρο καριτέ. Τέλος, για επιπλέον αφρισμό, μία πολύ καλή επιλογή αποτελεί η προσθήκη λαδιού καρύδας, καστορέλαιου, κανναβέλαιου κ.α..

Τι είναι η τιμή σαπωνοποίησης; 

Το κάθε έλαιο, βούτυρο, λίπος ή κερί απαιτεί μία συγκεκριμένη ποσότητα καυστικού νατρίου - λίγη ώστε να μην αφήσει καυστικά κατάλοιπα στο σαπούνι μας, αλλά αρκετή ώστε να μπορέσει να μετατραπεί σε ένα στερεό σαπούνι. Για παράδειγμα, η τιμή σαπωνοποίησης του ελαιολάδου κατά την ψυχρή μέθοδο είναι περίπου 0,134. Για την σαπωνοποίηση δηλαδή 1000 γραμμαρίων ελαιολάδου απαιτούνται 134 γραμμάρια καυστικού νατρίου. Αν προσθέσουμε περισσότερο καυστικό νάτριο, το σαπούνι που θα λάβουμε θα προκαλεί ερεθισμούς, ενώ αν προσθέσουμε λιγότερη, το σαπούνι μας θα είναι αρκετά λιπαρό και θα στερείται καθαριστικής δράσης. 

Όμως πέραν της τιμής σαπωνοποίησης, πρέπει να λάβουμε υπόψιν δύο παράγοντες ακόμη - την υπερλίπανση και την ποσότητα νερού που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε. 

Τι είναι η υπερλίπανση;

Η υπερλίπανση, με πολύ απλά λόγια, είναι η προσθήκη λίγο περισσότερου ελαίου από αυτό που μας υποδεικνύει η τιμή σαπωνοποίησής του με τις συνιστώμενες τιμές της να κυμαίνονται μεταξύ 1% και 10% επί της εκάστοτε τιμής σαπωνοποίησης. Ο λόγος, για τον οποίο η υπερλίπανση κρίνεται απαραίτητη, είναι η διασφάλιση πως στο σαπούνι μας δε θα υπάρχουν μη σαπωνοποιημένα καυστικά κατάλοιπα. Στην παρασκευή σπιτικών σαπουνιών συνήθως συστήνεται υπερλίπανση της τάξης του 5%. 

Πόσο νερό πρέπει να προσθέσω;

Αρχικά, για την παρασκευή σαπουνιού καλό είναι να χρησιμοποιούμε πάντα απιονισμένο νερό λόγω της υψηλότερης αλκαλικότητάς του και της έλλειψης πρόσθετων ουσιών που μπορεί να επηρεάσουν τη χημική διαδικασία.

Οι συνιστώμενες ποσότητες νερού κυμαίνονται μεταξύ 33% και 38% επί της ποσότητας του ελαίου μας. Όπως μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε, η διαφοροποίηση αυτή αφήνει κάποια περιθώρια, εντός των οποίων θα πρέπει να πειραματιστείτε έως ότου καταλήξετε στο βέλτιστο για εσάς αποτέλεσμα. Για τα σπιτικά σαπούνια πάντως προτείνεται συνήθως το 38%.  

Νερό σε γραμμάρια:
 

Καυστική σόδα σε γραμμάρια:
 
Η παραπάνω εφαρμογή υπολογίζει την απαραίτητη ποσότητα νερού και καυστικής σόδας (NaOH) κατά την παρασκευή σαπουνιού με την ψυχρή μέθοδο. Ο υπολογισμός γίνεται βάσει των τιμών σαπωνοποίησης του κάθε συστατικού και της ποσότητας που θα χρησιμοποιήσουμε. Επιπλέον, η εφαρμογή ως προεπιλογή υπολογίζει υπερλίπανση 5% επί της τιμής σαπωνοποίησης και νερό 38% επί της ποσότητας της βάσης που θα χρησιμοποιήσουμε. 

Διαδικασία:

1. Πριν προχωρήσουμε στην παρασκευή του σαπουνιού μας, θα πρέπει προηγουμένως να έχουμε εφοδιαστεί με τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας: γάντια, προστατευτικά γυαλιάμάσκακλειστά παπούτσια και ξύδι για την περίπτωση εγκαύματος.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν πέσει πάνω μας διάλυμα καυστικής σόδας, ξεπλένουμε το επίμαχο σημείο με άφθονο ξύδι, ποτέ με νερό. Το ξύδι - σε αντίθεση με το νερό - θα αδρανοποιήσει την καυστική βάση. 

Εφόσον λοιπόν έχουμε διασφαλίσει πως ο χώρος, στον οποίο θα πραγματοποιήσουμε την παρασκευή μας αερίζεται επαρκώς, προχωρούμε στην υλοποίηση, συγκεντρώνοντας τα υλικά και τα εργαλεία μας. Ο εξοπλισμός που θα χρειαστούμε είναι ο εξής: ποτήρι ζέσεως, ανοξείδωτο σκεύος ή κουβάς από χοντρό πλαστικόανοξείδωτη κατσαρόλα, ζυγαριά ακριβείας, θερμόμετρο μαγειρικής, εστία υγραερίουξύλινη κουτάλα, σπάτουλα, ηλεκτρικός αναδευτήρας και καλούπι.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι πάντοτε καθαρός και να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την παρασκευή σαπουνιού. 

Για το σχηματισμό του σαπουνιού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά καλούπια σιλικόνης ή ξύλινα αυτοσχέδια κουτιά... ακόμη και παλιά συρτάρια! Στην περίπτωση πάντως που χρησιμοποιήσετε κάποιο ξύλινο καλούπι, καλό είναι να το επενδύσετε εσωτερικά με μία λαδόκολλα, ώστε το καυστικό μείγμα να μη διαβρώσει το ξύλο.  

2. Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ζυγίζουμε όλα μας τα υλικά. Έπειτα προσθέτουμε σε μία μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα ή σε ένα χοντρό πλαστικό κουβά το νερό και μέσα σε αυτό προσθέτουμε αργά-αργά και χωρίς να εισπνέουμε τις αναθυμιάσεις, το καυστικό νάτριο. Κατά την παρασκευή του διαλύματος, θα προκληθεί εξώθερμη αντίδραση με τη θερμοκρασία του διαλύματος να φτάνει μέχρι και τους 80°C. 

ΠΡΟΣΟΧΗ! Πάντα προσθέτουμε το καυστικό νάτριο στο νερό. Ποτέ δεν κάνουμε το αντίστροφο, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μικρές εκρήξεις. 

3. Αφήνουμε το διάλυμα να κρυώσει σε χώρο, ο οποίος αερίζεται επαρκώς, φροντίζοντας ταυτόχρονα το σκεύος μας να μείνει μακριά από παιδιά και κατοικίδια. Στο μεταξύ, μέχρι να κρυώσει το διάλυμα, προσθέτουμε τα έλαιά μας σε μία μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα και τα θερμαίνουμε στην εστία γκαζιού. Δε θέλουμε να μαγειρέψουμε τα έλαια, παρά μόνο να τα θερμάνουμε φτάνοντάς τα στους 43°C. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η χρήση ενός θερμομέτρου και μίας ξύλινης κουτάλας, την οποία θα χρησιμοποιούμε αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό και που - μέσω της ανάδευσης - θα μας βοηθήσει σε κάποιο βαθμό στον έλεγχο της θερμοκρασίας. 
Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε κάποιο βούτυρο όπως είναι το βούτυρο κακάο και το βούτυρο καριτέ, προσθέστε πρώτα τα στερεά και έπειτα τα υγρά έλαια.

4. Με το θερμόμετρο ελέγχουμε τη θερμοκρασία τόσο των ελαίων μας, όσο και του διαλύματός μας. Η θερμοκρασία και των δύο πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 37 και 40°C. Εφόσον οι θερμοκρασίες είναι αυτές που πρέπει, προσθέτουμε αργά-αργά και χωρίς να το εισπνέουμε τις αναθυμιάσεις, το διάλυμα του καυστικού νατρίου μέσα στα έλαια (ποτέ το αντίστροφο).

5. Με την κουτάλα ανακατεύουμε το μείγμα μας για περίπου 5' μέχρι τα έλαια να αρχίσουν να θολώνουν. Έπειτα, με τον ηλεκτρικό αναδευτήρα στη χαμηλότερη σκάλα ανακατεύουμε έως ότου το μείγμα μας αποκτήσει μία τέτοια υφή, ώστε ο αναδευτήρας να αφήνει πίσω του ένα ίχνος (το λεγόμενο trace). Η ανάδευση με ηλεκτρικό αναδευτήρα θα διαρκέσει περίπου 5-10' (ανάλογα με την ποσότητα) έως ότου τα υλικά μας ομογενοποιηθούν πλήρως. 

6. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα αιθέρια έλαια ή άλλα διακοσμητικά ή απολεπιστικά συστατικά.
7. Χωρίς να αφαιρέσουμε τα γάντια μας, μεταφέρουμε το μείγμα στο καλούπι ή στα καλούπια, φροντίζοντας αυτό να απλώνεται ομοιογενώς. Αν χρειαστεί, εξομαλύνουμε την επιφάνειά του με τη σπάτουλα και χτυπάμε ελαφρώς το καλούπι ώστε να φύγει ο αέρας που ίσως έχει εγκλωβιστεί σε αυτό. 

8. Καθαρίζουμε τον εξοπλισμό μας και τοποθετούμε το μείγμα σε ζεστό και ασφαλές μέρος, αφήνοντάς το εκεί για τουλάχιστον 24 ώρες έως ότου στερεοποιηθεί. 

9. Φορώντας πλαστικά γάντια, αφαιρούμε το στερεό πλέον μείγμα μας από το καλούπι ή τα καλούπια και, αν χρειαστεί, το κόβουμε σε μικρότερες πλάκες με μία σπάτουλα. Αποθηκεύουμε τα σαπούνια μας σε καθαρό και ξηρό χώρο, ο οποίος αερίζεται επαρκώς για τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες μέχρι αυτά να ωριμάσουν. Φροντίζουμε επίσης τα σαπούνια μας να μη σκονίζονται και να μην ακουμπά το ένα με το άλλο, τοποθετώντας τα με τέτοιο τρόπο, ώστε το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειάς τους να έρχεται σε επαφή με τον αέρα. 

10. Με το πέρας των 3-4 εβδομάδων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα σαπουνάκια μας άφοβα.

Για την αποθήκευσή τους προτιμήστε κάποια χάρτινη συσκευασία. Αυτό θα προστατέψει τα σαπούνια από την υγρασία και θα βοηθήσει να κρατήσουν το άρωμά τους για περισσότερο διάστημα. Ιδανικά τυλίξτε τα με αντικολλητικό χαρτί. 

Τηλέφωνο Εθνικού Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ): 166
Τηλέφωνο Κέντρου Δηλητηριάσεων: 210 7793777

Πίνακας τιμών σαπωνοποίησης για την ψυχρή μέθοδο:


Ο παραπάνω πίνακας αφορά μόνο στην παρασκευή σαπουνιού με την ψυχρή μέθοδο, καθώς οι τιμές σαπωνοποίησης μεταξύ θερμής και ψυχρής μεθόδου διαφέρουν. 

Από πηγή σε πηγή μπορεί να υπάρχουν μικρές αποκλίσεις μεταξύ των τιμών σαπωνοποίησης των διαφόρων ελαίων.

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είναι αρθρογράφος και υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος του Enallaktiko.gr

Σχόλια (1)

  • Εξαιρετική δουλειά και γνώση

    George

Σχολίασέ το!